Devlet memurluğuna ilişkin yasal düzenlemeler yeterince bilinmediği için birçok uygulamanın memurlar açısından sonuçları hep merak edilir. Devlet Personel Uzmanı Erdal Aydın kamuoyunda merak edilen ve en çok sorulan soruları ‘Sorulu ve Cevaplı 657 sayılı Devlet Memurları Kanun’ adlı kitapta toplamış (Yargı yayınevi -03124333145- tarafından bastırılmış olup tüm geliri Mehmetçik Vakfı’na bağışlanmıştır.) İşte okurlarımızın da ilgisini çekecek ilginç sorular ve cevapları;
Devlet memurları müzik kaseti çıkarabilir mi?
Devlet memurlarının Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümlerine uyulmak şartıyla, kültürel amaçlı müzik kaseti çıkarmaları mümkündür.
Devlet memurları profesyonel futbolcu olabilir mi?
Memurlar Türk Ticaret Kanunu’na göre (tacir) veya (esnaf ) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar. (Görevli oldukları kurumların iştiraklerinde kurumlarını temsilen alacakları görevler hariç.) İlgili mevzuatta devlet memurlarının profesyonel futbolcu olarak görev yapabileceğine yönelik bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu nedenle Devlet memurları, bir hizmet akdine dayalı olarak herhangi bir spor kulübünde profesyonel futbolcu olarak görev alamaz.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=35406
Devlet memurları gazetede karikatüristlik yapabilir mi?
Devlet memuru olarak görev yapan personel bir gazetede hizmet akdine bağlı olarak karikatürist olarak görev yapamaz. Ancak, yapacağı çizimler için telif sözleşmesi kapsamında telif ücreti alabileceği gibi bu tür faaliyetler Devlet Memurları Kanunu’na aykırılık teşkil etmeyecektir.