Türkçe Dil ve drama

Öğretmen önce sınıfa bire bir boyutlarda kartondan veya köpükten bir erkek, bir bayan modeli çizer.Uygun yere monte eder.Sınıfa erkek ve kadın giysileri getirir.Bunlardan uygun olanları çocuklarla birlikte maketlere giydirir.Çocuklara bu maketler doğrultusunda;
- Vücudun bölümlerinde ne gibi farklılıklar var?
- Kıyafetlerinde ne gibi farklılıklar var?
- Ailenizde kaç kız, kaç erkek var?
- Büyük kardeşler, küçük kardeşler kim ve neler yapıyorlar?
- Evdeki ve dışarıdaki sorumlulukları neler?
- Sen evde neler yapıyorsun?
- Herkes sorumluluklarını gerçekleştirmeseydi neler olurdu? gibi sorular sorulur.
Verdikleri cevaplar değerlendirilir.İstekli çocuklara birer yetişkin kıyafeti giydirilir.
Anne, baba ve çocuklar şeklinde aile oluşturulur ve ailede neler yapılıyor, canlandırılması istenir. Herkesin rollerine ve neler yapmaları gerektiğine, aynı kişinin kaç değişik rolde olabileceği ve bunların neler olduğu; bu roller gerçekleştirilmezse ailede ve toplumda neler olabileceğine dikkat çekilir.
Canlandırma bittiğinde çocukların neler hissettiği sorulur. Evde kendilerinin neler yapabildikleri ve bunları yaparken nelerden hoşlandıkları ya da hoşlanmadıklarını, bu işleri yaparken hangi organlarını kullandıkları sorulur.

2Etkinlik : Drama Çalışması

Değişik renklerde fon kağıdından kare, üçgen, dikdörtgen ve daire şekilleri kesilir. Bunlar çocukların arkalarına takılır. Her çocuğa ne şekli olduğu ve ne renk olduğu sorulur. Daha sonra bu şekli takan çocuklara kare, üçgen, daire ve dikdörtgen çocuk oldukları, bir arada yaşadıkları söylenir. Kendi şekilleriyle ya da bir araya gelerek neler yapabilecekleri ve bu şekilde yaşamaları gerektiği söylenerek, bir aileyi canlandırmaları istenir (anne- baba – çocuklar). Bu canlandırma sonunda neler hissettikleri, bu şekilde yaşamanın nasıl olduğu çocuklara sorulur.

3Etkinlik : Drama Çalışması

Çocuklarla birlikte sınıfın bir köşesine hastane kurulur.Bu köşeye yatak, bazı doktor aletleri, pamuk, sargı bezi, ilaçlar, iğneler, eşyalar konulur.Birlikte bu eşyalar gruplandırılır.Sonra hep birlikte ( abur-cubur yiyerek karnı ağrıyan, evde kaynayan suyla oynayarak elini yakan, temizliğine hiç dikkat etmeyip, hiç banyo yapmayıp ateşlenen hasta olan, aşıdan kaçarak hasta olan çocuklar gibi ) canlandırmalar yapılır.Bu canlandırmalar sırasında doğru davranışlar pekiştirilir.Yanlışlar düzeltilir.Uygulamalar sırasında çocuklara basit ilk yardım bilgileri de verilir.

4Etkinlik : Drama Etkinliği
Çocuklarla birlikte yere oturulur.Onlara orman hakkında ve ormanda yaşayan hayvanlarla ilgili bilgi verilir. Çok fazla ağaç ve bitkinin olduğu bir yere gideceği söylenir.Önce birlikte hazırlık yapılır.Yanımıza neler alabileceğimiz, neler giyebileceğimiz kararlaştırılır ve hareketlerle canlandırılır.
Birlikte yürümeye başlanır.Yolda hangi hayvanlar gördüğümüzü, bunların nasıl ses çıkardığı, hareketleri, yolda hangi bitkiler olduğu, büyük mü, küçük mü, vücutlarıyla şekillendirmeleri, taşlık yolda, ağaçlık yolda, bataklıkta yürürken çıkan sesler, çevrelerinde gördükleri cansız varlıkların neler olabileceği, bunların özellikleri gibi sesleri ve hareketlerini taklit etmeleri için yönlendirilir.

5Etkinlik : Drama Çalışması
Çocuklarla oturulur.Bir hayvanat bahçesine gezi düzenlediğimiz söylenir.Birlikte hayvanat bahçesine geziye çıkılır.Gezerken;
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=114075
- Hangi hayvanı gördüğümüz
- Şeklinin ve sesinin nasıl olduğu
- Yaşadığı yerin nasıl olduğu
- Neler yediği vb. konular ile ilgili taklit hareketleri yapılır.

6Etkinlik : Drama Çalışması - Türkçe-Dil Etkinliği
Çocuklardan kullandığımız araç ve gereç resimlerinden birer adet seçmelerini ve sen bu araç olsaydın nerede, nasıl olurdun, nasıl çalışırdın, görevin ne olurdu, neler yapmak isterdin, hangi mesleğe ait olurdun yönergeleriyle ilgili bir hikaye oluşturması istenir.Örneğin; ben bir mikserim, elektrikle çalışırım, mutfaklarda bulunurum.Bir büyük pastahanenin mutfağında olmak ve düğün pastaları yapmak isterdim çünkü... gibi.

7Etkinlik : Türkçe-Dil ve Drama Etkinlikleri
Çocuklarla daire biçiminde oturulur.Basit ilk yardım kuralları çocuklara varsa resimlerle ya da cd’lerle anlatılır.Soru-cevap şeklinde konuşulur.
Daha sonra sınıfta basit bir kaza olayı canlandırılarak çocukların neler yapmaları gerektiği, hangi malzemeleri kullanabileceği, büyüklerden ve nerelerden, hangi durumlarda nasıl yardım edebileceği yönergelerle canlandırılmaya çalışılır.

8Etkinlik : Drama Etkinlikleri
Çocuklardan birine postacı şapkası, çantası ve mektuplar verilir.Çalıştığı bir postanedeki mektupları sahibine götürmesi istenir.Sınıfta bir mahalle oluşturulur.Çocuklar da o evlerde oturan bireyler olur.Değişik yönergelerle ( postacının mektup, telgraf ve kartları dağıtması, bunları alan kişilerin hangi haberleri aldığı ve bu haberleri okuyunca neler hissettikleri, postacının hissettikleri gibi ) canlandırmaları istenir.

9Etkinlik : Sohbet Ve Drama Çalışmaları
Çocuklarla yarım daire şeklinde oturulur.İçinde farklı özelliklere sahip tayfası ve bir köpeği olan bir gemide olduklarını ve bu geminin batıp, onların da sağ olarak bir aday düştüklerini hayal etmeleri istenir.
- Kişilerin içinde bulundukları durum ve bu durumda hissettikleri
- Diğer kişilerin duygularıyla ilgili hissettikleri
- Bu durumda nasıl davranmaları gerektiği
- Farklı çözümler karşısında neler yapabilecekleri
- Rahatsızlık veren durumları nasıl çözebilecekleri
- Çevrelerindeki eşyaları nasıl amaçlarına uygun kullanabilecekleri
- Kullandıkları eşyaların özellikleri
- Çözüm yollarını birlikte bulma
- Uygun olanı seçme
- Tehlike anında neler yapabilecekleri
- Nasıl korunabilecekleri
- Köpeğin bakımı için neler yapabilecekleri
- Yorulduklarında neler yapabilecekleri
ve tüm bu durumlar karşısında hissettikleri sorulur.
Daha sonra bu etkinlik sınıf içinde uygun ortam hazırlanarak uygulanır.

10Drama Çalışması
Öğretmen çocuklara “Şimdi hepimiz, sanki elimizde fırça varmış gibi duvar boyayacağız. Hepiniz bir renk seçin. Ben de size içinde o renk olan boya kutusu vereceğim. Sonra da herkes kendi duvarını boyayacak” der. Öğretmen çocuklara hayali boya ve fırçalarını dağıtır. Çocukları odanın duvarları boyunca sıralar. Çocuklar hayali fırçalarını boya kutusuna batırıp, boyamaya devam ederler. Daha sonra duvarı kalçaları ile kafa ile boyamalarını söyler. Boyama süresinde herkes kendi alanını boyamalı, arkadaşlarının alanına girmemeye özen göstermelidir.

ALINTI