Doğumdan korkmayın

--------------------------------------------------------------------------------

Bursa Zübeyde Hanım Doğumevi Başhekimi Op. Dr. Şeref Nişancı, hastaneye yetişememe endişesinin gebelerin en büyük korkularından biri olduğunu söyleyerek, doğum öncesi belirtilerin iyi bilinmesi ve zamanında hastaneye gidilmesi gerektiğini söyledi.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=47357



Doğumun pek çok belirtisi olduğunu ve gebelerin bunları hissetmemesinin mümkün olmadığını belirten Dr. Nişancı, doğum belirtilerinin başlaması halinde ulaşılması düşünülen kliniğe uygun mesafeyi tespit etmek ve doğum öncesi süreyi iyi kullanmak gerektiğini ifade etti. Doğum yapmak üzere olan gebelerin çok uzak bir hastaneye gittiğini veya son ana kadar beklediğini belirten Nişancı, bu sebeple zaman zaman doğumun yolda başlayabileceği uyarısında bulundu.

Doğumun başladığını gösteren belirtiler hakkında bilgi veren Nişancı, "Ağrıların başlaması, başlangıçta belde olabilen, ardından karnınıza yerleşen, ağrılı kasılmalardır. Başlangıçta 20 dakikada bir gelip 60 saniye kadar sürebilir. Giderek ağrılar daha sık gelmeye başlar ve daha kuvvetli bir hal alırlar. Bu dönem yaklaşık 4-6 saat sürebilir. Nişan gelmesi olarak bilinen evrede ise, rahim ağzını tıkayan kanlı, sümüksü madde atılır. Genellikle doğum ağrıları başlamak üzereyken veya ağrılar başladıktan sonra atılır. Su gelmesi, bebeğin içinde bulunduğu su kesesinin yırtılması ve suyun dışarı boşalmasıdır. Genellikle hastaneye yatırıldıktan sonra doğum ağrıları başlar. Ağrılar başlamazsa doğum suni sancıyla uyarılır veya sezaryen operasyonuna gerek duyulabilir. Kanama olması doğumun öncü belirtisi, vajinal kanama olabilir. Doğum tarihine yakın dönemde vajinal kanama bazı önemli problemlerde de ortaya çıkabilir" dedi.

Nişancı, bu gibi belirtiler ortaya çıktığında, paniğe kapılmadan, eşler tarafından önceden yapılan ve hatta alternatifleri de düşünülen planlar doğrultusunda, derhal bir kliniğe ulaşılması gerektiğini sözlerine ekledi.