Tiroidin görüntülenmesi:

Tiroidin şekli, genel olarak büyüyüp büyümediği, nodül içerip içermediğinin tam olarak belirlenebilmesi için başvurulan testlere görüntüleme yöntemleri denir.
Hastaya küçük dozlarda, tiroit tarafından tutulabilen radyoaktif bir madde verildikten sonra özel bir kamera aracılığıyla bu maddenin tiroit tarafından ne oranda ve nasıl tutulduğu gösterilebilir. Bu yönteme tiroit sintigrafisi adı verilmektedir. Böylece tiroidin yapısı ve belli oranda çalışma şekli belirlenebilir. Resim 9'da bu yöntemle yapılmış bir tetkik görülmektedir.

Resim 9a: Resim 9b:

Sintigrafide normal tiroit Sintigrafide nodül (beyaz ok)

Ultrason ise ses dalgalarını kullanarak tiroidin yapısını göstermeye yönelik bir tetkiktir. Bu yöntemle ele gelmeyen çok küçük nodüller gösterilebilir . Ayrıca nodülün çok önemli olabilen iç yapısı hakkında da fikir edinilir. Resim 10 da görüldüğü gibi tiroidin sol tarafında bulunan bir nodülün içinin sıvı ile dolu olduğu ( kistik nodul ) belirlenmiştir. Bu bulgu büyük olasılıkla bu nodülün kanser olmadığını gösterir.



Resim 10:Ultrasonda kistik nodül (Siyah yuvarlak alan, içinde sıvı varlığını göstermektedir.) Çok özel durumlarda hekimin kararına göre bilgisayarlı tomografi (BT) ve/veya manyetik rezonans (MR) görüntüleme sistemlerine de gereksinim duyulabilir. Ancak bu son iki yöntemin çok sınırlı kullanım alanı vardır ve hastalar bu tetkikleri kendi inisiyatifleri ile yaptırmamalıdır.