Hz. Muhammed Doğayı ve Hayvanları Severdi KONU:11. Hz. Muhammed Doğayı ve Hayvanları Severdi

Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=99903
KONUYA HAZIRLIKa) Bu Konuyu Öğrenmek Bize Neler Kazandıracak?
  • Hz. Muhammed’in doğa ve hayvan sevgisiyle ilgili davranışlarına örnekler vererek doğayı ve hayvanları koruma konusunda duyarlı olacaksınız.
b) Bu Konuda Hangi Kelime ve Kavramları Öğreneceğiz?c) Bu Konuya Nasıl Hazırlanacağız?
  • Aşağıdaki metni okuyarak ilgili soruları cevaplandırınız.
ANLATIMİnsan temiz ve sağlıklı bir ortamda yaşayabilir. Yüce Allah kainatı belli bir denge ve düzen içinde yaratmıştır. Dağlarıyla, ovalarıyla, hayvanlarıyla ve bitki örtüsüyle dünyada her şeyin mükemmel bir düzen içinde olduğu görülmektedir.
Peygamberimiz döneminde henüz çevre sorunu diye bir sorun yoktu. Sanayileşme olmadığı için onun zararlı yan etkileri de görülmemekteydi. Buna rağmen Peygamberimiz ağaçların korumanın gerektiğini bildirmiştir. Örneğin ona ait bir hadis şöyledir:
"Kim bir fidan diker veya ekin ekerse, onlardan kuşlar ve diğer hayvan veya insanlar faydalandıkça Allah onu sevaptan yararlandırır. Yaptığına karşılık olarak ona sadaka sevabı olur."
Peygamberimiz Medine yakınlarında, eskiden ormanlık iken sonradan hayvan otlatılan yer haline gelen otlak bir alan için şöyle buyurmuştur:
"Kim buradan bir ağaç kesecek olursa onun karşılığında yeni bir ağaç diksin."
Aynı şekilde, Mekke gibi Medine ve Taif şehri ve civarını, bugünkü söylemle sit alanları ve milli park ilan etmiş ve bu bölgelerdeki ağaçların kesilmesi ve hayvanlarının avlanması yasaklanarak koruma altına alınmıştır.
Peygamberimizin Medine merkez olmak üzere her yönden 32 km.lik çevresini yasak bölge ilan ederek ağaçlarının kesilmesini, hayvanlarının avlanmasını, otların yolunmasını, hatta ağaçların yapraklarının çırpılmasını yasaklamış, böylece bu bölgeyi koruma altına almıştır.
Peygamberimiz su israfı ve suyun kirletilmesi konusunda da insanları uyarmış, bu konuda titizlik göstermiştir.
Peygamberimiz hayvanlara iyi davranılması konusunda ise şöyle buyurmuştur:
"Merhamet edene Allah da merhamet eder. Siz yerdekilere merhamet edin ki, göktekiler de size merhamet etsin."
Peygamberimiz hayvanları birbiriyle dövüştürmeyi yasaklamış, onlara işkence ve eziyet edenleri, nişan hedefi yapanları lanetlemiştir. Zevk için avlanmak, hayvanı öldürüp atmak da haramdır. Peygamberimiz şöyle buyurur: "Haksız yere bir kuş veya daha küçük bir hayvan öldüren insana Allah onun hesabını mutlaka soracaktır."
Konuyla ilgili bir başka hadis de şöyledir:
"Bir adam yolda yürürken çok susadı ve bir kuyu bulup oraya inerek su içip çıktı. Bu sırada susuzluktan dolayı nemli toprağı yalamakta olan bir köpek gördü. "Bu köpek de susamış" diyerek kuyuya indi. Ayakkabısına su doldurup yukarı çıktı ve köpeğe içirdi. Bundan dolayı Yüce Allah o kulundan razı olup onu cennetlik kıldı.
Peygamberimizi dinleyenlerden biri sordu:
"-Ey Allah'ın elçisi, Hayvanlara yapılan iyilik için de sevap var mıdır?" Peygamberimiz şöyle cevap verdi:
"-Her canlı için yapılan iyiliğin mükafatı vardır."
KONUYU ANLADIK MI?
  1. Peygamberimizin doğayı koruma konusundaki duyarlılığına bir örnek veriniz.
  2. Peygamberimiz bazı bölgeleri neden koruma altına almıştır?
  3. Peygamberimizin hayvanlara olan merhametini örnek bir olayla açıklayınız.