Boyun tutulması, kronik baş ağrısının habercisi olabilir

--------------------------------------------------------------------------------

Baş ağrısı, tüm dünyada doktora giden hastaların en çok yakındığı şikâyetlerin başında geliyor. Kadınların yüzde 5'i, erkeklerin ise yüzde 2,8'i her yıl ortalama 180 gün baş ağrısı çekiyor.


Bu sancıların 300'den fazla farklı tipi olmasına rağmen en sık rastlanılan özelliklerinden birisi de boyun ağrıları. Sanılanın aksine baş ağrılarının nedeni her zaman beyinden ya da baştaki diğer yapıların rahatsızlığından kaynaklanmıyor. Uluslararası Baş Ağrısı Derneği tarafından yapılan araştırmalar sonucunda baş ağrısının boyundaki rahatsızlıklardan da kaynaklanabileceği ortaya konulmuş bulunuyor. Boyun kaynaklı baş ağrısı tanımına göre boyunda yer alan çeşitli yapılardaki bozukluklar baş ağrısına neden olabiliyor.

Memorial Hastanesi Ağrı Polikliniği sorumlusu Uzman Doktor Mehmet Çelik, kronik olarak baş ağrısı çeken kişilerin mutlaka doktora başvurarak boyun filmi çektirmesi gerektiğini söylüyor. Çelik, boyun kaslarının aşırı kasılmasının, omurlarda ve disklerde oluşan bozulmaların, boyun fıtıklarının ve eklem kireçlenmelerinin baş ağrısına neden olabileceğini belirtiyor. Boyun kaynaklı baş ağrısının her yaşta ve hem erkek hem de bayanlarda görülebildiğine dikkat çeken Çelik, "Vücudumuzun boyun bölümü, başın ağırlığını taşıyan ve aynı zamanda vücudumuzun en çok hareket eden bölümüdür. Bu nedenle dış etkenlerin zararlı etkilerine çok açık olduğundan boyun ağrısı herkeste rahatlıkla görülebiliyor." diye konuşuyor. Özellikle trafik kazası geçirmiş olan hastaların bu açıdan çok daha dikkatli olması gerektiğini ifade eden Çelik, yaşanılan kazadan yıllar sonra bile baş ağrısının ortaya çıkabileceğini anlatıyor. Yaşlanmayla birlikte boyunda yer alan kemik ve eklemlerde ortaya çıkan kireçlenmelerin de baş ağrısına davetiye çıkardığını dile getiriyor.

Rahatsızlığın başın arka tarafında ve ensede başladığına vurgu yapan ağrı polikliniği sorumlusu Çelik, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Ağrı başın arka tarafından ve enseden başlar, yukarı doğru yayılır, bazen göz çevresine dek yayıldığı olsa da bu durum nadir görülür. Genellikle tek taraflıdır. Ancak bazen başın sağ ve sol tarafına geçerek taraf değiştirebilir. Ağrı, sıkıştırma veya zonklama karakterinde olmayıp, genellikle enseden başlayıp yukarı çıkan bir kasılma şeklinde tarif edilir. Işığa ve sese hassasiyet genellikle yoktur. Beraberinde bulantı ya da kusma görülebilir. Hastalık bulantı veya kusmayla birlikte ortaya çıktığında kolaylıkla migrenle karıştırılabiliyor."
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=48944

Hastalığın pek çok baş ağrısı tipinde olduğu gibi migrenle karıştırıldığını aktaran Çelik, uzmanların ağrının yeri, sıklığı, yayılımı, şiddeti ve diğer özelliklerini sorgulayarak tedaviye başlamasının önemine değiniyor. Fizik muayenesinin önemli ipuçları verdiğini bildiren Çelik, "Ayrıca boynun radyolojik görüntüleme yöntemleri ile incelenmesi altta yatan rahatsızlığı ortaya çıkarabilir. Boyun MR incelemesi ile bir boyun fıtığı ya da boyun omurlarının tomografik incelemesi ile faset eklemlerdeki bozulmalar, kireçlenmeler rahatlıkla görülebiliyor." diye konuştu.

Nergihan Çelen