'Türkiye'de 20 dakikada bir bebek can veriyor'

--------------------------------------------------------------------------------

Meclis'te anne-bebek ölümlerinin azaltılmasını hedefleyen proje anlatılırken AKP'li Güler, "Toplantı başladığından beri ülkemizde 5 bebek daha öldü" uyarısı yaptı



TBMM Başkanı Bülent Arınç, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, TBMM Nüfus ve Kalkınma Grubu Başkanı AKP Bingöl Milletvekili Mahfuz Güler, Erzurum Valisi Celalettin Güvenç ve Diyarbakır Vali Yardımcısı Erhan Koyuncu'nun katılımıyla anne-bebek ölümlerini azaltmayı hedefleyen proje anlatılırken, Türkiye'de 5 bebek daha öldü.
Mahfuz Güler, "Toplantı başladığından beri biz burada konuşurken 5 bebek daha öldü. Ülkemizde her 20 dakikada bir bebek ölüyor" dedi.
Türkiye Aile Planlaması Derneği (TAPD), TBMM'nin desteği, AB'nin maddi katkısıyla Batman, Bingöl, Diyarbakır, Erzincan, Erzurum, Hakkâri, Kars ve Siirt'te milletvekilleriyle yürüttüğü, 'kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarında duyarlılığı artırarak anne ve bebek ölümlerini azaltmayı' hedefleyen projesini sonuçlandırdı. Proje sonuçları, dün TBMM'de düzenlenen toplantıda, TAPD Başkanı Prof. Hakan Şatıroğlu, Güvenç ve Koyuncu tarafından sunuldu.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=39653
'İmamdan bilgi alıyorlar'
Projede bu illerdeki ortak sorun kaynağı, "toplumsal bilinçte gelişme sağlanamaması ve sağlık personeli eksikliği" olarak belirlendi. Halkın özellikle imamlar ve öğretmenlerden bilgi almak istediğini kaydeden Şatıroğlu, "Türkiye'deki ölümlere yüzde 58.8 oranında toplumsal bilinç eksikliği neden olduğu için Sağlık Bakanlığı, 365 gün 24 saat çalışsa da sonuç değişmeyecek" dedi.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki hekim açığını vurgulayan Akdağ da, bu konuda YÖK'ün sağlık personeli yetiştiren fakültelerdeki öğrenci kontenjanını artırması gerektiğini, ebe ve hemşire eğitimini yüksekokul düzeyinde yapmak istediklerini yineledi. Akdağ, bu bölgelerde yeterli sağlık personeliyle hizmet verdikçe anne-bebek ölümü oranını azaltabileceklerini söyledi. Arınç, Sevgililer Günü'nü anımsatarak, "Hayatımızın biricik anneleri ve çocuklarını kurtarmak için herkesin yapacağı çok şey var" dedi.