Diyabet ve Hamilelik



Diyabetli anne adaylarının hamilelik kararı aldıktan sonra tam bir tıbbi kontrolden geçmeleri gerekir. Bu kontrollerde annenin jinekolojik geçmişi ve kullandığı ilaçların listesi alınmalı. Ayrıca anne adayı diyabetin uzun dönemde ortaya çıkan sorunları açısından taranmalı. Gebelik süresince hedeflenen kan şekeri değerleri açlıkta, yani öğünlerden önce (90 mg/dl, yemekten 2 saat sonra 120 mg/dl)'dir. Kan şekerinin dengeli gitmesi açısından beslenmenin önemi büyüktür.
Alınan kalori miktarı gebelikle artan gereksinimleri karşılamalı, yeterli miktarlarda karbonhidrat, protein, yağ, demir, kalsiyum, folik asit içermeli. Günlük kalori üç ana ve üç ara öğüne bölünmeli. Özellikle gece alınan ara öğün gece kan şekeri düşmesini önler ve bebeğin gece boyu gıda gereksinimini karşılar.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=55499
Doğumdan sonra annede görülen değişiklikler
Doğumdan sonra annenin ihtiyaç duyduğu insülin miktarı değişecektir. Doğumdan hemen sonraki 24-48 saat içinde hastanın alması gereken insülin miktarı çok azalır. Bu dönemden sonra ise gebelik sırasında olduğu kadar olmasa bile insülin ihtiyacı tekrar artamaya başlar. Doğumdan sonraki ilk 6-12 hafta içinde birçok annede istenmeyen kan şekeri düzensizlikleri ortaya çıkar, bu sürpriz değildir.
Çünkü kişide hala gebeliğin, doğum ve emzirme gereksiniminin ve psikolojik değişmelerin etkisi devam eder. Bu gibi düzensizliklerle karşılaşıldığında en iyi yöntem doktorla temas kurmaktır, ancak tüm bu düzensizliklerin doğum sonrası normal değişimler olduğunu hatırlatmak hastayı psikolojik gerginliklerden kurtarır