Turkiye’de, normal donemlerde Avrupa standartlarinin altinda seyreden ortalama seker ve cikolata tuketimi, bayramlarda buyuk artis gosteriyor.




Cikolata satislari, bayram sezonunda diger aylarin ortalamalarina gore 8 kat artiyor. Yillik seker satislarinin dortte biri de bayramlarda gerceklesiyor.

Ulker Istisare Konseyi Uyesi ve Grup Sozcusu Metin Yurdagul, Turk orf ve adetlerinde bayramlik ve hediyelik seker ile cikolatanin, ayri bir anlam ve onemi bulundugunu soyledi.

Turk insaninin, aile ve dost ziyaretlerine, ozellikle bayram gibi ozel gunlerde eli bos gitmek istemedigini ifade eden Yurdagul, bu nedenle hediyelik seker ve cikolata satislarinin bayram donemlerinde daha on plana ciktigini belirtti.

BAYRAMLARDA CIKOLATA SATISLARI 8 KAT ARTIYOR

Yurdagul, siparisle urun sevkiyat sureclerinin tamamlanmasinin ardindan bayramlik sekerlerin raflardaki yerlerini aldigini kaydederek, soyle konustu:

“Bayramlar disinda Avrupa standartlari altinda seyreden seker ve cikolata kisi basi ortalama tuketimleri, bayram sezonunda artis gostermekte. Cikolata satislari, bayram sezonunda diger aylarin ortalamalarina gore 8 kat artmakta. Ikramlik cikolata talebi, bu sene gecen seneye gore artis trendinde. 2001 krizi sonrasi cikolata tuketimi artmakla beraber, en kayda deger buyumenin 2006 senesinde yasandigini soyleyebiliriz. Yillik seker satislarinin dortte biri de bayramlarda gerceklesiyor.”
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=7758

AMBALAJLI SEKERLEME

Turkiye’nin, ambalajli sekerleme konusunda Avrupa’nin gerisinde oldugunu ve bu alanda katedecegi mesafe bulundugunu dile getiren Yurdagul, sunlari kaydetti:

“Bunun temel nedenlerinden biri bizim kulturumuzde tatlinin ayri bir yerinin olmasidir. Avrupa kulturunden farkli olarak, Turk insani tatli ihtiyacini ambalajli sekerleme urunlerinden cok geleneksel tatlilarla karsilamaktadir. Aradaki farkta, Avrupa ile Turkiye arasindaki gelir seviyesinin de etkisi bulunmaktadir. Bununla birlikte yenilikci ambalaj ve urunlerin hayatimiza katilmasiyla seker pazari Turkiye’de ciddi bir gelisim gostermektedir.”