Giriþ


REFORMTÜRK 17. YIL


3 sonuçtan 1 ile 3 arasý
  1. #1
    **NUR** Beyza - ait Kullanýcý Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    Konya, Turkey
    Mesajlar
    4,214
    Tecrübe Puanı
    100

    Coðrafya Derslerinde Ýnternet'ten Yararlanma

    Ýlk ve Orta Öðretimdeki Coðrafya Derslerinde Ýnternet'ten Yararlanma



    Günümüzde, dünya ölçeðinde birçok alanda büyük deðiþimler ve geliþmeler yaþanmaktadýr. Bunlardan birisi de bilgisayar destekli öðretimin yaygýnlaþmasý ve Ýnternet'in yaygýn ve yoðun bir biçimde kullanýlmaya baþlanmasýdýr. Yakýn gelecekte, bu geliþmelerin önemini iyi kavrayan ve gereðini yerine getiren toplumlar, geliþmelere yön verebilecek ve yaþanacak süreçte daha bilgili, daha geliþmiþ bir düzeye ulaþacaklardýr. Bilgi teknolojilerini etkin ve etkili kullanan toplumlar ile kullanamayan toplumlar arasýnda her zaman var olan uçurum günümüzde giderek artmaktadýr. ''Sayýsal Yarýlma'' (Digital Divide) olarak adlandýrýlan bu uçurum, belirlenen katsayýnýn altýnda kalan ülkeler için yakýn bir gelecekte önemli bir sorun oluþturacaktýr. Bu sorunun aþýlmasý ise ancak eðitim alanýnda yapýlacak deðiþim, geliþim ve yeniliklerle mümkün olabilecektir.

    Bilgi teknolojilerinde meydana gelen önemli geliþmelere baðlý olarak bilginin elektronik ortamlarda hýzla yayýldýðý bir döneme tanýklýk ediyoruz. Bilgi otoyolu olarak tanýmlanan Ýnternet'in yaygýnlaþmasý ile dileyen herkes bilgilere kolaylýkla ulaþabilmektedir. Toplumlar ve bireyler arasýnda bilginin bu hýzlý paylaþýmý ile bilim ve teknoloji alanýnda uluslararasý iliþkiler ve deneyimler de artmaktadýr. Teknolojik geliþmeler ve buna baðlý olarak deðiþen uygulamalar, hemen hemen tüm sektörleri deðiþen düzeylerde etkilemektedir. Hiç þüphesiz, bu sürecin en fazla etkilediði ve bu etkinin giderek artacaðý sahalardan birisi de eðitim alanýdýr. Teknolojinin geliþmesine baðlý olarak eðitim sistemlerinde yeni uygulamalara ve yöntemlere baðlý olarak yeni modellerin ve öðretim stratejilerinin oluþturulmasý bir gereksinim olarak ortaya çýkmaktadýr. Teknolojik geliþmelerden etkilenen toplumlarýn deðiþen gereksinimlerinin karþýlanmasý için eðitim hedeflerinde de bir deðiþim yaþanmasý zorunlu görünmektedir.

    Artan bilgi trafiði ve bilgiye eriþim kolaylýklarý biliþim teknolojilerini ve interneti öðrenme ortamlarýna adapte edebilen okullarý ve öðretmenleri gerekli kýlmaktadýr. Gerekli alt yapýnýn yaný sýra teknolojik araçlarýn etkin kullanýmý için öðretmenlerimizin gerekli donanýma sahip olarak yetiþtirilmesi büyük önem taþýmaktadýr. Bilgisayara dayalý teknolojilerin eðitim ve öðretim etkinliklerinde etkin kullanýmýnýn bilgi çaðýnýn bireylerinin yetiþtirilmesinde önemli bir rolü olduðu yadsýnamaz.

    Coðrafya dersleri, yapýsal özellikleri nedeniyle, eðitim teknolojilerinden yararlanmaya son derece elveriþlidir. Çeþitli elektronik eðitim araçlarýnýn coðrafya derslerinde öteden beri kullanýlmasý kalýcý ve etkili bir öðrenmeye yardýmcý olmaktadýr. Son yýllarda ise Ýnternet, coðrafya öðretiminde sýkça yararlanýlan en önemli teknolojik araçlardan birisi haline gelmiþtir. Bu sonsuz bilgi kaynaðý olarak görülebilen olanaðýn iþlevleriyle ilgili bazý bilgilerin paylaþýlmasý öðretmenlerimizin coðrafya konularýnýn öðretiminde internetten yararlanmalarýna katkýda bulunacaktýr.

    Türkiye ve Ýnternet

    Türkiye'de Ýnternet akademik ortamlardan baþlayarak yaygýnlýk kazanmýþtýr. Ülkemizde ilk bilgisayar aðlarý çalýþmasý 1990 yýlýnda EARN (Europen Academik and Research Network) ile baþlamýþtýr . Ülkemizde ilk internet baðlantýsýnýn saðlandýðý 1993 yýlýnýn Nisan ayýndan 1995 yýlýnýn Kasým ayýna kadar yaklaþýk 3 yýl süren kuruluþ dönemi olarak adlandýrýlan süreçte üniversite öðrencileri ve öðretim üyelerinin yaný sýra Türkiye'de 500'den fazla kurum ve kuruluþ internet olanaklarýndan yararlanmýþtýr. RIPE (Reseaux Ip Europeens) kayýtlarýna göre Türkiye'de 1993 yýlýnda 1994, 1996 yýlýnda ise 13.367 bilgisayar internet aðýna baðlýydý. 2001 yýlýnda Ýnternet Üst Kurulu ülkemizdeki internet abonelerinin sayýsý 2 milyon, kullanýcý sayýsý ise 4 milyon civarýnda olduðunu bildirmiþtir. 2004 yýlýnda 84 Ülkede yapýlan ''Ülkelerin Bilgi Toplumuna Hazýr Olma Durumu'' adlý araþtýrmanýn sonuçlarýna göre Türkiye 50. sýrada yer almaktadýr. Bilgi ve biliþim teknolojileri alanýnda temel göstergelerden biri olan internet kullanýmýnýn da deðerlendirildiði rapora göre AB üyesi ülkelerde kullanýcý oraný %35.7, halen aday ülkeler ortalamasý %14 iken Türkiye % 7.3 ortalama ile AB'ye aday ülkeler arasýnda son sýralarda yer almaktadýr. 2004 yýlý Þubat ayýnda ABD'de yapýlan bir araþtýrmanýn açýklanan sonuçlarýna göre ise 272.8 milyon nüfuslu ABD'de nüfusun % 74.9'unu oluþturan 204.3 milyon kiþinin düzenli olarak Ýnternet kullanýcýsý olduðu anlaþýlmýþtýr. Mart 2004 itibarýyla Türkiye'deki toplam 60.000 okuldan sadece 1.700 ünde internet eriþimi saðlanabilmektedir. Bu verilere göre, bu alanda ülkemizin ümit verici bir geliþme gösteremediði ve geliþen dünyanýn çok gerisinde kaldýðý kolaylýkla ileri sürülebilir. Ýlk ve orta dereceli okullarýmýzdan baþlayarak internet kullanýmýný teþvik etmeye, hýzla yaygýnlaþtýrmaya büyük bir ihtiyaç bulunmaktadýr. Ýnternetten yararlanma ve kullaným olanaklarýnýn artmasý, pek çok dersimiz açýsýndan son derece önem taþýmaktadýr. Bu alanda ülkemizin eðitim sistemi içinde yapýlacak büyük ölçekli planlamalara ve düzenlemelere ihtiyaç duyulmaktadýr.

    Ýnternetten Yararlanma

    Ýnternet, dünya çapýndaki bilgisayar aðýnýn oluþturduðu; bilgiyi üretme, saklama ve bilgiye ulaþma ihtiyacýný karþýlayan ve giderek büyüyen bir iletiþim aðýdýr. Bazý basit donanýmlar eklenerek internete baðlanan bilgisayardaki tarayýcýnýn açýlmasý ile web sayfalarý izlenmeye hazýr hale gelmektedir. Ýnternet, maliyet açýsýndan ucuz olmasý, hýzlý ve kolay biçimde bilgi paylaþýmýna olanak saðlamasý, ''WWW'' aracýlýðý ile iletiþimi kolaylaþtýrmasý gibi özellikleri ile büyük bir potansiyele sahiptir.

    Eðitim kurumlarý için internet, büyük bir kütüphane, iletiþim, ortak çalýþma ve paylaþma ortamýdýr. Bu nedenle bilgi aktarma, bilgi arama ve bilgi geliþtirme aracý olarak dünya üzerinde yaygýn bir kullanýma sahiptir. Ýnternetin her geçen gün gösterdiði geliþim internetten yararlanma olanaklarýnýn giderek artacaðýnýn kanýtýdýr. Ýnternetin günümüzde eðitim alanýnda yararlanýlan olanaklarý þöyle sýralanabilir.

    Referans Ortamý Olarak Ýnternet:
    Çeþitli ansiklopediler, eðitim, kültür, sanat etkinlikleri, hava durumu vb bilgilere ya da bilgi kaynaklarýna internetten kolaylýkla ulaþýlabilmektedir.
    Ýþlem Ortamý Olarak Ýnternet:
    Kullanýcýlar, internet aracýlýðý ile alýþ veriþ yapýlabilen internet sitelerinden kitap, atlas, VCD, DVD vb sipariþler vererek kolaylýkla yardýmcý ders araç gereci, temin edebilirler.
    Ýletiþim Ortamý Olarak Ýnternet:
    Ýnternet aracýlýðý ile iletiþim çok kolaylaþmýþtýr. E-Posta (Elektronik Posta) ile anýnda haberleþmek mümkün hale gelmiþtir. Sohbet ve tartýþma odalarýnýn yaný sýra haber gruplarýna üye olunarak, çeþitli hizmetlerden kolaylýkla yararlanýlabilmektedi r.
    Eðlence Ortamý Olarak Ýnternet:
    Ýnternet ortamýnda kullanýcýlar için birçok oyun bulunmaktadýr. Bunlardan eðitim, öðretim etkinliklerinde yararlanmak da mümkündür. Özellikle öðrenciler için tasarlanmýþ bazý sitelerde, coðrafya konularý ile ilgili etkileþimli uygulama örnekleri bulunmaktadýr. Sanal sergi ve müzelerin etkinliklerinin izlenebilmesi de yine bu baþlýk altýnda ele alýnabilir.

    Esasen internet'in saðladýðý hizmetleri iki kategori de incelemek mümkündür:

    1. Bilgiye Eriþim Hizmetleri
    2. Ýletiþim Hizmetleri


    Bilgiye Eriþimde Ýnternet'ten Yararlanma

    Web Sayfalarýna Ulaþma

    Bir web sayfasýnýn adresine URL (að adresi) denir. Að adresleri hipermetin aktarým protokolü demek olan http:// ile baþlar. Örneðin; .:: Türk Coðrafya Kurumu - Turkish Geographical Society ::. Türk Coðrafya Kurumu'nun web adresidir. Ziyaret edilmek istenen web sayfasýnýn adresi biliniyorsa, tarayýcýnýn adres kutusuna týklanarak adres dikkatlice yazýlýr ve enter tuþuna basýlýr. Böylece baðlantý kurularak sunucu bilgisayardan o sayfanýn bir kopyasýnýn bilgisayarda görüntülenmesi istenmiþ olur.

    Ýnternet, kullanýcýlara çok geniþ biçimde bilgiye eriþim olanaklarý saðlamaktadýr. Ýnternet eriþimi ile çok sayýda bilgiye basit ve hýzlý bir þekilde ulaþmak mümkündür. Web sayfalarý; yazý, fotoðraf, ses, video ve animasyon gibi farklý özelliklerdeki verileri sunma ve bu tür verilere ulaþmanýn en kolay yoludur. Bu tür verilere ulaþýldýðýnda, bunlar bilgisayara kaydedebilir daha sonra internete baðlý olmaya gerek kalmadan da bu dosyalar açýlarak incelenebilmektedir. Görüntülenebilen belge formatýndaki veriler için de ayný iþlem yapýlabileceði gibi bilgisayara baðlý bir yazýcýdan kaðýda döküm de alýnabilir. Zamanla internet gezintilerinde kaydedilen bilgi ve belgelerden bir arþiv oluþturulmasý çok yararlý olmaktadýr. Örneðin; çeþitli haritalar, fotoðraflar vb belgenin deðerlendirilmesiyle derslerde kullanýlabilecek ilgi çekici bir slayt sunusu (power point sunusu-pps) hazýrlanabilir. Ayrýca elde edilen bir tablo, harita, metin, fotoðraf vb materyalin yazýcýdan bir kopyasý alýnarak fotokopi ile bu materyaller asetata aktarýlabilir. Böylece derslerde kullanýlabilecek bir asetat (folyo) arþivi de oluþturulabilir.

    Web sayfalarýnda yapýlan gezintilerde, konularýn öðretiminde ilgi çekici ve yararlý olabileceði düþünülen site adresleri mutlaka not alýnmalýdýr. Zamanla, bu konuda iyi bir adres listesi elde birikmiþ olacaktýr. Müfredatlarýn içeriði gözden geçirilerek hangi web adreslerinin hangi konularýn iþlenmesi sýrasýnda yararlý olacaðýnýn belirlenmesi de önem taþýmaktadýr. Böylece bir sonraki ders için öðrencilere incelemeleri için bazý web adresleri duyurulabilir. Ýçeriði öðretmen tarafýndan incelenen web sitelerindeki bilgilerden öðrencilerin yararlanarak çözebilecekleri bir problem ödev olarak verilebilir.

    Öðrencilere tanýtýlacak web adreslerinin öðretmen tarafýndan, mutlaka daha önce incelenmesi yararlý olacaktýr. Sitenin tüm sayfalarýnýn önceden incelenmesi, site haritasýnýn anlaþýlmasýna yardýmcý olacaktýr. Böylece önerilen sayfalarý kullanma konusunda öðrencilerin karþýlaþtýklarý problemler, öðretmen tarafýndan kolayca çözülebilecektir.

    Ýnternet ortamýnýn saðladýðý olanaklarýn yaný sýra internetin kullanýcýlar açýsýndan bazý tehlikeler oluþturduðu da bir gerçektir. Web sayfalarýnda bulunan linklerle öðrencilerin konuyla ilgisi olmayan hatta onlar için zararlý olabilecek içeriðe sahip sayfalara yönlendirilmeleri söz konusu olabilmektedir. Bu nedenle öðretmen tarafýndan önerilecek web sayfalarýnýn önceden incelenmesi önem taþýmaktadýr. Ayrýca, Ýnternet baþýnda çok fazla zaman geçirilmesinin alýþkanlýða dönüþmesi öðrencilerin fiziksel ve ruhsal saðlýðýný olumsuz yönde etkileyebilmektedir; ancak bu durum kesinlikle internetin zararlý olduðu anlamýna gelmez. Esasen benzer sorunlar televizyon baþýnda çok fazla vakit geçirenler için de geçerlidir. Bu bakýmdan yeri geldiðinde öðrencilerin bu konularda bilgilendirilmesi yararlý olacaktýr. Öðretmen ve öðrencilerin internetteki yolculuklarýnda ilgilerini çekebilecek, iþlerini kolaylaþtýrabilecek bazý adresler aþaðýda konu baþlýklarýna göre sýralanmýþtýr.
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/lise-cografya-dersi/51933-cografya-derslerinde-internetten-yararlanma.html#post107060
    Milli Eðitim Ýle Ýlgili Siteler
    T.C. Milli Eðitim Bakanlýðý (Milli Eðitim Bakanlýðý)
    Talim ve Terbiye Kurulu Baþkanlýðý (Talim Terbiye Kurulu Baþkanlýðý, Müfredat Programlarý,Tebliðler Dergileri vb.)
    Milli Eðitim Bakanlýðý Orta Öðretim Genel Müdürlüðü Web Sitesi (MEB Orta Öðretim Genel Müdürlüðü)
    IOGM (MEB Ýlköðretim Genel Müdürlüðü)
    T.C. M.E.B-Eðitim Teknolojileri Genel Müdürlüðü (MEB Eðitim Teknolojileri genel Müdürlüðü)
    EARGED: Eðitimi Araþtýrma ve Geliþtirme Dairesi Baþkanlýðý (MEB Eðitimi Araþtýrma Geliþtirme Dairesi)
    MEB-YAYIMLAR DAÝRESÝ BAÞKANLIÐI (MEB Yayýmlar Dairesi Baþkanlýðý)

    Atatürk, Atatürkçülük
    Atatürk Kültür Merkezi Baþkanlýðý ( TC Baþbakanlýk Atatürk Kültür Mrk. Bþk.)
    Atatürk Araþtýrma Merkezi (Atatürk Araþtýrma Mrk.)
    ADD Atatürkçü Düþünce Derneði Genel Merkezi - Ana Sayfa (Atatürkçü Düþünce Derneði)
    Kara Harp Okulu
    www.gazi.edu.tr/ataturk.html
    Atatürk ve Türkiye Cumhuriyeti - FORSNET (Atatürk CD paketi de edinilebilir.)

    Eðitim ile Ýlgili Siteler
    Öğretmen Destek Hattı (MEB-ODTÜ Öðretmen Destek Hattý)
    Avrupa BirliÄŸi EÄŸitim ve Gençlik Programları BaÅŸkanlığı (AB Eðitim ve Gençlik Programlarý Merkezi-Ulusal ajans)
    www.elma.net.tr (Öðretmen ve Öðrenciler Ýçin Eðitim Portalý)
    ...::: Öðretmenler Sitesi :::... (Öðretmenler Ýçin Bir Site)
    www.ogretmenler.com
    Beyaz Nokta® GeliÅŸim Vakfı (Ezbersiz Eðitim Hakkýnda)
    Memurlar.Net
    Eðitimevi Online Eðitimin Yeni Adresi
    Webegitim.net Özer Eðitim Portalý
    Odevim.com - En iyi ödev ödevler bedava ödev tez bilgi ve alim kaynaklar. Bu alan adi satilik.
    Ödev Sitesi - Türkiyenin Ýlk ve En Geniþ Ödev Arþivi
    www.deltur.cec.eu.int (Avrupa Komisyonu Türkiye Temsilciliði)

    Coðrafya Derslerinde Yararlanýlabilecek Türkçe Siteler
    .:: Türk Coðrafya Kurumu - Turkish Geographical Society ::. (Türk Coðrafya Kurumu)
    Under Construction (TC Baþbakanlýk Yönetim Biliþim Merkezi Sistemi)
    ATLAS ANASAYFA (Atlas Dergisi)
    National Geographic Türkiye
    Tüm coðrafya konu ve Dökümanlarý Gezi Turizm Seyahat Sitesi
    E-Coðrafya | Ýnternet'in Coðrafya Rehberi
    File Not Found - FreeServers
    File Not Found - dostweb.com
    yeryuzu.net
    www.tbb.gen.tr/turkce/genel/bolgeler (Coðrafi Bölgelerimiz)
    TC ÇEVRE ve ORMAN BAKANLIÐI (Orman Bakanlýðý)
    www.istanbul.edu.tr/orman/muzeler/arboretum (Bitkiler)
    www.cevre.gov.tr (Çevre Bakanlýðý)
    TURMEPA - DenizTemiz (Deniztemiz Derneði)
    Çekül - Çevre ve Kültür Deðerlerini Koruma ve Tanýtma Vakfý (Çevre ve Kültür Deðerlerini Koruma ve Tanýtma Vakfý)
    Doðal Hayatý Koruma Derneði (Doðal Hayatý Koruma Derneði)
    Kuþ Araþtýrmalarý Derneði - Anasayfa (Kuþ Araþtýrmalarý Derneði)
    T.C. ENERJÝ VE TABÝÝ KAYNAKLAR BAKANLIÐI-ANA SAYFA (Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlýðý)
    tatilonline.com >> Yapim Asamasinda >> Under Construction (Turizm ve gezi rehberi)
    e-turist.com (Turizm ve gezi rehberi)
    Gezi Online - Türkiye Turizm Rehberi - otel rezervasyonu, tatil, tur, turizm, oto kiralama, tatil köyü, paket tur, uçak bileti, istanbul otelleri, izmir otelleri, alanya otelleri, antalya otelleri, kapadokya otelleri, bodrum otelleri, kuþadasý otelle (Turizm ve gezi rehberi)
    Türkiye'nin Gizli Cennetleri (Turizm ve gezi rehberi)
    Türkiye Gezi ve Seyahat Sitesi, Oteller, Otel, Tatil Köyleri, Turizm Rehberi,Turlar, Mavi Yolculuk, Tekneler, Uçak Biletleri, Yatlar, Tur***,munferit tulari, kultur turlari, alsiveris turu, sarap turu, kayak turu, yilbasi turlari, kurban bayrami turl (Turizm ve gezi rehberi)
    HoÅŸgeldiniz (Maðara Araþtýrma Derneði)
    Http://www.kultur.gov.tr/ (Turizm Bakanlýðý)
    Tur*** In Pictures (Türkiye’den fotoðraflar)
    www.arkeolojisanat.com
    MEZE.Net > Dünya Tarihi (Geçmiþten günümüze gerçeklemiþ binlerce tarihi olay elinizin altýnda!) (Gün gün Dünya tarihi)
    TAY Projesi / TAY Project - Türkiye Arkeolojik Yerleþmeleri Projesi / The Archaeological Settlements of Tur*** (Türkiye Arkeolojik Yerleþimler Envanteri Projesi)
    RMK (Rahmi Koç Sanayi Müzesi)
    Vehbi Koç Vakfý Sadberk Haným Müzesi Web Sitesi
    Tarih Vakfý
    Türk Tarih Kurumu (Türk Tarih Kurumu)

  2. #2
    **NUR** Beyza - ait Kullanýcý Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    Konya, Turkey
    Mesajlar
    4,214
    Tecrübe Puanı
    100

    Standart Yanýt: Coðrafya Derslerinde Ýnternet'ten Yararlanma

    Coðrafya Derslerinde Yararlanýlabilecek Yabancý Siteler
    Association of American Geographers (Association of Amerikan Geographers-Amerikan Coðrafyacýlar Birliði)
    U.S. Environmental Protection Agency (United States-Environmental Protection Agency)
    http://er.lib.msu.edu/subject.cfm?su...cat=0&type=all (Electronic Resources For Geography)
    http://library.bilk.ac.uk/cgi-bin/su...ject=Geography (Electronic Resources For Geography)
    Geography Network
    Education - National Geographic Search For Educational Materials
    National Geographic Education Guide--teachers, lesson plans
    nationalgeographic.co m
    Kids' Games, Animals, Photos, Stories, and More -- National Geographic Kids (Geography for kids)
    National Geographic Parents Guide
    Teacher Community @ nationalgeographic.co m (For Geography Teachers)
    Geography Home Page - Geography at About.com
    http://geography.pinetree.org
    Archived: Helping Your Child Learn Geography: Table of Contents (Helping Your Child Learn Geography)
    Welcome to Cyber-Geography Research
    Geography Matters | Geography Books & Geography Curriculum
    www.earthday.net
    Education World® The Educator's Best Friend
    Geosense: an online world geography game. (Interactivity)
    Global SchoolNet Foundation (An Ýnteractive Games)
    NASA - Home
    NASA - NASA News and Features
    Error Occurred While Processing Request
    www.bbc.co.uk/webguide/schools/
    Bluehost.com
    Education World® The Educator's Best Friend
    www.ei.jrc.it (European Union Environment Ýnstitute-AB Çevre ve Sürdürülebilir Kalkýnma Enstitüsü)
    Maps101 -- Social Studies, Geography, History, Lesson Plans, Online Education, K-12, Maps101, Geography in the News (Coðrafya Dünyasýndan Haberler)
    internetgeography.co. uk
    Rader's GEOGRAPHY 4 KIDS.COM (Ýlköðretim Ýçin Coðrafya)
    www.kidsface.org (Çocuklar Ýçin Temiz Çevre)
    Geographic.org - Geography, climate, countries, Maps, Flags, Population (Ülkeler,Haritalar,Ba yraklar)
    Friends of the Earth (Friends of the Earth-Gezegen Dostlarý)
    National Geographic UK, Nat Geo UK, pictures, television, news - nationalgeographic.co .uk
    Discovery Channel (Discovery Channel)
    Home | Greenpeace International (Greenpeace Ýnternational)
    IUCN - Redirection (Dünya Doðayý Koruma Birliði)
    WWF - Local to Global Environmental Conservation (Dünya Doðayý koruma Vakfý, WWF)
    UNWTO (WTO - Dünya Turizm Örgütü)
    dMarie Time Capsule (Time Capsul-Merak ettiðiniz herhangi bir tarihte o gün yaþanmýþ önemli olaylar)
    Office of Population Research, Princeton University (Saniye saniye dünya nüfusu )
    Earth and Moon Viewer (Uydulardan dünyayý izlemek için)
    http://plasma.nationalgeographic.com...ine/index.html (Online dünya atlasý)
    SunClock from worldtimezone.com - shows Earth day / night regions and standard time zones (Þu anda dünyanýn hangi bölgeleri gündüzü, hangileri geceyi yaþýyor?)
    http://micro.magnet.fsu.edu/primer/j...f10/index.html (Teacher web resources)
    Earth & Sky: 404 Not Found (Ay içinde Ay ve Mars'ýn gökyüzündeki konumlarý)
    Geo Teacher: Links for geography, high school students, teachers, parents, web page resources (Links for Geography Teachers and link for communicate with students from other countries)
    GTAV Home Page (Geography Teachers Assocation Of Viktoria Inc.)
    geoexplorer.co.uk (Geo Puzzles and Geo Photos)
    www.educationplanet.com/search/Teacher_Resources
    Internet Geography @ www.learnontheinterne t.co.uk (Internet Geography)
    http://artzia.com/Society/World/Geography/
    geographydotcom (The Geography Teaching Pages)
    Geography Bookstore (Geography World Bookstore )
    Geography Books - World Atlas - geographic studies (Geography Books - World Atlas - geographic studies)
    Geography Home Page - Geography at About.com (Coðrafya linkleri)
    http://geoed.hope.ac.uk/no_frames/no...materials.html (Geography Materials)
    http://mapping.usgs.gov/www/html/1educate.html (Educational Resources for Cartography, Geography, Geography for K-5 and K-12)
    ICOM Website -- Welcome (Uluslararasý Müzeler Konseyi)
    Eðitim Araç Gereçleri ile Ýlgili Siteler
    ATLAS ANASAYFA (Coðrafya Atlaslarý Tanýtým ve Sipariþi)
    National Geographic Türkiye (Alýþveriþ adlý bölümden coðrafya ile ilgili kitap ve VCD setlerini temin edebilirsiniz)
    ÝKÝ NOKTA BÝLÝÞÝM TEKNOLOJÝLERÝ (Dijital haritalar,simulasyonl ar,atlaslar)
    Harita Genel Komutanlýðý (Harita Genel Komutanlýðý)
    Gürbüz Yayýnlarý (haritalar,asetatlar, küre)
    SEBÝT (Multimedya Coðrafya Ders Araçlarý)
    www.logomotif.com (Multimedya Ders Araçlarý)
    Pusula Yayýncýlýk (Multimedya Coðrafya Ders Araçlarý)
    Egemen Eðitim ve Okul Araçlarý
    Tepegöz ve Ders Araçlarý (tepegöz için folyo setleri)
    car insurance debt consolidation mortgage at tepegoz.net
    www.ideefixe.com (Kitap, DVD ve VCD formatýnda belgesellerin tanýtýmlarý ve sipariþ)
    www.baskuda.com (Kitap, DVD ve VCD formatýnda belgesellerin tanýtýmlarý ve sipariþ)
    eStore.com Web Site Design: Easy to use online design (Kitap, DVD ve VCD formatýnda belgesellerin tanýtýmlarý ve sipariþ)
    Amazon.com: Online Shopping for Electronics, Apparel, Computers, Books, DVDs & more (Kitap tanýtýmlarý ve satýþý)
    Bazý Üniversitelerin Coðrafya Bölümleri
    Türkiye
    www.istanbul.edu.tr/edebiyat/edebiyat/p3a3.htm (Ýstanbul Üniversitesi)
    www.ankara.edu.tr/letters/cografya (Ankara Üniversitesi)
    ..::GAZÝ ÜNÝVERSÝTESÝ GAZÝ EÐÝTÝM FAKÜLTESÝ (Gazi Eðitim Fakültesi)
    http://edebiyat.ege.edu.tr/geo/bolum.html (Ege Üniversitesi)
    http://fef.comu.edu.tr/Bolumler/cog.htm (18 Mart Üni.Coðrafya)
    http://www.firat.edu.tr/akademik/fak...biyat/Cografya (Fýrat Üniversitesi)
    cografya (Sakarya Üniversitesi)
    Coðrafya Bölümü (Fatih Üniversitesi)
    www.omu.edu.tr/akad/fen/cografyana_sayfa.htm (19 Mayýs Üni. Coðrafya )

    Yurt Dýþý
    Universität Bern - Geographisches Institut - Willkommen am GIUB (Bern Üniversitesi Coðrafya Enstitüsü)
    Geography (Durham Üniversitesi Coðrafya Bölümü)
    http://thoth.sbs.ohio-state.edu (Ohio State Üni. Coðrafya Bölümü)
    USC: COLLEGE OF ARTS & SCIENCES: DEPARTMENT OF GEOGRAPHY (South Carolina Üni. Coðrafya Bölümü)
    Geography Home Page (Kolarado Üniversitesi)
    Royal Holloway, University of London : Department of Geography (Londra Üniversitesi Coðrafya Bölümü)
    Geography and the Environment (Teksas Üni.Coðrafya Bölümü)
    www.ges.bham.ac.uk (Birmingham Üni.Coðrafya Bölümü)
    www.geo.ed.ac.uk/ (Edinburg Üniversitesi)
    Geography Department at UCLA (UCLA Department of Geography)

    Su Kaynaklarý
    ..::Türk Deniz Arastirmalari Vakfi::.. (Türk Deniz Araþtýrmalarý Vakfý)
    http://ekutup.dpt.gov.tr/bilim/oik544.pdf
    dogasavascilari.org
    Doða Ýle Barýþ
    Kýyý Emniyeti Genel Müdürlüðü (Kýyý Emniyeti ve Gemi Kurtarma Ýþl.Gen. Müdürlüðü)
    Türkiye Denizcilik Ä°ÅŸletmeleri AÅž (T.Denizcilik Ýþletmeleri Gen. Md.)
    TURMEPA - DenizTemiz (Deniz-Temiz Derneði)
    Ä°SKÄ° - Ä°stanbul Su ve Kanalizasyon Ä°daresi
    Deniz Ticaret Odasý
    TÜRK KILAVUZ KAPTANLAR DERNEÐÝ ONLINE (Türk Kýlavuz Kaptanlar Derneði)
    Untitled Document
    Kent, Kentleþme
    T.C. BAÞBAKANLIK TOPLU KONUT ÝDARESÝ BAÞKANLIÐI - TOKÝ (Toplu Konut Ýdaresi)
    * T.C. BAYINDIRLIK ve ÝSKAN BAKANLIÐI (Bayýndýrlýk Bakanlýðý)
    Ä°SKÄ° - Ä°stanbul Su ve Kanalizasyon Ä°daresi (Ýstanbul su ve Kanalizasyon Ýdaresi)
    KENTLI - Kentsel Araþtýrma Gönüllüleri (Kentsel Araþtýrma Gönüllüleri)
    Ä°stanbul ÅŸehir rehberi | istanbul.com
    www.istanbul_net.com

    Nüfus ve Göçler
    DÝE to TÜÝK (Devlet Ýstatistik enstitüsü)
    T.C.Baþbakanlýk DPT Müsteþarlýðý (0312-294 50 00) (Devlet Planlama Teþkilatý)
    www.aile.gov.tr (Aile Araþtýrma Kurumu Baþkanlýðý)
    SANAL KUTUPHANE
    Turk Sanayicileri ve Isadamlari Dernegi
    T.C. Baþbakanlýk GAP Bölge Kalkýnma Ýdaresi Baþkanlýðý
    Cevre (DPT Elektronik Kütüphane Sitesi)
    bilim
    www.antimai.org
    www.ideapolitika.com
    www.eureptr.org.tr
    Ulaþým
    DHMÝ ATATÜRK HAVALÝMANI (Devlet Hava Meydanlarý. Ýþlt.)
    TCDD-TÜRKÝYE CUMHURÝYETÝ DEVLET DEMÝRYOLLARI (T.C Devlet Demir Yollarý)
    ÝETT - Ýstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel Ýþletmeleri Genel Müdürlüðü - (ÝETT Genel Müdürlüðü)
    Ä°stanbul Deniz Otobüsleri A.Åž. (Ýstanbul Deniz Otobüsleri)
    Karayollarý Genel Müdürlüðü (Karayollarý Genel Müdürlüðü)
    T.C. ULAÞTIRMA BAKANLIÐI (Ulaþtýrma Bakanlýðý)
    Yerel
    Ä°stanbul ÅŸehir rehberi | istanbul.com
    [ Ýstanbul Þehir Rehberi ] istanbul.net.tr
    istanbul-net.com
    Marmaris Tur***
    NEVÞEHÝR BELEDÝYESÝ - Anasayfa (Nevþehir Belediyesi )
    www.kutav.org.tr (Kuþadasý Turizm ve Tanýtma Vakfý)
    www.botav.org.tr (Bodrum'u Tanýtma Vakfý)
    www.antep.org
    bursalife.com
    www.antepsitesi.com
    Çanakkale 1915 Web Sitesi - FORSNET
    Eskiþehir / eskisehir.net
    ..:Trabzon Rehberi:..
    Artvin Kültür Turizm ve Tanýtým Portalý :: "Daðlarda kar sisi var tarlada zar sesi var"
    beldesi.com
    antalyalife.com
    ...:::Antakya ile ilgili aradýðýnýz herþey:::...
    safranbolu
    **** www.anamur.gen.tr - Anamur Web Site - Anamur u Muzun Ýnternet Adresi* ***
    ANA SAYFA
    car insurance state flag constitution at sinopsehri.com
    Ýzmir Life
    Ekonomi, Sanayi, Ticaret, Ýstatistikler
    ÝKV - ÝKTÝSADÝ KALKINMA VAKFI : (Ýktisadi Kalkýnma Vakfý)
    www.tesev.org.tr (Türkiye Eko. Ve Sos. Etüd Vakfý)
    T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı (Sanayi ve Ticaret Bakanlýðý)
    ÝSTANBUL SANAYÝ ODASI (Ýstanbul'un Sanayi Odasý)
    ITO (Ýstanbul Ticaret Odasý)
    TÜRKÝYE DEMÝR ÇELÝK ÝÞLETMELERÝ - TÜRKÝYE DEMÝR ÇELÝK ÝÞLETMELERÝ , Medyatext Web Server Istanbul/TUR*** (T.Demir ve Çelik Ýþlt. Müd.)
    DÝE to TÜÝK (Devlet Ýstatistik Enstitüsü)
    T.C.Baþbakanlýk DPT Müsteþarlýðý (0312-294 50 00) (Devlet Planlama Teþkilatý)

    Teknoloji, Bilim, Bilgi Merkezleri, Üniversiteler, Kütüphaneler
    .:TÜBÝTAK Bilim ve Teknik Dergisi:. (TUBÝTAK, bilimteknik dergisi)
    www.bilimteknoloji.com (Deneme Bilim Merkezi)
    Bilim Merkezi (Bilim Merkezi Vakfý)
    www.mam.net.tr (TUBÝTAK, Marmara Araþ. Merkezi)
    TÃœBÄ°TAK (TUBÝTAK)
    NASA - Home (NASA)
    TÜBÝTAK Ulusal Gözlemevi - TUG (Astronomi)
    Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü (Ýst.Üni. Uzay Bilimleri ve Astronomi Bölümü)
    NASA - Dryden Flight Research Center (Astronomi)
    Uzay Kampý Türkiye, kamp, çocuk kampý, yaz kampý (Uzay Kampý / Türkiye)
    METEOROLOJÄ° GENEL MÃœDÃœRLÜĞÜ - Ana Sayfa (Devlet Meteoroloji Gen. Müd.)
    www.ume.mam.gov.tr (Tubitak, Ulusal Meteoroloji Enstitüsü)
    Milli Kütüphane Ana Sayfa (Milli Kütüphane)
    SANAL KUTUPHANE
    Internet Public Library: (Ýnternet Halk Kütüphanesi)
    www.tekmer.gov.tr (ODTÜ Teknoloji Geliþtirme Merkezi)
    TTGV | Ana Sayfa (Türkiye Teknoloji Geliþtirme Vakfý)
    Yükseköðretim Kurulu (Üniversiteler)
    SPACE.com (Uzay)
    Tarým, Hayvancýlýk
    ::..Türkiye Tohumculuk Endüstrisi Derneði..:: (Tür. Tohum End. Derneði)
    T.C. Baþbakanlýk GAP Bölge Kalkýnma Ýdaresi Baþkanlýðý (GAP bölge kalkýnma idaresi)
    Devlet Su Ýþleri Genel Müdürlüðü (Devlet Su Ýþletmeleri Genel Müdürlüðü)
    Türkiye Þeker Fabrikalarý A.Þ. (Türkiye Þeker Fabrikalarý A.Þ.)
    Türkiye Gübre Sanayii A.S. (Türkiye Gübre Fabrikalarý)
    Tarýmsal Araþtýrmalar Genel Müdürlüðü (Tarýmsal Araþtýrmalar Genel Müdürlüðü)
    www.tigem.gov.tr (Tarýmsal Ýþletmeler Genel Müdürlüðü)
    T.C. Tarým ve Köyiþleri Bakanlýðý (Tarým Bakanlýðý)

    Madencilik ve Enerji
    Yurt Madenciliðini Geliþtirme Vakfý (Yurt Madenciliði Geliþtirme Vakfý)
    www.temizenerji.org.tr (Temiz Enerji Derneði)
    www.etiholding.org.tr (Etibank)
    T.C. ENERJÝ VE TABÝÝ KAYNAKLAR BAKANLIÐI-ANA SAYFA (Enerji Bakanlýðý)
    .::| MTA |::. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüðü (Maden Tetkik Arama Enstitüsü)
    www.nukleer.gov.tr (Çekmece Nükleer Araþtýrma ve Eðitim Müdürlüðü)
    www.garplinyitleri.gov.tr
    Petrol Ýþleri Genel Müdürlüðü (Petrol Ýþleri Genel Müdürlüðü)
    PETROL MÜHENDÝSLERÝ ODASI (Petrol Mühendisleri Odasý)
    » HOÞ GELDÝNÝZ » TMMOB MADEN MÜHENDÝSLERÝ ODASI » (Maden Mühendisleri Odasý)
    www.temizuretim.org
    www.ngoforum.org.tr
    TEMEV-Temiz Enerji Vakfý (Temiz Enerji Vakfý)
    Devlet Su Ýþleri Genel Müdürlüðü
    BOTAÞ (Boru Hatlarý Ýle Petrol Taþýma A.Þ.)
    TOPLUMSAL EKONOMÝK SÝYASAL ARAÞTIRMALAR VAKFI (Toplumsal Ekonomik Siyasal Araþtýrmalar Vakfý)
    TÃœBÄ°TAK
    www.youthforhab.org.tr/yayinlar/enerji/
    Bu siteye eriÅŸim engellenmiÅŸtir.
    Turk Sanayicileri ve Isadamlari Dernegi
    Deprem, Afet Yönetimi, Sivil Savunma
    Sivil Savunma Genel Müdürlüðü - Türkiye - Ana Sayfa (Sivil Savunma Genel Müdürlüðü)
    Türkiye Ulusal Kuvvetli Yer Hareketi Programi (Deprem Araþtýrma Dairesi)
    www.afethaberlesme.org.tr
    AKUT Arama Kurtarma Derneði
    Boðaziçi Üniversitesi - Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araþtýrma Enstitüsü (Kandilli Rasathanesi)
    AYBE - Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü (Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü)
    DAD/ERD
    www.ibb.gov.tr/deprem/ (Ýst. B.Þehir Bld.)
    .::| MTA |::. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüðü
    Yerkure Klubu
    Türkiye Deprem Sitesi
    Sismoloji Þube Müdürlüðü Tel:0 312 287 36 48
    Deprem Bilgi Bankasý
    TÜBÝTAK Marmara Araþtýrma Merkezi
    BELGEnet
    Ýnsan Haklarý, Çocuk Haklarý, Tüketici Haklarý, Demokrasi, Uluslararasý Kuruluþlar
    Anasayfa - Umut Vakfý (Umut Vakfý)
    Unicef Türkiye | Unicef Tur*** (BM Çocuk Fonu - Ankara)
    www.eureptr.org.tr (Avrupa Komisyonu)
    UNESCO - Homepage | UNESCO.org | United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (BM, Eðitim, Bilim Kültür Örgütü)
    Ýnsan Haklarý Derneði (Ýnsan Haklarý Derneði)
    International Labour Organization - Home (Dünya Çalýþma Örgütü)
    United Nations Population Fund - UNFPA (BM - Nüfus Fonu)
    BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM)
    FAO: FAO Home (BM Kalkýnma, Tarým, Gýda Fonu)
    Rädda Barnen (Çocuklarý Koruyun)
    Human Rights Watch - Defending Human Rights Worldwide (Ýnsan Haklarý)
    tuketici koruma (Tüketicileri Koruma Derneði)
    Bu alandaki pek çok adrese TBMM adresinden de ulaþýlabilir.

    Arama Motorlarý

    Ýnternet üzerinden araþtýrýlacak belirli bir konuyla ilgili olarak, konuyu ifade eden anahtar kelimelerin yardýmýyla ilgili sitelere ve bilgilere ulaþýlmasýný saðlayan sistemlerdir. Bu konuda hizmet veren pek çok arama motoru bulunmaktadýr. Bunlarýn baþlýcalarý:
    Google
    Yahoo!
    Lycos
    AltaVista
    GO.com - Official Home Page
    WebCrawler Web Search
    aranan.com
    Arabul Türkiye'nin kategorik indeksi
    cPanel®
    Welcome to indexturkiye Homepage: Find it all on indexturkiye.com
    Haber, Siyaset, Ekonomi, Eðlence, Magazin Portalý - netbul.com
    Mynet Arama :: Arama yapmak aradýðýna çabuk ulaþmak için!
    tumturkiye.com
    Bigglook - Arama
    http://arama.superonline.com/arama/
    Internet Rehberi - Ana Sayfa
    Picsearch - Image Search for pictures and images (fotoðraf,resim, þekil vb. arama)

    Yukarýda bazýlarý sýralanan adreslerden anlaþýlacaðý gibi yerli ve yabancý arama motorlarý bulunmaktadýr. Her iki gruptaki motorlarla Türkçe veya yabancý dilde arama yapýlabilmektedir. Arama motorlarýnýn kullanýmý son derece kolaydýr. Öncelikle arama motoru sayfasýna girip, aranmasý istenen konuyu en iyi ifade eden anahtar kelimeler ilgili kutunun içine yazýlarak, ''ara/bul'' komutu veren ikona týklanmasý yeterlidir. Bir örnek verecek olursak: Depremlerle ilgili bir arama yapmak istiyorsak bir arama motoru olan Google adresine girerek, karþýmýza gelen kutucuða depremle iliþkili olarak merak edilen anahtar kelimeler yazýlmalýdýr. Depremlerle ilgili genel bilgi aramasý yapýlmak isteniyorsa ''deprem'' ya da ''depremler'' sözcükleri yazýlarak arama baþlatýlabilir veya ''deprem dalgalarý'' ''deprem þiddeti'', ''tsunami'', ''deprem tehlikesinden korunma'', ''depremlerin önceden tahmini'' vb. kelime gruplarý daha spesifik aramalar yaptýrýlabilir. Eðer olumlu bir sonuç alýnamazsa, eþ anlamlý kelimelerden yararlanarak farklý kelimelerle tekrar arama sürdürülebilir. Eðer depremle ilgili olarak Ýngilizce web siteleri bulunmak istenirse arama motorundaki arama kutucuðunun içine bu kelimenin Ýngilizce karþýlýðý olan ''earthquake'' yazýlarak ara-bul komutunun verilmesi yeterli olacaktýr. Arama motorlarý, eðitim-öðretim çalýþmalarýnda sýklýkla baþvurulan araçlar haline gelmiþtir.
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/lise-cografya-dersi/51933-cografya-derslerinde-internetten-yararlanma.html#post107061


    Ýnternetin Saðladýðý Ýletiþim Hizmetleri

    Ýnternet'in saðladýðý iletiþim hizmetlerinin baþlýcalarý; E-posta (elektronik posta), haber gruplarý ve çevrimiçi (online) sohbettir.

    E-posta, Ýnternet üzerinden kiþilerin birbirlerine ileti göndermelerine olanak saðlayan bir iletiþim türüdür. Günümüzde E-posta ile ses, video, metin, sunu dosyalarý da gönderilebilmektedir. Okul ortamýnda, tüm öðrenci ve öðretmenler için E-posta hesabý oluþturulmasý ve okulun web adresi üzerinden, okul üyelerinin E-posta hesaplarýna ulaþabilmesi olanaðýnýn pek çok yararý olacaktýr. Öðrenciler, mesai saatleri dýþýnda da öðretmenlerine ulaþarak, ders hakkýnda öneri ve yardým taleplerini iletebilirler. Benzer olarak, öðretmenler de öðrencilere araþtýrma konularýný, incelemek üzere bir web adresini önerebilir ya da ödev/çalýþma sorularý iletebilir, ders etkinlikleri ile ilgili çeþitli hatýrlatmalarda bulunabilir. Öðrenciler kendilerinden istenen çalýþmalarý bu yolla gönderebilir, öðretmenler gereken inceleme ve düzeltmeleri metin üzerinde yaparak iletebilir. Öðretmenler, Türkiye'den veya dünyanýn çeþitli bölgelerinden meslektaþlarý ile iletiþime geçerek deneyimlerini paylaþabilir, duyurularda bulunabilirler. Okul ortamýnda çeþitli birimler arasýnda da benzer iletiþim olanaklarýndan yararlanýlmasý, günlük iþleyiþi hýzlandýracaðý gibi önemli ölçüde de kaðýt tasarrufu da saðlayacaktýr. E-posta, gerek kullaným kolaylýðý, gerekse iþlevleri nedeniyle internet ortamýnda en çok kullanýlan iletiþim türüdür.

    Haber (E-posta) Gruplarý, ilgi alanlarý ortak olan insanlarýn çeþitli konularda tartýþmalar yaptýðý, görüþ alýþ veriþinde bulunduðu, ilgi alanlarýyla ilgili deneyimlerini ve duyurularý paylaþtýðý -birbirlerinden bilgi, belge, yayýn, doküman talebinde bulunabildikleri- bir iletiþim ortamýdýr. Bu tür gruplardan öðretim düzeyinin çeþitli kademelerindeki öðrenciler de yararlanabilmekte, ödev ve projeleriyle ilgili olarak görüþ, öneri ve kaynakça konusunda yardým talebinde bulunabilmektedirler. ..Ayrýca haber gruplarýnýn diðer bir özelliði de ''dosya servis saðlayýcýsý'' olarak çalýþmalarýdýr. Bu þekilde haber gruplarý bünyesindeki arþivlerden, programlar ve dosyalar da alýnabilmektedir. Bir proje üzerinde çalýþan kiþiler, projeyi planlamak, izlenecek yolu belirlemek ve kaydettikleri ilerleme hakkýnda proje grubunu bilgilendirmek için haber gruplarýndan yararlanabilir. Tartýþma gruplarý olarak da bilinen haber gruplarýnda, birbirleri ile mesaj alýþ veriþinde bulunmak isteyen kiþilerin oluþturduðu e-posta haberleþme kümesine liste denir. Bu gruplardan birisine üye olan kiþi iletisini ilgili kümeye gönderdiðinde bu ileti, kümeye üye olan herkese otomatik olarak daðýlmaktadýr. Bu tür gruplara üye olmak için kiþinin bir e-posta hesabýnýn olmasý ve bazý basit iþlemlerin yapýlmasý gerekmektedir. Örneðin Yahoo'nun sunduðu grup hizmetlerinden yararlanan Türk Coðrafya Kurumu'nun E-posta grubuna üye olmak için ''turkcografyakurumu-subscribe@yahoogroups .com'' adresine boþ bir ileti gönderdiðinizde Yahoo tarafýndan bir onay mektubu (confirm) gönderilecektir. Bu mektubu açarak yanýtla (reply) komutu verdikten sonra ayný þekilde, yani hiçbir þey yazmadan, gönder (send) komutu verildiðinde üyelik iþlemi tamamlanmýþ olmaktadýr. Bir baþka yolla da gruplara üye olunabilir: Yahoo! Groups - Join or create groups, clubs, forums & communities adresine giderek üye olmak istenilen e-grubun adresini ya da ismini ara-bul (search) kýsmýna yazarak, üye ol ( subscribe) tuþuna týklanýr ve gerekli yerlere ( boþluklara ) istenen bilgiler (E-posta adresi, isim vs.) yazýldýðýnda üyelik iþlemi otomatik olarak yapýlacaktýr.

  3. #3
    **NUR** Beyza - ait Kullanýcý Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    Konya, Turkey
    Mesajlar
    4,214
    Tecrübe Puanı
    100

    Standart Yanýt: Coðrafya Derslerinde Ýnternet'ten Yararlanma

    Eðitim ve Öðretim etkinlikleriyle ilgili olarak yerli ve yabancý pek çok haber grubu bulunmaktadýr. Aþaðýda, ana sayfa adresleri görülen bu tür gruplara üye olabilmek için ''grupadý-subscribe@yahoogroups .com'' yazarak gönderilmesi yeterlidir. Üye olduðunuz gruplardan çýkmak içinse grupismi-unsubscribe@yahoogrou ps.com adresine bir ileti yollayarak yukarýdaki basit iþlemi aynen tekrarlamak yeterli olacaktýr. Üye olmanýn yaný sýra bir grup oluþturmak da son derece basittir: Yeni oluþturulacak grup için Yahoogroups'ta yer almayan özgün bir isim belirlenmeli ve oluþturulacak grubun tanýtým sayfasýnda yer alacak bir metin hazýrlanmalýdýr. Bundan sonra Yahoo! Groups - Join or create groups, clubs, forums & communities sayfasýndaki ''start a new group'' (yeni bir grup oluþtur) komutunun týklanmasýndan sonra yönergelere göre hareket edilerek yeni grup oluþturma iþlemi tamamlanacaktýr.
    http:// groups.yahoo.com/group/turkcografyakurumu
    http:// groups.yahoo.com/group/cografya
    cografya-teachers : cografya-teachers
    cografya_grubu : Cografya Grubu
    Yahoo! Groups
    sosyal-bilgiler : Teaching and Research in Social Studies
    prog_sosyalbilgiler : Social studies
    sosyalbilgilerbdo : Bilgisayar destekli öðretim
    geography : Hi, this mailing list is for anyone and everyone interested in Geography and the study of Geography. Should it be categorized (ing)
    geography-teaching : Geography teaching today (Ýng)
    Yahoo! Groups teknolojileri/
    egitim : Eðitimle ilgili herþey
    Yahoo! Groups
    egitim_teknolojileri : eðitim, öðretim,bde
    EgitimSiteleri : Egitim Siteleri
    cevre-egitimi : Çevre Eðitimi - Doða için Eðitim
    tarihegitimi : toplumsal tarih....
    Yahoo! Groups
    pedagoji : Türk Öðretmenleri Haberleþme Grubu
    http://groups.yahoo.com/groupMITheory (ing. Çoklu Zeka)

    SONUÇ ve ÖNERÝLER

    Türkiye'de bilgi teknolojilerinin eðitimde kullanýlmasýna iliþkin çalýþmalar 1980 lerin ikinci yarýsýnda hýz kazanmýþ, bilgisayarlarýn okullara girmesi konusu da 1988 yýlýnda toplanan Milli Eðitim Þurasý'nda tartýþýlmýþtýr. Bu konuda oluþturulan genel politikanýn amacý eðitimi yeni bilgi teknolojileri ile bütünleþtirmek, eðitimin kalitesini artýrmak ve bilgi toplumuna giden yolda beklenen hýzlý geliþmelerin eðitim temellerini hazýrlamak þeklinde özetlenmiþtir . Aradan geçen uzunca süre deðerlendirildiðinde bilgi teknolojileri alanýndaki geliþmelerin hýzýna ayak uydurabilen çalýþmalarýn gerçekleþtirilemediði çok açýk biçimde ortadadýr. Bazý okullara saðlanan bilgisayar olanaklarý ve yetersiz hizmet içi eðitim uygulamalarý ne yazýk ki ihtiyacý karþýlamaktan çok uzaktýr. Bilgi çaðý içinde hýzla yoluna devam eden toplumlardan geri seviyeye düþmemek için bilgi teknolojilerin gerekleri yerine getirilmeli, bu alanda kalýcý temel politikalar saptanmalýdýr. MEB öðretmen ve öðrencilerin sýnýf ortamýnda bilgisayar ve internetten yararlanabilmeleri için bu alanda gerekli çalýþmalarý organize etmelidir. Yapýlmasý gerekenin sadece Ýnternet eriþimli bilgisayarlarýn tüm okullara konulmasý olarak ele alýnmamalýdýr. Öðretmenlerin eðitimi, uygun yazýlým programlarýnýn geliþtirilmesi ve daðýtýlmasý, coðrafya müfredat programýnýn yeniden ele alýnarak bu yeni koþullara uygun olarak yeniden düzenlenmesi gibi çok önemli noktalarýn birlikte ele alýnmasý gerekli görünmektedir.
    Coðrafya derslerinde internetten yararlanabilmek için öðretmenler ve öðrenciler için kýlavuz ders kitaplarýnýn hazýrlanmasý büyük yarar saðlayacaktýr. Bu uygulama ile kýlavuz kitaplar hýzla deðiþen ve geliþen dünyada günceli izlemede zorlanan öðretmenlerimizi günceli izlemeye teþvik etmiþ ve içeriðinde yer alacak yönlendirmelerle de araþtýrmaya sevk edici bir misyon üstlenebilecektir. Benzer olarak öðrenciler için de kýlavuz kitaplar geliþtirilebilir. Bir ek çalýþma kitabý olarak da düþünülebilecek bu kitaplarda daha detaylý bilgiler, ödev veya proje çalýþmalarý için araþtýrma konularý Ýnternet kullanýmýný teþvik edici bir þekilde yer alabilir. Bu çalýþmalar CD-R haline getirilirse interaktif çalýþmalarla derse ve araþtýrmaya olan ilginin daha fazla artýrýlmasý da mümkün olabilecektir.

    18 Mart 2004 tarihinde MEB EGÝTEK (Eðitim Teknolojileri Genel Müdürlüðü) tarafýndan yapýlan açýklamaya göre, ADSL (*) baðlantýsý yapýlan okul sayýsýnýn Nisan ayýnda 4.000'e ulaþacaðý, yýl sonuna kadar ise 20 bin okula ulaþýlmasýnýn planlandýðý ifade edilmektedir.
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/lise-cografya-dersi/51933-cografya-derslerinde-internetten-yararlanma.html#post107062
    Türkiye genelindeki 60 bin okuldan bilgisayar sahibi olan 42 bin 500 okulun tamamýna ise 2005 yýlý sonuna kadar internet baðlantýsý kurulmasýnýn hedeflendiði belirtilmektedir . Sözü edilen çalýþmalarda baþarýlý olunmasý durumunda çok önemli bir yol katedilmiþ olacaktýr. Aslýnda bu hamle yapýlýrken konu tek baþýna düþünülmemeli, entegre bir program içinde sorunun diðer boyutlarý da birlikte ele alýnmalýdýr. Coðrafya ders programlarýnýn günümüz koþullarýna yönelik olarak yeniden hazýrlanacaðýnýn umulduðu bu dönemde, MEB ve ona baðlý olan Talim Terbiye Kurulu, EGÝTEK ve EARGED vb kurumlarýn eþgüdüm içinde yürüteceði çalýþmalarla çok önemli çözümler üretilebilecektir. Yeni hazýrlanan programlar eðitim teknolojileri ile bütünleþerek, içeriðinde bilgi teknolojilerinin kullanýmýný öngören bir yapýda olursa, yýllardýr biriken sorunlar rasyonel bir þekilde çözüme kavuþturulmuþ olacaktýr.

    Yrd.Doç.Dr.Vedat Çalýþkan

Benzer Konular

  1. Ýnternet nasýl çalýþýyor?
    By mustafaay007 in forum Tekno Yenilik
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 10.Ekim.2009, 11:34
  2. Osmanlýda Ýnternet
    By RüZGaR in forum Komik Yazýlar
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 15.Nisan.2008, 14:53
  3. Aile Ýçi Ýnternet Sözleþmesi
    By soleil in forum Anne - Baba ve Çocuk
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 19.Þubat.2008, 20:54
  4. Ýnternet Hastalýklarý
    By soleil in forum Konusuz Konular
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 23.Ocak.2008, 23:30
  5. Ýnternet ziyaretçisi kadýnlar neyi 'týk'lýyor
    By þehzade in forum Kadýnlar Kulübü
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 25.Þubat.2007, 16:18

Bu Konudaki Etiketler


Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.