Ýlk ve Orta Öðretimdeki Coðrafya Derslerinde Ýnternet'ten Yararlanma



Günümüzde, dünya ölçeðinde birçok alanda büyük deðiþimler ve geliþmeler yaþanmaktadýr. Bunlardan birisi de bilgisayar destekli öðretimin yaygýnlaþmasý ve Ýnternet'in yaygýn ve yoðun bir biçimde kullanýlmaya baþlanmasýdýr. Yakýn gelecekte, bu geliþmelerin önemini iyi kavrayan ve gereðini yerine getiren toplumlar, geliþmelere yön verebilecek ve yaþanacak süreçte daha bilgili, daha geliþmiþ bir düzeye ulaþacaklardýr. Bilgi teknolojilerini etkin ve etkili kullanan toplumlar ile kullanamayan toplumlar arasýnda her zaman var olan uçurum günümüzde giderek artmaktadýr. ''Sayýsal Yarýlma'' (Digital Divide) olarak adlandýrýlan bu uçurum, belirlenen katsayýnýn altýnda kalan ülkeler için yakýn bir gelecekte önemli bir sorun oluþturacaktýr. Bu sorunun aþýlmasý ise ancak eðitim alanýnda yapýlacak deðiþim, geliþim ve yeniliklerle mümkün olabilecektir.

Bilgi teknolojilerinde meydana gelen önemli geliþmelere baðlý olarak bilginin elektronik ortamlarda hýzla yayýldýðý bir döneme tanýklýk ediyoruz. Bilgi otoyolu olarak tanýmlanan Ýnternet'in yaygýnlaþmasý ile dileyen herkes bilgilere kolaylýkla ulaþabilmektedir. Toplumlar ve bireyler arasýnda bilginin bu hýzlý paylaþýmý ile bilim ve teknoloji alanýnda uluslararasý iliþkiler ve deneyimler de artmaktadýr. Teknolojik geliþmeler ve buna baðlý olarak deðiþen uygulamalar, hemen hemen tüm sektörleri deðiþen düzeylerde etkilemektedir. Hiç þüphesiz, bu sürecin en fazla etkilediði ve bu etkinin giderek artacaðý sahalardan birisi de eðitim alanýdýr. Teknolojinin geliþmesine baðlý olarak eðitim sistemlerinde yeni uygulamalara ve yöntemlere baðlý olarak yeni modellerin ve öðretim stratejilerinin oluþturulmasý bir gereksinim olarak ortaya çýkmaktadýr. Teknolojik geliþmelerden etkilenen toplumlarýn deðiþen gereksinimlerinin karþýlanmasý için eðitim hedeflerinde de bir deðiþim yaþanmasý zorunlu görünmektedir.

Artan bilgi trafiði ve bilgiye eriþim kolaylýklarý biliþim teknolojilerini ve interneti öðrenme ortamlarýna adapte edebilen okullarý ve öðretmenleri gerekli kýlmaktadýr. Gerekli alt yapýnýn yaný sýra teknolojik araçlarýn etkin kullanýmý için öðretmenlerimizin gerekli donanýma sahip olarak yetiþtirilmesi büyük önem taþýmaktadýr. Bilgisayara dayalý teknolojilerin eðitim ve öðretim etkinliklerinde etkin kullanýmýnýn bilgi çaðýnýn bireylerinin yetiþtirilmesinde önemli bir rolü olduðu yadsýnamaz.

Coðrafya dersleri, yapýsal özellikleri nedeniyle, eðitim teknolojilerinden yararlanmaya son derece elveriþlidir. Çeþitli elektronik eðitim araçlarýnýn coðrafya derslerinde öteden beri kullanýlmasý kalýcý ve etkili bir öðrenmeye yardýmcý olmaktadýr. Son yýllarda ise Ýnternet, coðrafya öðretiminde sýkça yararlanýlan en önemli teknolojik araçlardan birisi haline gelmiþtir. Bu sonsuz bilgi kaynaðý olarak görülebilen olanaðýn iþlevleriyle ilgili bazý bilgilerin paylaþýlmasý öðretmenlerimizin coðrafya konularýnýn öðretiminde internetten yararlanmalarýna katkýda bulunacaktýr.

Türkiye ve Ýnternet

Türkiye'de Ýnternet akademik ortamlardan baþlayarak yaygýnlýk kazanmýþtýr. Ülkemizde ilk bilgisayar aðlarý çalýþmasý 1990 yýlýnda EARN (Europen Academik and Research Network) ile baþlamýþtýr . Ülkemizde ilk internet baðlantýsýnýn saðlandýðý 1993 yýlýnýn Nisan ayýndan 1995 yýlýnýn Kasým ayýna kadar yaklaþýk 3 yýl süren kuruluþ dönemi olarak adlandýrýlan süreçte üniversite öðrencileri ve öðretim üyelerinin yaný sýra Türkiye'de 500'den fazla kurum ve kuruluþ internet olanaklarýndan yararlanmýþtýr. RIPE (Reseaux Ip Europeens) kayýtlarýna göre Türkiye'de 1993 yýlýnda 1994, 1996 yýlýnda ise 13.367 bilgisayar internet aðýna baðlýydý. 2001 yýlýnda Ýnternet Üst Kurulu ülkemizdeki internet abonelerinin sayýsý 2 milyon, kullanýcý sayýsý ise 4 milyon civarýnda olduðunu bildirmiþtir. 2004 yýlýnda 84 Ülkede yapýlan ''Ülkelerin Bilgi Toplumuna Hazýr Olma Durumu'' adlý araþtýrmanýn sonuçlarýna göre Türkiye 50. sýrada yer almaktadýr. Bilgi ve biliþim teknolojileri alanýnda temel göstergelerden biri olan internet kullanýmýnýn da deðerlendirildiði rapora göre AB üyesi ülkelerde kullanýcý oraný %35.7, halen aday ülkeler ortalamasý %14 iken Türkiye % 7.3 ortalama ile AB'ye aday ülkeler arasýnda son sýralarda yer almaktadýr. 2004 yýlý Þubat ayýnda ABD'de yapýlan bir araþtýrmanýn açýklanan sonuçlarýna göre ise 272.8 milyon nüfuslu ABD'de nüfusun % 74.9'unu oluþturan 204.3 milyon kiþinin düzenli olarak Ýnternet kullanýcýsý olduðu anlaþýlmýþtýr. Mart 2004 itibarýyla Türkiye'deki toplam 60.000 okuldan sadece 1.700 ünde internet eriþimi saðlanabilmektedir. Bu verilere göre, bu alanda ülkemizin ümit verici bir geliþme gösteremediði ve geliþen dünyanýn çok gerisinde kaldýðý kolaylýkla ileri sürülebilir. Ýlk ve orta dereceli okullarýmýzdan baþlayarak internet kullanýmýný teþvik etmeye, hýzla yaygýnlaþtýrmaya büyük bir ihtiyaç bulunmaktadýr. Ýnternetten yararlanma ve kullaným olanaklarýnýn artmasý, pek çok dersimiz açýsýndan son derece önem taþýmaktadýr. Bu alanda ülkemizin eðitim sistemi içinde yapýlacak büyük ölçekli planlamalara ve düzenlemelere ihtiyaç duyulmaktadýr.

Ýnternetten Yararlanma

Ýnternet, dünya çapýndaki bilgisayar aðýnýn oluþturduðu; bilgiyi üretme, saklama ve bilgiye ulaþma ihtiyacýný karþýlayan ve giderek büyüyen bir iletiþim aðýdýr. Bazý basit donanýmlar eklenerek internete baðlanan bilgisayardaki tarayýcýnýn açýlmasý ile web sayfalarý izlenmeye hazýr hale gelmektedir. Ýnternet, maliyet açýsýndan ucuz olmasý, hýzlý ve kolay biçimde bilgi paylaþýmýna olanak saðlamasý, ''WWW'' aracýlýðý ile iletiþimi kolaylaþtýrmasý gibi özellikleri ile büyük bir potansiyele sahiptir.

Eðitim kurumlarý için internet, büyük bir kütüphane, iletiþim, ortak çalýþma ve paylaþma ortamýdýr. Bu nedenle bilgi aktarma, bilgi arama ve bilgi geliþtirme aracý olarak dünya üzerinde yaygýn bir kullanýma sahiptir. Ýnternetin her geçen gün gösterdiði geliþim internetten yararlanma olanaklarýnýn giderek artacaðýnýn kanýtýdýr. Ýnternetin günümüzde eðitim alanýnda yararlanýlan olanaklarý þöyle sýralanabilir.

Referans Ortamý Olarak Ýnternet:
Çeþitli ansiklopediler, eðitim, kültür, sanat etkinlikleri, hava durumu vb bilgilere ya da bilgi kaynaklarýna internetten kolaylýkla ulaþýlabilmektedir.
Ýþlem Ortamý Olarak Ýnternet:
Kullanýcýlar, internet aracýlýðý ile alýþ veriþ yapýlabilen internet sitelerinden kitap, atlas, VCD, DVD vb sipariþler vererek kolaylýkla yardýmcý ders araç gereci, temin edebilirler.
Ýletiþim Ortamý Olarak Ýnternet:
Ýnternet aracýlýðý ile iletiþim çok kolaylaþmýþtýr. E-Posta (Elektronik Posta) ile anýnda haberleþmek mümkün hale gelmiþtir. Sohbet ve tartýþma odalarýnýn yaný sýra haber gruplarýna üye olunarak, çeþitli hizmetlerden kolaylýkla yararlanýlabilmektedi r.
Eðlence Ortamý Olarak Ýnternet:
Ýnternet ortamýnda kullanýcýlar için birçok oyun bulunmaktadýr. Bunlardan eðitim, öðretim etkinliklerinde yararlanmak da mümkündür. Özellikle öðrenciler için tasarlanmýþ bazý sitelerde, coðrafya konularý ile ilgili etkileþimli uygulama örnekleri bulunmaktadýr. Sanal sergi ve müzelerin etkinliklerinin izlenebilmesi de yine bu baþlýk altýnda ele alýnabilir.

Esasen internet'in saðladýðý hizmetleri iki kategori de incelemek mümkündür:

1. Bilgiye Eriþim Hizmetleri
2. Ýletiþim Hizmetleri


Bilgiye Eriþimde Ýnternet'ten Yararlanma

Web Sayfalarýna Ulaþma

Bir web sayfasýnýn adresine URL (að adresi) denir. Að adresleri hipermetin aktarým protokolü demek olan http:// ile baþlar. Örneðin; .:: Türk Coðrafya Kurumu - Turkish Geographical Society ::. Türk Coðrafya Kurumu'nun web adresidir. Ziyaret edilmek istenen web sayfasýnýn adresi biliniyorsa, tarayýcýnýn adres kutusuna týklanarak adres dikkatlice yazýlýr ve enter tuþuna basýlýr. Böylece baðlantý kurularak sunucu bilgisayardan o sayfanýn bir kopyasýnýn bilgisayarda görüntülenmesi istenmiþ olur.

Ýnternet, kullanýcýlara çok geniþ biçimde bilgiye eriþim olanaklarý saðlamaktadýr. Ýnternet eriþimi ile çok sayýda bilgiye basit ve hýzlý bir þekilde ulaþmak mümkündür. Web sayfalarý; yazý, fotoðraf, ses, video ve animasyon gibi farklý özelliklerdeki verileri sunma ve bu tür verilere ulaþmanýn en kolay yoludur. Bu tür verilere ulaþýldýðýnda, bunlar bilgisayara kaydedebilir daha sonra internete baðlý olmaya gerek kalmadan da bu dosyalar açýlarak incelenebilmektedir. Görüntülenebilen belge formatýndaki veriler için de ayný iþlem yapýlabileceði gibi bilgisayara baðlý bir yazýcýdan kaðýda döküm de alýnabilir. Zamanla internet gezintilerinde kaydedilen bilgi ve belgelerden bir arþiv oluþturulmasý çok yararlý olmaktadýr. Örneðin; çeþitli haritalar, fotoðraflar vb belgenin deðerlendirilmesiyle derslerde kullanýlabilecek ilgi çekici bir slayt sunusu (power point sunusu-pps) hazýrlanabilir. Ayrýca elde edilen bir tablo, harita, metin, fotoðraf vb materyalin yazýcýdan bir kopyasý alýnarak fotokopi ile bu materyaller asetata aktarýlabilir. Böylece derslerde kullanýlabilecek bir asetat (folyo) arþivi de oluþturulabilir.

Web sayfalarýnda yapýlan gezintilerde, konularýn öðretiminde ilgi çekici ve yararlý olabileceði düþünülen site adresleri mutlaka not alýnmalýdýr. Zamanla, bu konuda iyi bir adres listesi elde birikmiþ olacaktýr. Müfredatlarýn içeriði gözden geçirilerek hangi web adreslerinin hangi konularýn iþlenmesi sýrasýnda yararlý olacaðýnýn belirlenmesi de önem taþýmaktadýr. Böylece bir sonraki ders için öðrencilere incelemeleri için bazý web adresleri duyurulabilir. Ýçeriði öðretmen tarafýndan incelenen web sitelerindeki bilgilerden öðrencilerin yararlanarak çözebilecekleri bir problem ödev olarak verilebilir.

Öðrencilere tanýtýlacak web adreslerinin öðretmen tarafýndan, mutlaka daha önce incelenmesi yararlý olacaktýr. Sitenin tüm sayfalarýnýn önceden incelenmesi, site haritasýnýn anlaþýlmasýna yardýmcý olacaktýr. Böylece önerilen sayfalarý kullanma konusunda öðrencilerin karþýlaþtýklarý problemler, öðretmen tarafýndan kolayca çözülebilecektir.

Ýnternet ortamýnýn saðladýðý olanaklarýn yaný sýra internetin kullanýcýlar açýsýndan bazý tehlikeler oluþturduðu da bir gerçektir. Web sayfalarýnda bulunan linklerle öðrencilerin konuyla ilgisi olmayan hatta onlar için zararlý olabilecek içeriðe sahip sayfalara yönlendirilmeleri söz konusu olabilmektedir. Bu nedenle öðretmen tarafýndan önerilecek web sayfalarýnýn önceden incelenmesi önem taþýmaktadýr. Ayrýca, Ýnternet baþýnda çok fazla zaman geçirilmesinin alýþkanlýða dönüþmesi öðrencilerin fiziksel ve ruhsal saðlýðýný olumsuz yönde etkileyebilmektedir; ancak bu durum kesinlikle internetin zararlý olduðu anlamýna gelmez. Esasen benzer sorunlar televizyon baþýnda çok fazla vakit geçirenler için de geçerlidir. Bu bakýmdan yeri geldiðinde öðrencilerin bu konularda bilgilendirilmesi yararlý olacaktýr. Öðretmen ve öðrencilerin internetteki yolculuklarýnda ilgilerini çekebilecek, iþlerini kolaylaþtýrabilecek bazý adresler aþaðýda konu baþlýklarýna göre sýralanmýþtýr.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=107060
Milli Eðitim Ýle Ýlgili Siteler
T.C. Milli Eðitim Bakanlýðý (Milli Eðitim Bakanlýðý)
Talim ve Terbiye Kurulu Baþkanlýðý (Talim Terbiye Kurulu Baþkanlýðý, Müfredat Programlarý,Tebliðler Dergileri vb.)
Milli Eðitim Bakanlýðý Orta Öðretim Genel Müdürlüðü Web Sitesi (MEB Orta Öðretim Genel Müdürlüðü)
IOGM (MEB Ýlköðretim Genel Müdürlüðü)
T.C. M.E.B-Eðitim Teknolojileri Genel Müdürlüðü (MEB Eðitim Teknolojileri genel Müdürlüðü)
EARGED: Eðitimi Araþtýrma ve Geliþtirme Dairesi Baþkanlýðý (MEB Eðitimi Araþtýrma Geliþtirme Dairesi)
MEB-YAYIMLAR DAÝRESÝ BAÞKANLIÐI (MEB Yayýmlar Dairesi Baþkanlýðý)

Atatürk, Atatürkçülük
Atatürk Kültür Merkezi Baþkanlýðý ( TC Baþbakanlýk Atatürk Kültür Mrk. Bþk.)
Atatürk Araþtýrma Merkezi (Atatürk Araþtýrma Mrk.)
ADD Atatürkçü Düþünce Derneði Genel Merkezi - Ana Sayfa (Atatürkçü Düþünce Derneði)
Kara Harp Okulu
www.gazi.edu.tr/ataturk.html
Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti - FORSNET (Atatürk CD paketi de edinilebilir.)

Eðitim ile Ýlgili Siteler
Öğretmen Destek Hattı (MEB-ODTÜ Öðretmen Destek Hattý)
Avrupa BirliÄŸi EÄŸitim ve Gençlik Programları BaÅŸkanlığı (AB Eðitim ve Gençlik Programlarý Merkezi-Ulusal ajans)
www.elma.net.tr (Öðretmen ve Öðrenciler Ýçin Eðitim Portalý)
...::: Öðretmenler Sitesi :::... (Öðretmenler Ýçin Bir Site)
www.ogretmenler.com
Beyaz Nokta® GeliÅŸim Vakfı (Ezbersiz Eðitim Hakkýnda)
Memurlar.Net
Eðitimevi Online Eðitimin Yeni Adresi
Webegitim.net Özer Eðitim Portalý
Odevim.com - En iyi ödev ödevler bedava ödev tez bilgi ve alim kaynaklar. Bu alan adi satilik.
Ödev Sitesi - Türkiyenin Ýlk ve En Geniþ Ödev Arþivi
www.deltur.cec.eu.int (Avrupa Komisyonu Türkiye Temsilciliði)

Coðrafya Derslerinde Yararlanýlabilecek Türkçe Siteler
.:: Türk Coðrafya Kurumu - Turkish Geographical Society ::. (Türk Coðrafya Kurumu)
Under Construction (TC Baþbakanlýk Yönetim Biliþim Merkezi Sistemi)
ATLAS ANASAYFA (Atlas Dergisi)
National Geographic Türkiye
Tüm coðrafya konu ve Dökümanlarý Gezi Turizm Seyahat Sitesi
E-Coðrafya | Ýnternet'in Coðrafya Rehberi
File Not Found - FreeServers
File Not Found - dostweb.com
yeryuzu.net
www.tbb.gen.tr/turkce/genel/bolgeler (Coðrafi Bölgelerimiz)
TC ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIÐI (Orman Bakanlýðý)
www.istanbul.edu.tr/orman/muzeler/arboretum (Bitkiler)
www.cevre.gov.tr (Çevre Bakanlýðý)
TURMEPA - DenizTemiz (Deniztemiz Derneði)
Çekül - Çevre ve Kültür Deðerlerini Koruma ve Tanýtma Vakfý (Çevre ve Kültür Deðerlerini Koruma ve Tanýtma Vakfý)
Doðal Hayatý Koruma Derneði (Doðal Hayatý Koruma Derneði)
Kuþ Araþtýrmalarý Derneði - Anasayfa (Kuþ Araþtýrmalarý Derneði)
T.C. ENERJÝ VE TABÝÝ KAYNAKLAR BAKANLIÐI-ANA SAYFA (Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðý)
tatilonline.com >> Yapim Asamasinda >> Under Construction (Turizm ve gezi rehberi)
e-turist.com (Turizm ve gezi rehberi)
Gezi Online - Türkiye Turizm Rehberi - otel rezervasyonu, tatil, tur, turizm, oto kiralama, tatil köyü, paket tur, uçak bileti, istanbul otelleri, izmir otelleri, alanya otelleri, antalya otelleri, kapadokya otelleri, bodrum otelleri, kuþadasý otelle (Turizm ve gezi rehberi)
Türkiye'nin Gizli Cennetleri (Turizm ve gezi rehberi)
Türkiye Gezi ve Seyahat Sitesi, Oteller, Otel, Tatil Köyleri, Turizm Rehberi,Turlar, Mavi Yolculuk, Tekneler, Uçak Biletleri, Yatlar, Tur***,munferit tulari, kultur turlari, alsiveris turu, sarap turu, kayak turu, yilbasi turlari, kurban bayrami turl (Turizm ve gezi rehberi)
HoÅŸgeldiniz (Maðara Araþtýrma Derneði)
Http://www.kultur.gov.tr/ (Turizm Bakanlýðý)
Tur*** In Pictures (Türkiye’den fotoðraflar)
www.arkeolojisanat.com
MEZE.Net > Dünya Tarihi (Geçmiþten günümüze gerçeklemiþ binlerce tarihi olay elinizin altýnda!) (Gün gün Dünya tarihi)
TAY Projesi / TAY Project - Türkiye Arkeolojik Yerleþmeleri Projesi / The Archaeological Settlements of Tur*** (Türkiye Arkeolojik Yerleþimler Envanteri Projesi)
RMK (Rahmi Koç Sanayi Müzesi)
Vehbi Koç Vakfý Sadberk Haným Müzesi Web Sitesi
Tarih Vakfý
Türk Tarih Kurumu (Türk Tarih Kurumu)