Namaz, Rabb'imize teslim olma, O'na dayanma, işlerin hallini O'ndan beklemedir. Efendimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem) ciddi bir mesele karşısında daralıp bir sıkıntıya maruz kaldığı ve bir tereddüde düştüğü zaman namaza kalkar, Rabb'isinin karşısında elpençe divan durur ve böylece kalbini emniyet içinde huzura kavuştururdu.




Çünkü bunu Cenab-ı Hak istiyordu. Nitekim "Ey iman edenler! Sabır ve namaz ile ALLAH'tan yardım isteyin. Çünkü ALLAH muhakkak sabredenlerle beraberdir." (Bakara, 2/153) ayeti bunu emreder. Bu ayetin manasından hareketle şunları söyleyebiliriz: Yani; Ey ALLAH'a inandık diyenler! Herhangi bir zorlukla karşı karşıya kaldığınız zaman, dünyevî işleriniz üst üste yığılıp çözüm beklediği zaman, içinizdeki arıza ve sıkıntıları atmak ve ferahlamak üzere namaza durun ve dua etmek üzere Rabb'inizin huzuruna gelin. Zira namaz, acziyet içinde bocalayan insanın, güç ve kuvvet sahibi olan Zat karşısında emre hazır bir vaziyette bekleyip kulluğunu, aczini, fakrını ifade etmesi demektir. Mana büyüklerimiz, müminin aczini, fakrını ifade etmesi, Rabb'ine yakınlaşması ve affa kavuşması adına özellikle bire binlerin, yüz binlerin verildiği kandil gecelerinde tesbih ve hacet gibi nafile namazların kılınmasını tavsiye ediyorlar.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=109660

Tesbih namazı nasıl kılınır?

Peygamber Efendimiz, amcası Hz. Abbas'a bu namazı bizzat tarif etmiş ve kıldığı takdirde günahlarının bağışlanacağını söylemiştir. Efendimiz tesbih namazını şöyle tarif ediyor:

Öncelikle "niyet ettim tesbih namazını kılmaya" şeklinde niyet edilir ve tekbir getirilip namaza başlanır. Sübhaneke duasını okuduktan sonra on beş defa "SübhanALLAHi velhamdülillahi vela ilahe illALLAHu vALLAHu ekber" tesbihi okunur. Sonra Fatiha ile bir sure okunur. Ardından aynı tesbih lafzı on defa okunur. Sonra rükua gidilir. Rüku tesbihlerinden sonra on defa yine aynı ifade okunur. Rükudan kalktıktan sonra ayakta iken on defa yine "SübhanALLAHi velhamdülillahi.." ifadesi okunur. Sonra secdeye gidilir. Secde tesbihlerinden sonra secde hali devam ederken on defa yine aynı ifade okunur. Birinci secdeden doğrulup oturduktan sonra aynı lafız on defa okunur, sonra ikinci secdeye varılır. Secdede yine on defa "SübhanALLAHi velhamdülillahi.." lafzı okunur. Böylece bir rekatta yetmiş beş defa bu tesbih lafzı okunmuş olur. Daha sonraki rekatlar da aynı bu sıralamaya göre kılınır.

İkinci rekatın sonunda selam verilerek üçüncü ve dördüncü rekatlar ayrı iki rekat halinde kılınabileceği gibi selam verilmeden üçüncü rekata da kalkılabilir. Bu durumda üçüncü ve dördüncü rekatlar aynen birinci ve ikinci rekatlar gibi kılınır. İkinci rekatte oturulduğunda, selam verilmeyip ayağa kalkılacaksa "Et-tehiyyâtü..." den sonra, "Allâhümme salli..." ve "Allâhümme bârik...", üçüncü rekat için ayağa kalkıldığında da "Sübhâneke..." okunur. Bu şekilde namaz tamamlanıncaya kadar toplam üç yüz defa "SübhanALLAHi velhamdülillahi vela ilahe illALLAHu vALLAHu ekber" denilmiş olur.

Tesbih namazı nedir?

Kılınması sünnet olan namazlardan birisi tesbih namazıdır. ALLAH Resulü (sas) bu namazın haftada bir, ayda bir, yılda bir veya en azından ömürde bir defa kılınmasını tavsiye etmiştir. (Ebu Davut, Tatavvu, 14, Salat, 303; Tirmizi, Salat, 350, Vitr, 19) Dört rekatlı bir namaz olan tesbih namazının her rekatında yetmiş beş defa "SübhanALLAHi velhamdülillahi vela ilahe illALLAHu vALLAHu ekber" şeklindeki tesbih lafzı söylenir.

Ömürde en az bir defa kılınmalı

Peygamber Efendimiz tesbih namazını bu şekilde tarif edince amcası Hz. Abbas, bu namazı her gün kılması lazım geldiğini anlar ve "Bir kimsenin bu namazı her gün kılmaya gücü yetmez." der. Bunun üzerine Peygamberimiz (sas) şöyle buyurur: "Bunu haftada bir yap. Haftada bir yapmaya gücün yetmezse ayda bir yap. Nihayet bunu yılda bir yap. Yılda bir defa da yapmazsan hiç olmazsa ömürde bir defa yap." (Ebu Davud, Salat 303) Biz de bire binlerin verildiği şu günlerde bu namazı kılabilir, sevabından hissedar olabiliriz.

Hacet namazı nedir?

Dünya veya ahiretle alakalı herhangi bir haceti ve dileği olan birisinin bu dileğinin yerine gelmesi maksadıyla kıldığı namaza denilmektedir. Peygamber Efendimiz, bir kimsenin dünyevi veya uhrevi bir ihtiyacı olduğu zaman iki rekat namaz kıldıktan sonra ihtiyacını ALLAH'a arz etmesini istemiştir. (Tirmizi, Salat, 348)

Hacet namazı nasıl kılınır?

İki, dört veya on iki rekat olarak kılınabilen hacet namazı, iki rekat kılındığında birinci rekatında Fatiha'dan sonra üç ayete'l-kürsi, ikinci rekatında ise Fatiha'dan sonra birer kere İhlas, Felak ve Nas süreleri okunur. Dört rekat kılındığında birinci rekatında ise yine Fatiha'dan sonra üç ayete'l-kürsi, diğer üç rekatında ise Fatiha'dan sonra birer kere İhlas, Felak ve Nas süreleri okunarak kılınır. Namazdan sonra ise hacet duası okunarak arzu edilen dilek ALLAH'a dua halinde iletilir.

Hacet duası nedir?

Çeşitli hacet duaları vardır. Onlardan birisi şudur:

"ALLAHümme innî es eluke tevfîka ehlil-hudâ ve amele ehli'l-yakîni ve munâsehete ehli't-tevbeti ve azme ehli-s-sabri ve cidde ehli'l-haşyeti ve talebi ehli'r-rağbeti ve teabbude ehli'l-vera'i ve irfâne ehli'l-ilmi hattâ ehâfek. ALLAHume innî es'eluke mehâfeten tahcizuni an masiyetike hatta a'mele bi ta'atike amelen estehikku bihi rıdâke ve hattâ unâsihake bi't-tevbeti havfen minke ve hattâ uhlise leke'n-nasîhate hubben leke ve hattâ etevekkele aleyke fi'l-umûri ve husni zannin bike. Subhâne hâliki'n-nûr".

Manası

"ALLAH'ım, senden hidâyet ehlinin başarısını, yakîn ehlinin amellerini, tövbe ehlinin öğütleşmesini, sabır ehlinin azmini, korku ehlinin ibâdetini, ilim ehlinin irfânını isterim ki, Senden gereği gibi korkayım. ALLAH'ım, Senden öyle bir korku isterim ki, o beni Sana isyandan men etsin; tâ ki, Sana itâat ile öyle amel edeyim ki, onunla Senin rızana ereyim; Senden korkarak içtenlikle Sana döneyim; sırf Senin sevgini kazanmak için hâlis nasihat edeyim; her işte Sana güvenip Sana dayanayım; Sana güzel zan besleyeyim. Nûrun yaratıcısı ALLAH'ı tesbih ederim."

Bu duaların dışında hacet ile ilgili olarak şu dualar da okunabilir:

La ilâhe illellâhul halîmul kerim subhanallâhi Rabbil arşil azîm. Elhamdulillahi Rabbil alemin. Es'eluke mucibati rahmetike ve azaime mağfiretike vel ismete min külli zenbin vel ganimete min külli birrin vesselâmete min külli ismin lâ teda'lî zenben illâ ğafertehu velâ hemmen illa ferrectehû velâ hâceten hiye leke rıdan illâ gazaytehâ yâ Erhamerrahimîn.

ALLAHumme ente tahkumu beyne ibâdike fîmâ kânû fîhi yahtelifûn. La ilâhe illallâhul aliyyul azîm. Lâ ilâhe illallâhul halîmul kerîm Subhâne rab*** semâvâtis-seb'i ve Rabbilarşil azîm. Elhamdulillahi Rabbil alemin.

Allâhümme kâşîfe'l-gammi müferrice'l-hemmi mücîbeda'vetil muztarrîne izâ deavke. Rahmâ- neddünya vel-âhireti ve rahîmehuma ferhamni fi hâceti hâzihî bi kadâihâ ve necâihâ rahmeten tuğnîni bihî an rahmeti men sivak. ALLAHummehfeznâ vahfaz ümmete Muhammed fi enhâil âlemi min külli şerrin ve darr. Allâhümme aleyke bi a'dâike ve a'dâina ve a'dâiddîn. ALLAHümme şettit şemlehum ve ferrik cem'ahum ve mezzikhum külle mümezzak. Vec'al be'sehum beynehum.