Akvaryumlarımızı süslemek onları dekore etmek için çeşitli yapay ve doğal malzemeler vardır.

Akvaryum dekore ederken dikkate alınması gereken nasıl bir akvaryum istediğimizdir. Eğer kendi zevkimize hitap etmesini istiyorsak,akvaryumcularda bunun için hazırlanmış plastikten imal edilmiş, istiridyeler, dalgıçlar, dönen yel değirmenleri v.b. malzemeler mevcut, ancak bu balıklarınız için hiçte doğal olmayan suni bir ortam olacak belki de bu gibi malzemelerle akvaryumunuzu hastalıklara karşı güçsüz düşüreceksiniz. Adi malzemeden yapılmış plastik bir süs akvaryum suyunda çözülerek suya kimyasallar bırakacak yada çok güzel bulduğunuz köşeli bir taş balıklarınıza zarar verecektir.

Akvaryumu kurmaya başlamadan önce onun cam bir kap ve içindeki birkaç balıktan ibaret bir hobi aracı olmadığını, balıkların doğal ortamlarına benzetilmeye çalışılmış birer sualtı evreni olduğunu bilmek ve buna göre hareket etmek gerekir.

Doğru kurulmuş her akvaryum her şeyiyle yaşayan bir evrendir. Gözümüzle gördüğümüz ve göremediğimiz canlıları barındırır ve kendine has doğal dengesi bir döngü oluşturur. Ancak bu niteliği ona kazandıran siz akvaryum severler olacaksınız.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=654

Balıklarınızı iyi tanımanız ve doğal ortamlarını bilmeniz ilk işiniz olmalıdır.




Bitkiler ve kayalarla hayal gücünüzü kullanarak dilediğiniz şekilde akvaryum kurabilirsiniz. Ayrıca çok fazla para harcamadan köpük, derz ve silikon yardımıyla akvaryumunuza derin suların kayalı ortamı görüntüsü de verebilirsiniz. Bu teknikle akvaryumunuzun filtre, ısıtıcı, hortum gibi malzemelerini göz önünden kaldırabilir yabani bir doğal ortam görüntüsü katabilirsiniz. Mesela ısıtıcınızı akvaryumun bir köşesine verdiğimiz malzemelerle hazırladığınız dik kayanın arkasına koyarak göz önünden kaldırabilirsiniz.

Dekoratif bir akvaryum kurarken balıklarınızın doğal şartlarına dikkat edilmeli. Bunun için mesela akvaryumuna koymak istediğiniz bitkileri saksılara koyabilir ve bu saksıları kayaların arasına veya arkasına gizleyebilirsiniz. Böylece hem bitkileriniz sağlıklı büyümeye devam ederler hem de akvaryumunuz güzel bir yeşil ortam kazanmış olur.