Çinko, çocukların zihinsel gelişimini arttırıyor
(14/Nisan)Bilim adamları, çinkonun sağlığa etkilerini öğrenmek amacıyla yaptıkları çalışmada, ortaokul öğrencilerine verdikleri çinko ilavesinin, onların zihinsel performansını geliştirdiğini buldular.


North Dakota’daki Grand Forks Human Nutrition Research Center’dan Dr. James G. Penland, Experimental Biology 2005’te çinkonun etkileri hakkında bulgularını açıkladı. 10-12 gün boyunca, haftada 5 gün, 20 mg. çinko verilen öğrencilerde, çinko almayan öğrencilere kıyasla daha çabuk cevap verebilme, hafızaya bağlı görevlerde doğruluk, ilginin güçlenmesi gibi zihinsel performans artışı görüldü.

Çok genç çocuklarda ve yetişkinlerde çinko, motor (hareket), bilişsel, psikolojik ve sosyal faktörlerle ilişkilendirilse de ergenlerdeki etkisini araştıran ilk çalışma bu oldu. Dr. Penland’a göre, çinko eksikliği Amerika’da genel olarak ergenlerde meydana geliyor ve nadir görülen bir durum değil. Çünkü ergenler hızla büyüyor ve genel olarak yemek yeme alışkanlıkları çok zayıf oluyor.

111 kız ve 98 erkekten oluşan 209 ortaokul öğrencisi her okul günü 10-12 hafta boyunca, 0, 10 veya 20 mg. çinko elementel içeren 113 gr. meyve suyu tükettiler. Öğrenciler, aileleri ve öğretmenleri kimin kaç mg. tükettiğini bilmiyorlardı. Çalışmanın başında ve sonunda, öğrencilerin ilgi, hafıza, problem çözme gibi zihinsel performanslarını ve hareket becerilerini ölçmek için bir dizi görevi gerçekleştirdiler.

Görevler arasında, klavyedeki bir tuşa olabildiğince hızlı vurmak, fareyi kullanarak bilgisayar ekranında hareket eden bir objeyi takip etmek, basit geometrik şekilleri ve liste dolusu kelimeleri öğrenip hatırlamak ve nesneleri sınıflandırmak bulunuyordu.

Öğrenciler, aileleri ve öğretmenleri, öğrencilerin zihinsel, fiziksel ve sosyal yeteneklerinde, okuldaki performanslarında ve bu alanlarda her hangi bir sorun yaşayıp yaşamadıklarının ölçülmesi için soru formunu yanıtladılar. Çalışmaya başlanmadan önce ve başlandıktan sonra, kan örnekleriyle çinko durumu ölçüldü.

Ekstradan çinko almamış olan öğrencilerle kıyaslandığında, her gün ek olarak 20 mg. çinko almış öğrencilerin görsel hafıza görevlerine verilen tepki süresinde %12’lik kısalma görüldü. Kelime tanımlamayla ilgili görevlerde %9’luk artış ve yüksek ilgi gerektiren görevlerde %6 artış görüldü. Yalnız, Recommended Dietary
Allowances (RDA)’nın da bu yaş grubu için günlük önerdiği miktar olan 10 mg. çinko kullananların performanslarında belirgin bir artışa yol açmadı. 10 mg. veya 20 mg. alanların hareket ve sosyal yeteneklerinde bir gelişme görülmedi.

Eğer ileriki çalışmalar, ergenlerde çinko alımının artışının, zihinsel işleyişe ve hafızaya faydalı olduğunu onaylarsa, bu yaş grubu için günlük beslenme planının gözden geçirilmesi gerekecek. Okullardaki kahvaltı ve öğlen menüleriyle yiyeceklerin paketlerindeki besin değeri etiketleri bundan etkilenecekler.

Önceki çalışmalar çinkonun büyüme ve bağışıklık sisteminin işleyişi için, ve çocukların yazı yazma gibi el ve gözü aynı anda kullanabilmesinde, yetişkinlerin hafıza ve kas kuvveti için gerekli olduğunu göstermişti.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=42821

Çinkonun en çok bulunduğu besin maddelerine gelince: Kırmızı et, balık ve fasulye ile bezelye gibi taneli sebzeler...