Giriş


REFORMTÜRK 17. YIL


2 sonuçtan 1 ile 2 arası
  1. #1
    Always - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    25 Eylül 2006
    Yer
    istanbul
    Mesajlar
    1,679
    Tecrübe Puanı
    45

    "Makarna Şişmanlatır Mı?"

    Çoğu makarna sever şişmanlatabileceği düşüncesiyle makarna yeme zevkinden mahrum kalır. Acaba makarna gerçekten kilo aldırı mı?

    Makarna, ekmeklik buğdaydan daha koyu renkli, protein açısından daha zengin bir buğday türü olan durum buğdayından yapılıyor. Ülkemizde makarnanın unlu bir gıda olduğu düşünülse de, gerçekte saf irmikten üretiliyor. İrmik su ile yoğrulan hamur kalıptan geçirilerek, biçimlendiriliyor ve kurutuluyor. 7’den 70’e herkesin severek tükettiği düşük enerji içeren, yüksek besin değerine sahip makarnayla ilgili bilgi verem Beslenme ve Diyet Uzmanı Turgay Köse, ülkemizde makarna tüketiminin yıllık 5.2 kg olduğunu söyledi. Köse, ülkemizde makarnanın kilo aldırdığına dair yanlış bir inanış olduğunu halbuki makarnanın şişmanlatmadığını belirtti.

    Besleyici değeri yüksek
    100 gr. pişmemiş makarna 355 kkal. enerji, 77 gr. karbonhidrat, 11 gr. protein, 0.3 gr. yağ içeriyor. Bunun yanında folik asit, niasin, A, B1 ve B2 vitamini ile demir, kalsiyum, çinko, potasyum ve fosfor gibi mineraller de bulunduruyor. Dolayısıyla makarna düşük enerji içermesine rağmen besleyici değeri son derece yüksek bir besin. Ancak makarnaya eklenen yağ ve/veya soslar onun enerji içeriğini olumsuz etkileyebilir.

    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=27097
    Diyetsiyenler makarnayı öneriyor

    Makarna kompleks karbonhidrat ve düşük oranda yağ içeriği ile diyetisyenlerin beslenme programlarında sıklıkla tercih ettiği ve haftada en az 2 - 3 kere yenilmesini önerdiği bir besin maddesi olarak karşımıza çıkıyor. Börekten salataya, ana yemekten garnitüre kadar birçok yerde kullanılan makarnanın domates, biber, fesleğen, süt, yumurta, soya, vitamin gibi çeşni içeren ve kepekli alternatiflerinin üretilmesi pazar payında yeni bir trend sağlıyor. Şişmanlattığına dair yanlış inanışlar nedeni ile insanların makarna yemekten kaçınır hale geldiklerini belirten Turgay Köse, özellikle büyüme ve gelişme çağındaki çocuklar açısından son derece yararlı bir besin olan makarna, porsiyon ölçülerine dikkat edildiği ve uygun soslarla hazırlandığı taktirde kilo problemini bile ortadan kaldırmaya yardımcı olacağını kaydetti.

  2. #2

    Üyelik tarihi
    24 Şubat 2007
    Mesajlar
    527
    Tecrübe Puanı
    29

    Standart --->: "Makarna Şişmanlatır Mı?"

    Bu konu yıllardır tarşılıyor kimine göre kilo aldırır kime göre aldırmaz.Valla ben tedbirli davranıyorum:)Ama kıymalı sarmısaklı makarna gördüm mü de kimse alamaz elimden.:)
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=27115
    Teşekkürler.Dilara

Benzer Konular

  1. Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 22.Kasım.2009, 11:03
  2. Bu içinde "sen" geçen cümlelerimin en "sonuncusu" olacak ..
    By Beyza in forum Aşk - Sevgi ve Evlilik
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 15.Temmuz.2009, 17:31
  3. Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 02.Ağustos.2008, 12:05
  4. Bir " Elif " Miktarı " Gül"ümse
    By esinti in forum Hikayeler & Yazılar
    Cevaplar: 2
    Son Mesaj: 26.Temmuz.2007, 14:56
  5. "Ağız tadının kaçması" depresyon işareti "
    By Kıvırcık in forum Sağlık
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 07.Aralık.2006, 16:56

Bu Konudaki Etiketler


Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.