Stresle Başa Çıkmak
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=48006

--------------------------------------------------------------------------------

Ahi Evran Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cengiz Şahin, herkesin kendine özgü stresle başa çıkma tarzının olduğunu belirterek, ''Herkesin algı boyutu ve tepki boyutu farklı olduğundan, karakter özellikleri stresle başa çıkmada etkin oluyor'' dedi.




Yrd. Doç. Dr. Şahin, bir trafik kazası olayı izleyen insanlara, kazayı resimlemeleri istense her birinin, ayrı resim çizeceklerini ifade ederek, ''Herkesin algı boyutu ve tepki boyutu farklıdır. İşte bu yüzden herkesin kendine özgü stresle başa çıkma tarzı vardır'' dedi.

Stresle başa çıkmada kişilerin ayrı yollar izlediğinin altını çizen Şahin, bir çok kimsenin sigara yada alkolle stres atmaya çalışırken, bazılarının da içine kapandığını, kaygılı bir profil çizerek, pasifleştiğini belirtti.

Stresle başa çıkmanın en önemli yolunun, değişime açık ve durumlar karşısında esnek olmak olduğunu kaydeden Şahin,''Karşılaşılan olumsuz durum yada kişiyi strese sokan durum karşısında heyecanı artırıcı, beyne olumsuz durum salgılayıcı sözler yerine kişi sakin olmalı ve olumlu tarafından bakmalıdır. Örneğin bir olumsuzluk karşısında 'öldüm, bittim, mahvoldum' yerine 'eksik olan burada neydi, bir daha ki sefere daha iyi olacağım' gibi sözlerle kişi kendini rahatlatmalıdır''diye konuştu.