Evlenmeden önce birlikte yaşamak mı?

Birlikte yaşamak yıllardır çeşitli filmlerin ve televizyon şovlarının konusu olmuştur. 1960"lı yıllarda Amerika"da seks özgürlüğü ilân edildiğinde birlikte yaşamayanlara tuhaf gözüyle bakılırdı. Birlikte yaşamanın evliliğin yerini aldığı 1960"lı yıllardan bu yana insanlar bu konuyu tartışıyorlar:





"Erkek arkadaşımla asla birlikte yaşayamam. O zaman bana teklif edecek bir şeyi kalmaz. Yüzüğü parmağıma geçirmeden ve bağlılık sözü almadan birlikte yaşamaya başlamam."

Bazı çiftler için evlenmeden önce birlikte yaşamak bir çeşit deneme süreci gibidir. Bu sürede, deyiş yerindeyse, üründen memnun olmayan ürünü geri götürüp para iadesi alabilir. Bazılarıysa birlikte yaşamayı asla evlilikle sonuçlanmayan devamlı bir çizgi gibi görür. Birlikte yaşamayla bağdaştırılan duygular ve sorunlar neler olabilir? Çiftlerden biri ya da her ikisi şunları hissedebilir:


Asi gelme: "İstemiyorum. Ne yapayım yani? Annem babam beni etkilemeye çalışıyorlar. Umurumda bile değiller."

Onaylama: "Evlenmeden önce uzun yıllar birlikte yaşadık. Erkek arkadaşımı evlenmesi için çok iteledim. Her an istediği şey elinin altında olunca -yani ben- evlenmeye pek karşı çıkmadı. Ben onunla evlenmeyi reddetsem her iddiasına varım ki o benimle evlenmek için deli olurdu."

Bağlanmaktan korkma: "Evlilik final maçı gibi. Yasal zorunluluklar getiriyor. Buna kimin ihtiyacı olabilir ki? Kız arkadaşımla sürekli bu konuyu konuşuyoruz. Ben evliliğe hazır değilim. Birlikte yaşayınca -imza olmadığından- her an çekip gidebilirsiniz."

Evlenmeli mi, evlenmemeli mi?

Evlilik kurumundan korkma: "Biz yıllardır birlikte yaşıyoruz. Bir oğlumuz var. İnsanlar evli olmadığımızı bile bilmiyorlar. Evlilik tam bir karın ağrısı. Sahip olduklarımızı mahvetmek istemiyorum. Zaten ne farkedecek ki?

Ahlaken karşı olma: "Ne annem babam, ne de onların anne babaları evliliklerinde mutlu olamamışlar. Geçmişte yapılan hataları neden tekrar edelim?"

Evlenmeden önce nişanlanmayı zorunlu bulma: "Onunla evlenirsem ve sonra başka birini daha çok sevdiğimi fark edersem ne olacak? Böyle olmasını engellemenin en iyi yolu evlenmeden önce bir müddet birlikte yaşamak?"

Ad takma: "Neden bir ürünü denemeden alayım ki?"

Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=129125
Aşırı huzurlu olma: "Birbirimize neden evlenmek istediğimizi hiç sormadık. Birlikte olmak hoşumuza gidiyor ve bu kararı verdiğimiz için de memnunuz."

Köşe kapma: "Benimle evleneceğini biliyorum. Bundan kaçamaz. Yıllardır bekâr yaşıyor. Onunla birlikte olmanın tek yolu birlikte yaşamak."

Birlikte yaşamak, çeşitli faktörleri içerse de evlilik öncesi deneme süreci olarak ele alınabilir. Burada açık olan bir nokta vardır: Evlilik, birlikte yaşayanların dikkate almaları gerekmeyen bir bağlılık olayını gündeme getirir. Birlikte yaşamaya karar verip vermemeniz oldukça kişisel bir karardır.

İstatistikler, evlenmeden önce birlikte yaşayanların, birlikte yaşamadan evlenenler kadar mutlu evlilikler kuramadıklarını ortaya koymaktadır. Gerisine kendiniz karar verin.