Çiçekli Bitkilerde Üreme Nerede oluşur
Çiçekler ,bitkinin üremeorganlarıdır. Bitkilerde tohum ve meyvenin oluşabilmesi için tozlaşma vedöllenme olmak üzere iki olayın gerçekleşmesi gerekir.

a) Tozlaşma :
Erkek organın başçığındaki polenlerin (çiçek tozlarının) dişi organın dişiciktepesine taşınmasına tozlaşma denir. Tozlaşma su, rüzgar, kuşlar, böcekler,insanlar sayesinde gerçekleşir. (Bataklık ve su bitkilerinde su sayesindegerçekleşir).
Tozlaşma olayı aynı tür bitkiler arasında gerçekleşir. Dişi organın dişiciktepesi, farklı bitki türlerinin polenlerinin yumurtalığa girmesini önler.(Laleden lale oluşmasının sebebi budur).

b) Döllenme :
Tozlaşma ile dişicik tepesine gelen polenler, dişicik tepesi tarafındansalgılanan yapışkan sıvı ile tutulur ve polenler burada çimlenirler. Çimlenenpolenler yani çiçek tozları çatlar ve erkek üreme hücreleri yani spermhücreleri açığa çıkar. Açığa çıkan erkek üreme hücreleri (nin çekirdekleri)(nden biri yumurtalığa doğru hareket ederek polen tüpünü oluşturur) dişicikborusundan geçerek yumurtalıktaki tohum taslağına gelir.
Yumurtalıkta dişi üreme hücresi olan yumurta hücrelerinin çekirdeği ile erkeküreme hücresi olan sperm hücrelerinin çekirdeğinin birleşmesine döllenme denir.Döllenme sonucu oluşan döllenmiş yumurta hücresine zigot denir.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=132807
Zigot, bitkinin en küçük yani tek hücreli halidir. Oluşan zigot gelişerek(sürekli mitoz bölünme geçirerek) embriyo denilen bitkinin (canlının) ilktaslağını, modelini oluşturur. (Embriyo bitkinin kök, gövde, yaprak gibikısımlarının taslağını, modelini bulundurur ve bu yapıların oluşmasını sağlar).
Döllenme sonucu tohum taslağı gelişerek tohumu, tohumun içinde bulunduğuyumurtalık ta gelişerek meyveyi oluşturur.