Diyet Yaparken Göze Dikkat

--------------------------------------------------------------------------------

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte özellikle kadınların hızla kilo vermek için kullandıkları bazı zayıflama ilaçlarının, göz tansiyonunu yükselterek körlüğe neden olabildiği belirtildi.


Prof. Dr. Hikmet Özçetin, özellikle yazın gelmesiyle birlikte kilo vermek isteyen kadınların, zayıflamak için çeşitli yollar denediklerini, bunlardan birinin de zayıflamak için kullanılan ilaçlar olduğunu söyledi. Şişmanlık sorununa çözüm arayanların çevrelerinden, gazete veya televizyonlardan gördükleri zayıflama ilaçlarını kullanmaya başladıklarını anlatan Özçetin, “Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte kadınlar zayıflamak için çeşitli yollara başvuruyorlar. Hızla zayıflamak için ilaçlara başvuruyorlar. Prospektüsleri okunmadan ve doktor gözetiminde kullanılmadığı için bir süre sonra ilaçların yan etkileri başlıyor” dedi.

“ZAYIFLAMA İLAÇLARI, HORMONLARI ETKİLİYOR”
Prof. Dr. Özçetin, zayıflama ilaçlarının mutlaka doktor kontrolünde kullanılması gereken, hormonları etkileyen ilaçlar olduğunu kaydetti.

Sistemik olarak uzun süre kullanılan romatizma ve kortizon gibi ilaçların da gözlere yan etki yaptığını dile getiren Özçetin, “Ancak bu ilaçlar doktor kontrolünde kullanıldığı için ilgili doktorlar hastaları bize yönlendirirler. Ama zayıflama ilaçlarının genellikle doktora gidilmeden kullanılması nedeniyle hastalar ilacın yan etkilerinden haberdar olmuyor” diye konuştu.

“GÖZ TANSİYONU YÜKSELİRSE, HÜCRELER ÖLÜR”
Zayıflama ilaçlarından bazılarının beyindeki sinir hücreleri arasında taşıma görevi gören hormonları etkileyerek tokluk hissi yarattığına dikkati çeken Özçetin, şunları söyledi:
“Bu ilaçlar, yapıları gereği kol tansiyonu ve nabız sayısını artırarak tokluk hissi yaratırlar. Kol tansiyonu ve nabız sayısı arttığında da göze gelen kan miktarı ve göz sıvısı artar. Göz bunu tolere edemezse, göz tansiyonunu yükseltir. Göz tansiyonu yükseldiğinde ise bir süre sonra göz hücreleri etkilenerek ölür. Bunu hastaların kendilerinin anlaması mümkün değil. Göz tansiyonu (glokom) başlangıçta anlaşılmaz. Ancak hücrelerin yüzde 40’ı öldüğünde saptanabilir. Bu arada, geçen süre de 5-8 senedir. Çok hassas aletler var, ancak onunla anlaşılıyor. Bu aletle hem göz tansiyonunu hem de göze gelen kan miktarını ölçebiliyoruz. Bu da erken tanı şansını artırıyor. Bu ilaçlarda ise bu süreç hızlanıyor. hücreler öldüğünde geri dönüş yoktur. Zayıflatıcı ilaçlar mutlaka göz doktoru kontrolünde kullanılmalı.”