VÜCUT KOKUMUZUN SIRRI NEDİR?
Vücut veya ayak kokusu bazen insanlar için utanç verici olabilir. Peki neden kokarız? Amerika Philadelphia da bulunan Monell Chemical Senses Center da yapılan bir araştırma Amerikan halkının her yıl 1.8 milyar doları vücut kokularını ortadan kaldırmak amacı ile deodorant veya diğer koku önleyici ürünlere harcadıklarını ortaya çıkarmıştır.

Oysaki vücut kokumuz bize çok farklı şeyler söyleyebilir. Kokular bir hastalıığın sinyali olabilir yada kokular dostlarımızın seçiminde veya ne kadar kolaylıkla düşünebildiğimizin de işareti olabilir. Bu durumda vücut kokusu bizi ne zaman endişelendirmeli, ondan neler öğrenebiliriz ve bizim için problem oluyorsa nasıl savaşmalıyız.

Vücudumuz 2 ila 5 milyon arasında ter bezine sahiptir. Terin kendisi ki biz onun vücut kokusundan sorumlu olduğunu varsayarız, tek başına aslında kokusuz bir oluşumdur. Oysaki ayaklara, genital bölgeye, koltuk altlarına, saç diplerindeki o spesifik aroma vücut salgılarımızın yağ, ölü hücreler ve cilt yüzeyinde bulunan diğer mikroorganizma ve bakterilerle etkileşmesi sonucunda ortaya çıkar. Bununla beraber, hormonal değişimler, yoğun duygular, uygulanan diet ve beslenme tipi, hava koşulları yada o gün giyilen kıyafet bile kişisel kokunuz üstünde etkilidir.

Şimdi vücudunuzu farklı komşu bölgelere bölündüğünü, her birinin kendine özgü mikroorganizmalar ve ter bezleri barındırdığını hayal edin. Üç bezden olan salgı isimlerini sıralayacak olursak bunlar: Eccrine, Apocrine, ve Sabaceus tur. Eccrine bezleri tüm vücutta bulunur ve vücut sıcaklığını korumak için berrak ve kokusuz tuzlu bir solüsyon üretirki bunu biz perspirasyon (terleme) diye adlandırıyoruz. Apokrin ise daha çok koltuk altları ve genital bölgede aktiftir. Sebacacues bezleri ise yağ yapıcılardır. Kafatası, üst sırt bölgesi, yüz ve kasıklarda aktiftir ve bu bezler tıkandığı zaman akneler oluşur.

Uzmanlar vücudumuzun her parçasının salgılar ve bakterilerin etkileşimi ile kendine özgü bir koku oluşturduğunu söylemektedirler. Ayak kokumuz ile koltuk altı kokumuz aynı değildir; bununda nedeni ayaktaki eccrine bezlerinden kaynaklanmaktadır, oysaki koltuk altı üc tip bezide barındırmaktadır. Belli tip bir bakteri apokrin salgısı ile karşılaşırsa soğan benzeri kötü bir koku ortaya çıkar. Erkeklerdeki apokrin bezleri kadınlara göre daha büyüktür. Duygusal stres ise apokrin sıvısının akışını sağlarki buda keskin bir koku ortaya çıkartır. Yani önemli bir toplantı öncesinde ani bir ter ve vücut kokusuna maruz kalırsak buda sinir sistemimizin neden olduğu bir kimyasal reaksiyon sonucundadır.