ABD'li araştırmacılar, sigara içenlerde ağız tahlili yoluyla akciğer kanserinin tespit edilebileceğini öne sürdü.

Sigara kullananların ağızlarındaki hücrelerde oluşan hasarın, akciğer kanserine yol açan hasarla benzerlik gösterdiği için erken teşhisin sözkonusu olabileceğini belirten araştırmacılar, bu yolla, sigara içenlerin pamuklu çubukla ağızlarından alınacak örneklerle akciğerlerinde kanserin gelişip gelişmeyeceğini tahmin etmeyi ve tehlikeli akciğer biyopsilerinin önüne geçmeyi umuyor.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=98806

Teksas Üniversitesi M.D. Anderson Kanser Merkezi'nden onkolog Li Mao, bu çalışmanın, diğer kanser türlerini belirleyebilecek tahlillere giden kapıyı açabileceğini belirtti.

Bu çalışmalarının, tütün bağlantılı kanserlere yakalanma ihtimali yüksek kişilerin tespit edilmesini destekleyebileceğini belirten Mao, akciğer dışında pankreas, mesane, beyin ve boğaz kanseri ile tütün kullanımı arasında bağlantı olduğunu hatırlattı.

San Diego'daki Amerikan Kanser Araştırmaları Birliği'nde konuşan Mao, çalışmalarında, kanserin gelişmesinin önlenmesine yardımcı olmalarıyla bilinen "p16" ve "FHIT" adlı iki gen üzerinde durduklarını anlattı.

Onkolog, uzun süredir sigara kullanan 125 denekten alınan akciğer veağız örneklerinde bu iki gendeki hasarı incelediklerini söyledi. Mao, genleri etkilenen deneklerin yüzde 95'inde söz konusu genlerin hem akciğerde hem de ağızda aynı hasarı gösterdiğini belirtti.

Araştırmacılar, çalışmalarında başarı sağladıkları takdirde akciğer kanserini önceden, akciğere biyopsi yapılmadan, tespit etmek için yeni ve kolay bir tedavi yolu bulmuş olacak.