Devlet memurları şirket ortağı olabilir mi?
Personelin çalıştığı kurumunun kuruluş kanununda özel bir düzenleme olmaması halinde, şirket ana sözleşmesinde kuruluş sırasında şirketi idare ve temsil edecek olanlar arasında belirtilmemiş olması ve yönetim ve denetimde görev olmaması kaydıyla devlet memurlarının limited şirket ortağı olması mümkündür. Devlet memurlarının, herhangi bir görev almamaları kaydıyla anonim şirketlere ortak olmalarına yasal bir engel bulunmamaktadır.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/konusuz-konular/18259-devlet-memurlarinin-bilinmeyenleri-post35407.html
Devlet memurları mesai saatleri dışında televizyon dizilerinde figüran olabilir mi?
Devlet Memurları Kanunu’nda, memurlarının hangi faaliyette bulunabileceği veya bulunamayacağı düzenlenmiştir. Devlet memurları, resmi sıfatlarının gerektirdiği itibar ve güvene layık olduklarını hizmet içindeki ve dışındaki davranışlarıyla göstermek zorundadır. Görüldüğü üzere, devlet memurlarının herhangi bir hizmet sözleşmesi ile işverene bağlanmaması ayrıca sosyal güvenlik kuruluşlarından biriyle ilişkilendirilmemesi ve kanunda belirtilen davranış biçimine aykırı davranmaması kaydıyla mesai saatleri dışında televizyon dizisinde veya sinema filminde figüran olarak görev alması mümkündür.
Devlet memurları kitap yazabilir mi?
Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na göre, Devlet memuru olan eser sahibine ödenen telif ücreti ticari faaliyet kapsamına girmemektedir. Devlet memurları mesleği ile ilgili konularda gizli olan bilgileri içermemesi koşuluyla kitap yazabileceği gibi kendisine ilgili yayınevi tarafından telif ücreti de ödenebilecektir. Söz konusu telif ücreti Devlet Memurları Kanunu uyarınca ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerden elde edilecek gelirler kapsamına girmemektedir.