şurada, hollywood yapımlarında pek rağbet görmeyen fizik kurallarının bir listesi verilmiş. buyrun size listenin kısa bir özeti:

1) patlayan arabalar: filmlerde basit çarpışmalar ya da benzin kaçaklarının ani ve büyük patlamalara sebep olduğu sıkça görülür. gerçek hayatta bu pek de öyle olmaz. o şeylerin tutuşup alev alması ve "patlamaya" sebep olacak denli yayılması zaman alır. bununla birlikte karakterlerin patlama endişesiyle araçtan son anda can havliyle fırladıklarını da görürüz ki, bunu yapmayın. daha ciddi yaralanmalara sebep olabilir.

2) ışık hızına sahip sesler: filmlerde çok uzakta gerçekleştiğine şahit olduğumuz olaylara dair sesler (örneğin bir volkan patlaması) bize görüntüyle aynı anda ulaşır. halbuki görüntünün ve sesin hızları birbirinden farklıdır (gök gürültüsünün şimşek çaktıktan sonra duyulmasını hatırlayın.).

3) radyoaktivite "efsanesi": çoğu yapımda radyoaktif ortamlarda bulunan insanların karanlıkta parladığı intibası yaratılır, ki bu yanlıştır. yoğun radyoaktiviteye maruz kalmak sizi elbette etkileyecektir ancak, parlamanız mümkün olmayacak.

4) pompalı tüfek ateşi ya da bir tekmeyle rakibini odanın diğer ucuna yollamak: her ne kadar izlemesi hoş sahneler olsa da, uygulamada mümkün değillerdir. her etki bir tepki doğurur yasasından hareketle diyebiliriz ki, eğer karşınızdakini odanın bir ucuna yollayabilecek bir tekme atacak olsanız, sizin de aynı anda odanın diğer ucuna uçmanız gerekir...

5) düşüşler ve uçuşlar: filmlerde araçların yolları üzerinde açılmış büyük çukurların üzerinden, sadece hızını artırarak geçebildiklerine şahit oluruz ki, bu büyük bir yanılgıdır. gerçekte böyle bir şey mümkün değildir. sakın denemeyin.

6) ağır çekimde değişmeyen sesler: filmlerde, özellikle kaza sahnelerinde etkileyiciliği artırmak için ağır çekim kullanılır. fakat o anda çığlık atan karakterlerin (söz gelimi: "hayııııııııııııırr!") sesleri bu ağır çekimden etkilenmez.. eğer bir filmi ağır çekim oynatacak olursanız, seslerin kalınlaşması gerektiğini görürsünüz..

7) etkisiz top mermileri: savaş filmlerinde top mermilerinin etkileyici patlama sahneleri yaratmak dışında, bir tüfek mermisinden daha fazla ölümcül olmadığı fikri yansıtılır. bir top mermisi çoğunlukla sadece tek bir kişiyi öldürür. halbuki gerçekte top mermisinden yayılan şarapneller o çevrede bulunan herkes için fazlasıyla ölümcüldür.

8) uzay yolculuğu esnasında çıkan sesler: ses, havadaki titreşimler aracılığıyla yayılır. eh, uzayda da hava yoktur. dolayısıyla pek ses duyulmaması gerekir.

9) kıvılcım saçan mermiler: mermilerin çarptıkları yerde kıvılcım çıkartmaları, seyircilerin yapılan atışın ıska olduğunu daha kolay anlayabilmeleri için başvurulan bir hiledir. kıvılcım için iki sert cismin sürtünmesi gereklidir. mermiler yoğun ve yumuşak bir madde olan kurşundan üretildiklerinden, kıvılcım çıkartmaları pek mümkün değildir.