Dünyanın en faydalı içeceği: Süt

--------------------------------------------------------------------------------

Dünyanın en faydalı içeceği: Süt
Süt binlerce yildir insan vücudunun en fazla ihtiyaç duydugu içecek olmayi sürdürüyor.

Bebeklik ve çocukluk döneminde süt tüketimi
Dünyanin en yararli içecegi süt, insanlarin dogumlarindan itibaren aldiklari ilk besin. Ilk günlerinde annelerinin sütüyle beslenen bebeklere, daha sonralari hem anne sütü hem de hayvan sütleri verilir. Süt, bebeklerin narin vücutlarini saglamlastirir, güçlendirir.
Çocukluk döneminin ilk birkaç yili, bir çocugun gelecekteki saglikliligi üzerinde hayati bir önem tasir. Gidalar ve gidalarin önemli besin ögeleri, kuvvetli kemik ve dis, siki kas ve saglikli doku olusturmaya yardim eden maddelerdir.
Süt, memeden kesilen çocugun gidasinin önemli bir parçasi olmaya devam eder. Iki yasin altindaki çocuklara tam yagli süt verilmesi gerekir. Çünkü sütteki yagin saglayacagi enerji ve vitamin Aya ihtiyaçlari vardir. 2 yasindan sonra daha çesitli gidalarla beslenmeye basladiklarindan diyetlerine yavas yavas yarim yagli süt girebilir.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=39660
Ergenlik çaginda besinlere ihtiyaç oldukça yüksektir. 12-15 yaslari arasinda erkek çocuklari daha hizli büyür ve yilda 10 cmye kadar uzayabilir. Büyüme hizi kizlarda biraz daha azdir.

Gençlerde süt tüketimi
Gençler için saglikli bir beslenme düzeni, mümkün oldugunca besleyici degeri yüksek olan çesitli gidalari içermelidir. Kemiklerin büyüme ve gelismesine bagli olarak ergenlik çaginda kalsiyum ihtiyaci artar.
Günde 500 ml. süt veya esdeger miktarda peynir-yogurt, gençlerin kalsiyum ihtiyacini karsilar. Küçük bir kâse yogurt veya küçük bir parça peynir, bir bardak sütün yerine geçebilir.
Süt ayni zamanda, enerji, protein ve çesitli vitaminleri de saglar ve yemek arasi içecek olarak disleri de korur.

Yaslilik döneminde süt tüketimi
Süt ve süt ürünlerini uyumlulugu, çesitliligi ve besleyici olmasi bu ürünü yaslilar içinde degerli kilar.
Yasli kimselerin besin ihtiyaçlari genellikle daha genç yetiskinlerin ihtiyaçlari ile benzer ve vitamin D disinda 65 yasin üzerindeki kisiler için spesifik bir tavsiye yoktur. Enerji alimi azaldiginda, diger besinlerin alimi da düser ve yetersiz beslenme riski artar. Çesitli besinleri baz alan dengeli bir diyet önem tasir.
Süt ve süt ürünleri gidalara ilgisini kaybeden kisiler için özellikle önemlidir. Süt çesitli gidalarda çesitli pisirme sekilleri ile kullanilabilir. Soslarda, puddinglerde, kahvaltilarda veya soguk ve sicak içeceklerde kullanilabilir. Süt ve peynir besleyiciligi arttirmak için diger gidalara eklenebilir (çorbalar, püreler gibi).