2007-2008 ÖĞRETİM YILI
ÜSKÜDAR HALİDE EDİP ADIVAR LİSESİ
1. DÖNEM FİZİK DERSİ ZÜMRE TOPLANTI
TUTANAĞI

TOPLANTI TARİHİ : 10.09.2007
TOPLANTI SAATİ : 10:00
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=103389
TOPLANTI YERİ : Öğretmenler odası
TOPLANTI NO : 1

GÜNDEM MADDELERİ :
1. Açılış ve yoklama,
2. Milli Eğitim Temel Kanununun okunup incelenmesi,
3. Fizik dersinin müfredat programlarının gözden geçirilmesi,
4. Atatürk İlke ve İnkılapları’nın derslere yansıtılması hususu,
5. Sınıf geçme ve sınav yönetmeliğinin gözden geçirilmesi,
6. Ödev, proje ve seminer yönetmeliğinin gözden geçirilmesi (yazılı yoklama, sözlü ve yıllık ödevlerin tespiti)
7. Derslerde uygulanacak yöntem, teknik ve laboratuarın kullanılması ile yapılacak deneylerin belirlenmesi,
8. Başarıyı artırıcı ders içi ve ders dışı etkinlikler,
9. Diğer zümre öğretmenleriyle işbirliği ve ortak çalışmalar,
10. Yazılı yoklamalar için çalışma takvimindeki tatillerin tespiti,
11. Yaz tatili süresinde Milli Eğitim Bakanlığınca gönderilen genelge ve yönetmeliklerin
incelenmesi,
12. Orta Öğretimin Yeniden Yapılandırılması
13. Genel değerlendirme (geçmiş yıldaki toplantılarda alınmış kararların sonuçları),
14. Dilek ve temenniler,


GÜNDEM MADDELERİNİN GÖRÜŞÜLMESİ (ALINAN KARARLAR VE KONUŞMALAR)

1. Zümre başkanı Kemal BERBER' in iyi dilek ve temennileriyle toplantı açıldı. Zümre öğretmenlerinin eksiksiz olduğu tespit edildi.
2. 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu gözden geçirildi, genel ve özel amaçları özenle incelendi, öğrencilerin söz konusu kanun amaç ve ilkelerine göre yetiştirilmesi gereğinin önemi üzerinde durularak Ulusumuzun bizlere emaneti olan gençlerimizin, standartları Atatürk tarafından belirtilmiş olan çağdaşlık çizgisinin üzeri bir medeni hayat düzeyini yaşamaları için, kendilerine en güzel referans teşkil edecek öğretmenlerinin, gerek mesleklerine ilk başladıklarında ettikleri yeminlerinde ve Anayasamızda ifade edilen, Atatürk milliyetçiliğine, Onun ilke ve inkılaplarına gönülden bağlı birer
Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı olmalarının, gerekse yaşadıkları hayat tarzı ile öğrencilerimize örnek olmalarının önemi üzerinde duruldu.
3. Milli Eğitim Bakanlığının hazırladığı Klasik ve yabancı dil ağırlıklı lise müfredat programını takip edebilmek için 2359-2361-2455-2492 sayılı tebliğler dergilerinden Fizik-1, Fizik-2, Fizik-3 ve Fizik Uygulamaları derslerinin program içerikleri, zümre başkanı tarafından okunarak yeniden gözden geçirildi, müfredat programlarının hazırlanan yıllık planlara dengeli bir şekilde dağıtılmasının, bir yıl önceki planlardan da yararlanılmasının ve yıllık planların hazırlanması esnasında 2089 sayılı tebliğler dergisinin esas alınması gerekliliği üzerinde duruldu. Derslere dayalı, müfredat programlarındaki uygulanan amaç ve açıklamalar ilgili tebliğler dergilerinden okundu. Yıllık planlardaki müfredat programlarının bir kere hazırlanıp bir yıl uygulanacağı ilkesinden hareketle ilgili değişikliklerin titizlikle takip edilip bu konularda hata yapılmaması gerekliliğinin üzerinde duruldu.
Kemal BERBER: Yıllık planlar hazırlanırken geçmiş yıllardaki deneyimlerimizden yararlanmamız gerektiğini belirtti.Yıllık planlar hazırlanırken aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi kararlaştırıldı.
a) Konular ay ve haftalara dağıtılırken çalışma takvimine göre konuların kapsam ve ağırlığının uygun zamanlamaya uymasına dikkat edilecek,
b)Konular müfredat programından alınacak,
c)Konuların varsa özel amaçları belirtilecek,
d)Yazılı sınavların yapılacağı tarihler yıllık planda belirtilecektir.
e) Yıllık planlar;2551 sayılı tebliğler dergisinde yayınlanan MEB lığıEğ.Öğ.Çalışmalarının planlı yürütülmesine ilişkin 30.07.2003 Tarih, 226 sayılı yönergesi ,2089 sayılı tebliğler dergisinden planlamaya ilişkin açıklamalar,2359 sayılı
tebliğler dergisinden Fizik Müfredat programı, 2104 ve 2212 sayılı tebliğler dergilerinden Atatürk İlke ve İnkılaplarının öğretilmesi konularından yararlanarak hazırlanacaktır.

Erhan KAYRA : Fizik dersinin amaçlarına ulaşabilmesi için belirli planlama doğrultusunda gerekli şartların oluşturulması gerektiğini vurguladı. Bu amaçla müfredat programlarında aşağıdaki değişikliklerin oluşturulması kararlaştırıldı.
a) Denge ,moment ve ağırlık merkezi konularında basit makineler geçtiği için; basit makineler konusu kuvvet konusundan sonra işlenecek,
b) Dönme Kinetik Enerjisi,Bağlanma Enerjisi ve Kurtulma enerjisi konuları Dairesel Hareket konusu içerisinde işlenecektir.
c) Lise-3. sınıflarda Küresel Aynalar konusu Işığın Kırılması konusundan önce işlenecektir.
4. Atatürk İlke ve İnkılaplarının derslere yansıtılması konusunun 2104-2212- sayılı tebliğler dergilerindeki ilgili
bölümleri yeniden incelenerek tekrar ele alındı. Söz konusu dergilerin belirttiği esasların yıllık planlarda temel başlıklar halinde, günlük planlarda 2104 sayılı tebliğler dergisindeki açıklamalar ışığında ayrıntılı olarak işleneceği fizik dersi zümre öğretmenler kurulu başkanı tarafından hatırlatıldı.

Ahmet ÖZTÜRK: Atatürk İlke ve İnkılaplarının belirli gün ve haftalarda konuların özelliğine göre yer verilmesi gerektiğini belirtti. Atatürk’ün Fen Bilimlerine ilişkin özdeyişlerine uygun fırsatlar yaratılması ve işlenen bu konuların sınıf defterlerine yazılması kararlaştırıldı.
5. Eğitim-Öğretim dönemi içinde ve sonunda bir hataya meydan vermemek için 2438 ve 2460 sayılı tebliğler dergilerinden, 2529 sayılı tebliğler dergisinden sınıf geçme ve sınav yönetmeliğinin en son düzenlenmiş hali, zümre başkanı tarafından okunarak yönetmelik gözden geçirildi. Değişiklikler hatırlatıldı.

6. 2300 sayılı tebliğler dergisinden ve 20336 sayılı resmi gazeteden ödev yönetmeliği okundu ve incelendi.
Geçmiş yıldaki zümre öğretmenler toplantılarında takip edilen yöntem ve tekniklerin nasıl ve ne şekilde uygulanabileceği tartışıldı. Etkin takrir, soru-cevap, tümdengelim, tümevarım, deney, grup çalışması, laboratuarın mevcut imkanlar çerçevesinde kullanımı, öğrenci etkinliği için ön hazırlığın teşviki, işlenen konuların ders saati sonunda son beş dakikalık sürede özetlenmesi gereğine, konular arası bağlantının sürekli sağlanmasına, ağırlıklı konulara dayalı soruların çıkarılıp olayların neden-sonuç ilişkisi üzerinde öğrencilerin yorum yapabilmesinin önemi üzerinde duruldu. Laboratuar planı hazırlanarak azami fayda sağlanması gerekliliği üzerinde duruldu. Yapılacak deneyler aşağıdaki şekilde belirlendi:
FİZİK - I

1. Düzgün olmayan cisimlerin hacimlerinin ölçülmesi
2. Eşit kollu terazi ile cisimlerin tartılması
3. Sürtünme ile elektriklenme
4. Dokunma ile elektriklenme
5. Akım, potansiyel fark ve direnç arasındaki ilişki
6. Seri bir elektrik devresinde açığa çıkan madde ile devreden geçen yük miktarı arasındaki ilişki (Suyun elektrolizi)

FİZİK – II

1. Bir doğru boyunca hareket
2. Basit harmonik hareket
3. Potansiyel enerjide değişmeler

FİZİK –III(3 Yıllık)

1. Işığın kırılması
2. Düz aynada görüntü oluşması
3. Çukur aynada görüntü oluşması
4. Yakınsak mercekte görüntü oluşması
5. Dalga leğeninde dalgalar
6. Dalgaların kırılması
7. Yayda dalgalar
8. Noktasal iki kaynaktan çıkan dalgalar
9. Girişim ve faz
10. Işıkta girişim ( Young deneyi )
11. Işığın tek yarıkta kırınımı





FİZİK –III(4 Yıllık)

1. Serbest düşme hareketi
2. Yatay atış hareketi
3. Eğik atış Hareketi
4. Dönüş hareketi
5. Basit harmonik hareket
6. Momentum değişmeleri
7. Esnek çarpışmalar ve Esnek olmayan çarpışmalar
8. Elektriklenme ve elektrik yükü
9. Elektroskop ve elektrik yükü
10. Dirençlerin bağlanması
11. basit elektrik devreleri
12. emk ve üreteçler
13. üreteçlerin bağlanması

Ahmet ÖZTÜRK: Ödev Yönetmeliği esaslarına bağlı kalarak dönem içinde sınıf içi ve sınıf dışı çalışmaların sözlü notu ile değerlendirilmesi başarının artmasına neden olacaktır.
Sözlü notlarının sınıf içinde öğrencilerin etkinliğini artıracak yönde, başarıyı teşvik edici mahiyette olmasının ve notlarının (yönetmelikte belirtildiği gibi) verildiği anda öğrenciye duyurulmasının önemi üzerinde duruldu.. Sınıf geçme ve sınav yönetmeliğinin yazılı ve sözlü yoklamalarını kapsayan kısımları tekrar ele alındı. Haftalık ders saati ikiden fazla olan dersler için bir dönemde en az üç yazılı yoklama, diğer durumlar için en az iki yazılı yoklama yapılacağı ve bu yazılı yoklamaların bütün sınıflarda yakın zamanlarda yapılmasının daha yararlı olacağına karar verildi. Ayrıca yönetmeliklere uygun olarak yapılacak yazılı yoklamaların tüm konuları kapsayan kısa cevaplı en az yedi sorulu olmasının ve sınavlardan en az birinin de test olarak yapılmasının yararlı olacağına karar verildi
Ödevlerin öğrenciyi araştırmaya sevk edecek yönde ve kaynakların belirtilerek verilmesi ve zamanında toplanması bunların öğrenci sorumluluğunu geliştirici yönlerinin bulunması nedeniyle, en az yazılı yoklama notları kadar önemli olduğu bir defa daha teyit edildi.
Erhan KAYRA: Dönem içerisinde verilecek ödevlerin konuları genel olarak ;
a) Her çeşit alet yapmaları(Mekanik,elektrik,elektronik,optik)
b) Öğrenciler ilgilerini çeken konular varsa o konularda çalışarak, çalışmalarını rapor haline getirmeleri,
c) Daha iyi daha derin araştırma yaparak daha çok öğrenmelerini sağlamak amacıyla öğrencilerin zorlandıkları konularda problem araştırmaları ve bunları sınıfta çözmeleri,
d) Ödevlerin ders öğretmenleri ile öğrenciler arasında belirlenecek bir proje çalışması şeklinde olması,
e) Ödevlerin değerlendirilmesinde birlik ve beraberliğin sağlanması amacıyla değerlendirme planının aşağıdaki gibi yapılması kararlaştırıldı.