Göz hastalıkları bebekleri de vuruyor
Katarakt, göz tansiyonu, göz tembelliği ve şaşılık gibi hastalıklar bebeklerde de görülüyor.

Hastalıkların kolay çözümlenebilmesi için bebeklerin en geç bir yaşına kadar göz muayenesine gitmesi gerekiyor.


En sık rastlanan şaşılık

Bir çocuğun gözlerin aynı hizaya gelememesi, paralel olmaması durumunda şaşılık oluşuyor.

Acıbadem Göz Sağlığı Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Esra Üçbaşaran, "şaşılıkta gözlerden biri direkt olarak görürken, diğer göz yukarı, aşağı ya da dışa doğru kaymış olabilir" dedi.

Gözler aynı hizada olmadığında, beyne gönderilen görüntülerin tek bir imaj haline dönüştürülemeyecek kadar birbirinden farklı olduğunu da anlatan Üçbaşaran, "şaşılık tedavi edilmediğinde beyin aynı hizada olmayan gözü dikkate almaz" dedi.

Şaşılık iki temel sebepten kaynaklanıyor:Hipermetropi sebebiyle odaklanma sırasında gözün içe doğru kayması
Gözleri aynı hizada tutamayan göz kasları
Şaşılığın tedavisinde amaç ise: Gözleri paralel hale getirmek Çocuğun daha iyi görmesini sağlamak Yüksek hipermetropa bağlı göz kayması oluşmuşsa öncelikle gözlük kullanılması da öneriliyor.

Op. Dr. Üçbaşaran, sadece gözlükle gerekli fayda sağlanamadığında ya da göz sinirinde veya kaslarda bir sorun olduğunda cerrahi müdahaleye gerek duyulduğunu da söyledi.

Göz tembelliği tedavisinde erken tanı şartı

Göz tembelliği zamanında tanı konduğunda tedavisi en kolay hastalıklardan biri. Ancak, 9-10 yaşından sonraya kalındığında geri dönülemez biçimde bir gözün görmesi azalıyor.

Göz tembelliğinin en sık rastlanan nedenlerinden biri şaşılık, diğeri ise iki göz arasında iki numaradan fazla fark olması anlamına gelen 'anizometropi'.

Op. Dr. Üçbaşaran, "gözlerden bir tanesi görmediği zaman beyin o göz tarafından görülen bulanık görüntüleri görmezden gelir. Zamanla çocuk sadece sağlam olan gözünü kullanmaya başlar. Zamanında tanısı konulduğunda sağlam göz kapatılarak beyne bulanık gören gözün de gördüğü sinyali verilir. Kademeli olarak gözdeki görme yeteneğinin düzeltilmesi hedeflenir" dedi.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=42990

Katarakta dikkat!

Katarakt sadece yaşlılar da değil, bebeklerde de görülüyor. Bebeklerde tedavinin zamanlaması ise çok büyük önem taşıyor.

Op. Dr. Üçbaşaran, "tek gözde görülen kataraktlarda, kalıcı olarak tembellik sorunu görülür. Dolayısıyla hekimin katarakt tanısı koyar koymaz cerrahi müdahale yapması gerekir. Belirtilerini anlamakta ise ailelere büyük rol düşüyor" dedi.

Kataraktın bazı belirtileri:

Bebeğin göz bebeklerinin ikisinin de aynı renk olmaması
Göz bebeğinin beyazımsı gri olması
Çocuğun anneyi gördüğünde ilgisiz kalması
Işığı fak etmemesi
Bebeklerde göz tansiyonu riski

Bebeklerde glokoma rastlanabiliyor. Doğuştan glokomun tek tedavisi ise cerrahi.

Belirtiler şöyle:


İri gözlü bebekler,
Işığa duyarlı olmak,
Gözde yaşarma
Göz küresinin büyümesi
"Göz normalden ileriye doğru döner" diyen Op. Dr. Üçbaşaran, "bebeklerde göz tansiyonu hastalığının en önemli nedeni, gözün içindeki sıvıyı dışarıya aktaran boşaltım kanallarının gelişmemesidir. Doğuştan glokomun tedavisi cerrahi olduğu için erken tanı ve tedavi çok önemlidir" dedi.

Malesef benim gözlerimde doğuştan rahatsız