Grup Terapisi


Normaller İçin Grup Terapisi

1962 ' de " Normaller İçin Grup Terapisi " şeklinde bir T Grubu Modeli sunulmuştur. Yaşantısal grup halo tereğinin değil, eğitiminde daha geniş ve insancıl bir tanımı öneriliyordu. Grubun yalnız Kişilerarası ve Liderlik Becerilerini Edinme Süreci ve Örgütsel Fonksiyonu ve Grup işlevselliğini anlama demek olmadığı, daha çok kişisel " Büyümeye " daha fazla önem veren bir değişim olduğu kabul edilmelidir. " Eğitim, kendini bütünüyle keşfetmekten ve kişinin tüm gizli gücünün gelişiminden başka bir şey değildir. "

Amaç : Ve Normalliğe Göndermeler !
Toplumun sağlıklı ve gerçekten başarılı üyeleri, son derece yarışmacı çalışma koşulları ve belli bir standardın üstündeki yaşamlarını sürdürebilmek için ne denli çaba harcarlar ! Dışarıdan bakılınca akranlarınca görülen kişisel yeterlilik, başarılı insan imajını korumak için tüm çabasını harcayan çok kişinin dışarıdan görülen o pırıltı nelere rağmen sağlanmış ve öylece " O " imaj korunmaya çalışılmaktadır. Oysa bu kişiler dışarıdaki başarılarına karşın iç yaşantılarındaki gerilim, güvensizlik, değer çatışması, kendi kişisel yeterliliği konusundaki kuşkuları yok farzedip sanki robot gibi olmuştur. Bu kişinin her hangi bir belirsizlik veya rahatsızlığının ortaya çıkmaması için sürekli uyanık kalması gerekir.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=34826

Bu süreç, kişinin sadece başkalarıyla değil kendisiyle de iletişimini azalttığı için - isole edici - yalnızlaştırıcı ve baltalayıcı niteliktedir. Başarılı bir birey kendinden yakınmayı engellemek için kendilik imgesine gelen iç ( kendi kuşkuları ) ve dış saldırılarda bilinç dışı anlamda korunarak kendi gerçek olmayan yüzü ( Fault Self ) ile karşılaştığımızda gerçekmişcesine inanırız. Böylece bir denge durumuna ulaşılır. Fakat büyük bir bedel pahasına !

Kendini gerçekleştirmek için kullanabileceği önemli ölçüde enerji, kişinin içindeki ve kişilerarası ayrılığını - sıradışılığını - sürdürmek için harcanır. YARATICILIK ve kendi bilgisi, kişinin bitmek tükenmek bilmez bir biçimde akranlarının onayını araması uğruna feda edilebilir. Kişiler arası ilişkiler yüzeyseldir, bir şey getirmez. Kişi spontanlığını kendi kendiliğini o derce bastırı ki kişinin imgelenen dış görünümü olduğu gibi kalır, kaskatı öylece...Kalın bir demir MASKE ve ZIRH içindeymişçesine ! Kişi kendini açmaktan ve karşılıklı özleşmemek için başkalarıyla karşı karşıya gelmekten kaçınır.

" İşte TAM DA BU SIRADA TOPLUMSAL SIĞINAK OLARAK T GRUBU "
T Grubu kültürümüzün sinsi gerilimlerden uzaklaşıldığı geçici bir DİNLENME YERİ olarak sunulmuştur. Yukarıda tanımlanan yarışmacı ve kısıtlayıcı normların bir çoğonun ZORUNLU OLMADIĞI, daha doğrusu bunlara izin verilmeyen bir SIĞINAK görevi görür. T Grubu üyeleri MADDİ başarılarından, hiyerarşik konumlarından, değişmez bir kendine güven ve etkinlik biçiminden, ya da bazı özel alanlardaki ustalıklarından dolayı onları ödüllendirmez ! Bunun yerine farklı değerleri destekler ; kişiler arası dürüstlük kendi kuşkularını açma ve bundan utanmamaya, insani zaafların ve güçsüzlüğün algılanması gibi " İNSAN OLARAK " " BURADA ve ŞİMDİ VAR OLABİLMEYİ " duyumsamayı destekler.