Namaz Süreleri ve Dualarının anlamları

Namaz Süreleri ve Dualarının anlamları

SÜBHÂNEKE DUASI VE ANLAMI

Sübhâneke Allâhümme ve bihamdik. Ve tebârekesmük. Ve teâlâ ceddük.( Ve celle senâük.) Ve lâilâhe gayruk.

Anlamı: Allahım! Sen, eksik sıfatlardan uzaksın. Seni, Sana yaraşan övgü ile övüyorum. Senin ismin kutlu ve yücedir. ( Seni anmak da kutludur!) Senden başka hiçbir Tanrı da yoktur.



TAHİYYÂT DUASI VE ANLAMI

Ettahiyyâtü lillâhi vessalavâtü vettayyibât. Esselâmü aleyke eyyühennebiyyü ve rahmetullâhi ve berakâtüh. Esselâmü aleynâ ve alâ ibâdillâhissâlihîn. Eşhedü en lâ ilahe illallah. Ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve resûlüh.

Anlamı: Dil, beden ve mal ile yapılan ibadetlerin hepsi Allah içindir. Ey Peygamber! Allahın rahmeti, bereketleri ve selâmı, senin üzerine olsun. Selam bize ve Allahın iyi kullarına da olsun! Ben tanıklık ederim ki Allahtan başka tanrı yoktur. Yine tanıklık ederim ki Muhammed, onun kulu ve elçisidir.



ALLAHÜMME SALLİ VE ALLAHÜMME BÂRİK DUALARI VE ANLAMLARI

Allahümme salli alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed; kemâ salleyte alâ İbrâhîme ve alâ âli İbrâhim. İnneke hamîdün mecîd.

Anlamı: Allahım! İbrahim peygambere ve onun yakınlarına salât ve selâm ettiğin gibi Muhammede ve onun yakınlarına da salât ve selâm et. Muhakkak ki sen övülmüşsün, pek yücesin.

Allahümme bârik alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed; kemâ bârekte alâ İbrâhîme ve alâ âli İbrâhim. İnneke hamîdün mecîd.

Anlamı: Allahım! İbrahimi ve onun yakınlarını kutlu eylediğin gibi Muhammedi ve onun yakınlarını da kutlu eyle. Muhakkak ki sen övülmüşsün, pek yücesin


RABBENÂ DUALARI VE ANLAMLARI

Allâhümme Rabbenâ âtinâ fiddünyâ haseneten ve fil âhireti haseneten ve kınâ azâbennâr.

Anlamı: Ey Rabbimiz (olan) Allah! Bize dünyada iyilik ver, ahirette de iyilik ver. Bizi cehennem ateşinin azabından koru!

Rabbenağfirli velivâlideyye ve lil müminîne yevme yekûmül hisâb. Birahmetike yâ erhamerrâhimîn.

Anlamı: Ey Rabbimiz! Hesapların görüleceği günde beni, annemi, babamı ve bütün müminleri rahmetinle bağışla; ey merhametlilerin en merhametlisi olan Allahım!

FATİHA SURESİ VE ANLAMI

Bismillâhirrahmânirrahîm (Esirgeyen ve bağışlayan Allahın adıyla)

Elhamdü lillâhi Rabbil âlemîn. Errahmânirrahîm.Mâliki yevmiddîn. İyyâke nabüdü ve iyyâke nestaîn. İhdinessırâtal müstakîm. Sırâtallezîne enamte aleyhim ğayril mağdûbi aleyhim veleddâllîn.

Anlamı: Hamd (övme ve övülme), âlemlerin Rabbi Allaha mahsustur. O, Rahmandır ve Rahîmdir. Ceza gününün malikidir. (Rabbimiz) Ancak sana kulluk ederiz ve yalnız senden medet umarız. Bize doğru yolu göster. Kendilerine lütuf ve ikramda bulunduğun kimselerin yolunu; gazaba uğramışların ve sapmışların yolunu değil.

İHLÂS SURESİ VE ANLAMI

Bismillâhirrahmânirrahîm (Esirgeyen ve bağışlayan Allahın adıyla)

Kul hüvallâhü ehad. Allâhüssamed. Lem yelid ve lem yûled. Ve lem yekün lehû küfüven ehad.

Anlamı: De ki: O Allah birdir. Allah sameddir[1]. O, doğurmamış ve doğmamıştır. Onun hiçbir dengi yoktur.

KEVSER SURESİ VE ANLAMI

Bismillâhirrahmânirrahîm (Esirgeyen ve bağışlayan Allahın adıyla)

İnnâ ataynâkelkevser. Fesalli lirabbike venhar. İnne şânieke hüvel ebter.

Anlamı: (Resulüm!) Kuşkusuz biz sana Kevseri verdik.Şimdi sen Rabbine kulluk et ve kurban kes. Asıl sonu kesik olan, şüphesiz seni kötüleyendir.

ASR SURESİ VE ANLAMI

Bismillâhirrahmânirrahîm (Esirgeyen ve bağışlayan Allahın adıyla)

Vel asri innel insâne lefî husr. İllellezîne âmenû ve amilussâlihati vetevâ savbilhakki vetevâ savbissabr.

Anlamı: Asra yemin ederim ki insan gerçekten ziyan içindedir. Bundan ancak iman edip salih ameller işleyenler, birbirlerine hakkı ve sabrı tavsiye edenler müstesnâdır.


FİL SURESİ VE ANLAMI

Bismillâhirrahmânirrahîm (Esirgeyen ve bağışlayan Allahın adıyla)
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=126225

Elemtera keyfe feale Rabbüke bi ashâbil fîl. Elem yec al keydehüm fi tadlîl. Ve ersele aleyhim tayran ebâbîl. Termîhim bi hicâretin min siccîl.Fecealehum keasfin mekûl.

Anlamı: Görmedin mi Allah fil sahiplerine ne yaptı? Onların kötü planlarını boşa çıkarmadı mı? Onların üstüne ebâbil kuşlarını göndermedi mi? Ki o kuşlar, onların üzerlerine pişkin tuğladan yapılmış taşlar atarlardı. İşte bu atışlar onları, yenik ekin yaprağı gibi paramparça ediverdi.

FELAK SURESİ VE ANLAMI

Bismillâhirrahmânirrahîm (Esirgeyen ve bağışlayan Allahın adıyla)

Kul eûzü birabbil felak. Min şerri mâ halak. Ve min şerri ğâsikın izâ vekab. Ve min şerrin neffâsâti fil ukad. Ve min şerri hâsidin izâ hased.

Anlamı: De ki: Yarattığın şeylerin şerrinden; karanlığı çöktüğü zaman gecenin şerrinden, düğümlere üfürüp büyü yapan üfürükçülerin şerrinden ve kıskandığı vakit kıskanç kişinin şerrinden, sabahın Rabbine sığınırım.

NAS SURESİ VE ANLAMI

Bismillâhirrahmânirrahîm (Esirgeyen ve bağışlayan Allahın adıyla)

Kul eûzü birabbin nâs; Melikinnâs; İlâhinnâs; min şerril vesvâsil hannâs. Ellezî yüvesvisü fî sudûrinnâsi minel cinneti vennâs.

Anlamı: De ki: İnsanların kalplerine vesvese sokan, (insan Allahı andığında) pusuya çekilen cin ve insan şeytanın şerrinden, insanların Rabbine, insanların Melikine ( mutlak sahip ve hâkimine), insanların İlahına sığınırım