Erken Menapoz

--------------------------------------------------------------------------------

Özel Antalya Tüp Bebek Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Haşim Cemal, bayanlarda genellikle 40-45 yaş arasında menopoz belirtilerinin görüldüğünü, her 100 bayandan birinde ise menopozun 40 yaşından önce başladığını ifade etti.


Op. Dr. Haşim Cemal, yaş ilerledikçe gebelik şansının azaldığını, 38 yaş üzerindeki kadınlarda gebelik oranının yüzde 20, 42 yaşın üzerindeki bayanlarda ise bu oranın yüzde 7 olduğunu söyledi. İleri yaşın sadece gebelik oranlarını etkilemediğini, gebeliğin düşükle sonuçlanma ihtimalini de artırdığını kaydeden Op. Dr. Cemal, "Erkeklerde ise yaşla birlikte sperm sayısı ve kalitesinde azalma görülebilir. Ancak gebelik tedavilerinin başarısında kadının yaşı daha önemlidir" dedi.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=49262


Erken menopozun kemik erimesine sebep olduğuna dikkat çeken Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Haşim Cemal, şunları söyledi:
"Ülkemizde bayanlar genelde 40 ile 45 yaş arasında menopoz belirtileri gösterir. Her yüz bayandan birinde ise menopoz 40 yaşından önce başlar. Nadiren de olsa 30 yaşından önce menopoz başlayabilir. Bu şekilde başlayan erken menopozla gebelik şansı azalmakta veya ortadan kalkmaktadır. Bunun yanı sıra erken menopoz, kemik erimesi gibi önemli sorunlara da sebep olmaktadır. Bu açıdan böyle bir durumun erken tanısı oldukça önemlidir. En kısa zamanda gebelik tedavilerine başlanması gerekir. Gebelik düşünülmüyorsa kemik erimesini engellemek için uzun sürecek ilaç tedavilerinin yapılması gerekecektir."