Çocukluk çağında hayati tehlike içeren ishalin ortaya çıkışındaki en büyük etken olarak bilinen "rota virüsü", tüm dünyada her yıl milyonlarca çocuğu etkiliyor.
Çocukluk çağında hayati tehlike içeren ishalin ortaya çıkışındaki en büyük etken olarak bilinen "rota virüsü", tüm dünyada her yıl milyonlarca çocuğu etkiliyor.
Uludağ Üniversitesi'nin rota virüsü araştırmasında ise 5 bin ishalli çocuk yaklaşık 10 aylık süre içinde incelendi. Ölümcül virüsün yüzde 25'lik oranda yaz aylarında, yüzde 40 oranında ise kış mevsiminde yayıldığı ortaya çıktı.
Kış aylarında tüm annelerin en büyük kâbusu haline gelen 'rota virüsü hakkında bilgi veren Doruk Özel Bursa Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Atilla Güray, anaokulu ve kreşlere giden çocukların evdeki bebeğe virüsü taşıma riskinin çok daha fazla olduğuna dikkat çekti. Alınabilecek en etkili tedbir ise temizlik.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=85518
Evde annelerin hijyene önem vermesi, çocuklarına da bu alışkanlığı aşılamaları gerekiyor. Güray, "Rota virüsü, solunum yoluyla ya da aynı zamanda dışkıyla temas etmiş su ve yiyeceklerin tüketilmesiyle bulaşıyor." diyerek, nadir de olsa solunum yoluyla bulaştığı görülen virüsün, çocukların bir arada olduğu okul ve kreşlerde salgın şeklinde ortaya çıkabildiğini ifade etti.
Hijyenik ortamlarda, arıtılmamış sulardan ve kalabalık ortamlardan rahatlıkla bulaşan virüsle ancak suların klorlanması yoluyla baş edilebileceğini vurgulayan Güray, "Damar yolu ve sıvı ilaçlarla tedavi edilebilen bu rahatsızlık, kış aylarında daha sık görülüyor. Rota hastalığı her yaştaki çocukta olabilse de 4-24 aylık bebeklerde daha sık görülüyor." şeklinde konuştu.
"İnce bağırsağa yerleşerek, çok şiddetli ishal ve kusma ile kendini gösteren rota virüsü, vücutta önemli miktarda sıvı kaybına sebep oluyor." diyen Güray, bu sıvı kaybının ileri derecede olmasının böbrek yetmezliğine, hatta ölüme bile yol açabileceğine dikkat çekti.
Ortalama 5-7 gün süreyle seyreden hastalık, bağışıklık sistemi yetersiz olan çocuklarda daha uzun süre ve daha ağır geçiyor. Dr. Güray, "Rota virüsü ince bağırsakları etkileyip, vücutta ciddi sıvı kaybına sebep oluyor. Temizlenmeyen kapı kolları, telefon ahizeleri, yuva ortamındaki eşyalar ve oyuncaklar da enfeksiyonun yayılmasını tetikliyor." dedi.
Güray, sıvı kaybının had safhada olduğu bu hastalığın öncelikle su, tuz ve şekerden oluşan bir karışımla tedavi edilebileceğini; ancak ağır durumlarda hastanede serum takviyesi yapılması gerektiğini kaydetti.
Dünyada yılda 600 binden fazla çocuğun ölümüne sebep olan rota virüsüne karşı Sağlık Bakanlığı'nın bu yıl koruma amaçlı olarak rota virüsü aşısını aşı takvimine eklediğini belirten Güray, dünyada yılda 114 milyondan fazla çocukta rota virüsü kaynaklı ishal görüldüğünü belirtti. Güray, ota virüsü aşısının % 90 oranında koruma sağladığını kaydetti.