İnternetten Alınan İlaçlar

--------------------------------------------------------------------------------

Sağlık Bakanlığı, internet aracılığıyla yurtdışından getirilen ilaçları yakın takibe aldı.


PTT ve gümrükleri uyaran bakanlık, içinde ilaç olduğu tespit edilen her zarf ya da paketin bakanlığa gönderilmesini istedi.

İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Mahmut Tokaç, Türkiye'de ruhsatı olmayan bazı ilaçların internetten siparişle getirildiğini; ancak bunun yasal olmadığını söyledi. Paketlerde ilaç yerine nişasta veya uyuşturucu bile olabileceğini kaydeden Tokaç, son bir yıldır posta yoluyla getirilen ilaçları kontrol ettiklerini ifade etti. Tokaç, kargo şirketleri aracılığı ile getirilen paketleri denetleme imkanı olmadığını, bunun yasal bir sıkıntı olduğunu kaydetti.


Türkiye'de bulunmayan ilaçların yurtdışından getirilmesine belirli şartlarda izin veriliyor. Bu kapsamda nörolojik, bağışıklık sistemi, kanser ve kan hastalıklarının tedavisinde kullanılan ithal ilaçlar, TEB aracılığı ile temin ediliyor. Ancak ilacın temini için hastanın bakanlıktan izin alarak reçetesi ile TEB'e müracaat etmesi gerekiyor. Bu yöntem yerine bazı hastaların internetten sipariş vererek ilaç alması Sağlık Bakanlığı'nı harekete geçirdi. Konuyu masaya yatıran bakanlık, PTT ve gümrükleri resmî bir yazı ile uyardı. Bakanlık bundan sonra Türkiye'ye giriş yapan ve içinde ilaç olduğu tespit edilen her paketi kontrol edecek. Tokaç, hastaların böyle bir yöntemi kullanmasında hekimlerin de sorumlu olduğunu düşünüyor. Bunun nedenini ise şöyle özetliyor: "Hekim arkadaşlarımızın bir kısmı belli bir hastalıkta güvenilirliği tam ispatlanamamış ilaçları hastalara tavsiye etmekteler. Özellikle Türkiye'de olmayan ilaçlar için geçerli bu. Ancak bu çok sakıncalı." Tokaç, İnternet aracılığı ile ilaç temin edilmesinin sakıncalarını ise şöyle dile getiriyor: "Kaynağı bilinmeyen bir ilaç her şey olabilir. Miadı geçmiştir. Veya içinde gerçekten ilaç yoktur. Etken maddesi az ya da çok olabilir. Etkisi henüz ispatlanmamış da olabilir. Daha da kötüsü sahte olabilir. Bu kontrollerin yapılıp yapılmadığı meçhuldür. Bu yöntem sağlık açısından ciddi bir tehlike."
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=43228

TEB Başkanı Mehmet Domaç ise internet aracılığı ile getirilen çoğu ilaçların sahte olduğuna dikkat çekiyor. Kanser ve gen tedavisinde kullanılan ilaçlar başta olmak üzere yaklaşık 800 kalem ilacı yurtdışından temin ettiklerini ifade eden TEB Başkanı, Domaç, " Vatandaşlar bize müracaat etsinler. Ülkemizde bulunmayan ilaçları çok rahatlıkla getirebiliyoruz." diyor.