Egzama kremine kanser uyarısı
(13-3-2005/Sabah) BBC'deki habere göre Amerika Gıda ve İlaç Bakanlığı araştırmalarında, Türkiye'de de kullanılan Elidel ve Protopic isimli ilaçların cilt tarafından emilmesinin kanser riskini artırabileceğini ortaya koydu.


Yapılan açıklamada Elidel veya Protopic ile tedavi olanlar arasında 7 lenf bezi kanseri ve 6 cilt kanseri vakası olduğu vurgulandı. Hayvanlar üzerindeki deneylerin kansere yol açma potansiyelini gösterdiği belirtildi.



Bu iddia, Elidel'in üreticisi İsviçre merkezli ilaç şirketi Novartis ve Protopic'in üreticisi Fujisawa Pharmaceutical'in büyük tepkisini çekti. Elider'in bir yıldır Türkiye'de yaygın olarak kullanıldığını anlatan Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Bekir Aybey, "Bu ilaç genetik yani ailesel egzemaların tedavisinde kortizon gerektirmediği için tercih ediyorduk. Bağışıklık sistemini düzenleyici etkisi bulunan bu ilacın yurtdışında da uzun süreli kullanımı var. Ancak bazı ilaçların etkileri bir süre kullanıldıktan sonra ortaya çıkar" diye konuştu