Voleybol oyununda başlıca temel olarak beş tane ana nokta bulunmaktadır.

1. PAS
Voleybolda topu istenilen noktaya gönderebilmek için kullanacağımız en etkili yoldur. Pas yapılırken vücut genellikle üç değişik posizyonda bulunur. Bunlar yüksek, orta ve alçak pozisyonlardır. Bu üç posizyonun teknik alanda üst kısmı aynı fakat bacakların bükülme açıları farklı olacaktır.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=130480

Pasın normalde teknik analizi şöyledir.
a) Bir ayak önde vücut dengeli olacak şekilde durulacak.
b) Vücut bacak yardımıyla hafifçe öne doğru eğik olmalıdır.
c) Kollar dirseklerden bükülü eller, yüze yakın, yüksekte alın seviyesinde kol dirsek açıklığı omuz hizasında olacak bilekler doğru üçgen teşkil ederler.
d) Top ile alın hizasında pas yapılmalıdır.
e) Elin bütün parmakları (en fazla baş parmaklar) topu kaldırmalıdır.
f) Top pas yapılacağı anda eller bileklerin yardımıyla hafifçe geriye bükülüp topun geliş hızı düşürülmelidir.
g) Top ileriye; kollar, bacaklar ve tümü vücudun ileri, yukarı hareketleriyle gönderilmelidir.
h) Top, muhakkak gönderilmek istenilen yere dönüpte yapılmalıdır. Voleybolda pasın teknik analizi üç kısımda incelenir.
- Normal pas (yüksek, ileri)
- Geriye pas
- Sıçrayarak yapılan pas

Geriye pas : Bu pasta normal pas için saydığımız bütün prensipler uygulanır. Ancak top başın üzerinden sırtın ve belin geriye atılmasıyla, kol ve ellerin yardımıyla geriye istenilen noktaya atılır.

Sıçrayarak pas : Bu pas türünde esas nokta topun yüksekte yakalanması ve tayming’tir.

2. MANŞET
Manşetin teknik analizini şöyle sıralayabiliriz.
a) Vücudun üst kısmı dik olarak muhafaza edilmelidir.
b) Kollar dümdüz hiç bükülmeden topun yüksek ve alçak gelişine göre ve gönderilmek istenilen yere göre vücudun üst kısmı ile bir açı yapacak tarzda ileri uzatılır.
c) Kolların dirseklerle bilekler arasındaki kısmı birbirine birleşik, topu istenilen yere gönderilebilecek bir düzey haline getirilir eller birbirini tutar.
d) Vücut orta ya da alçak pozisyondadır. Pas yapılırken alınan bir ayak önde bir ayak geride posizyonu yerine ayakları paralel ve birbirinden açık bulunduğu kolların tam bacakların arasında topa vurduğu posizyon manşet için daha uygundur.
e) Topa vurulduğunda dirsekler bükülmez kollar düz muhafaza edilir. Topa vuruş bütün vücut ile daha doğrusu bacak yardımıyla vücudun ileri esnemesiyle ve kolların dirseklerle bilek arasında kalan iç kısımla yapılır. Eğer eller çözülür, dirsekler bükülürse top istenilen yere gitmez.

Top Karşılama
Voleybolda sonuca ulaşabilmek için önemli bir faktörde top karşılamalıdır. Oyuncu top karşılarken ister servis, ister smaç olsun rakip takıma avantaj kazandırmamaya dikkat etmelidir. Manşetle top karşılarken önemli olan hususlardan biriside topun geliş hızını tayin ederek, hızlı bir topsa topun sadece kollara çarparak dönmesini sağlayacak şekilde ve yön verecek tarzda tutmak yeterli olacak yavaş topsa vuruşlarınızda topu ileri göndermek gerekecektir. Top smaç topu ise omuzların ileri hareketiyle bir an topu durdurarak yavaşlatmak ve sonra ileri göndermek gerekir. Manşette topu öncelikle vücudun önünde bırakmak topun geliş yönünü bilmek ve buluşmak, hedefe dönerek manşet pas yapmak gerekmektedir. Manşette pasta olduğu gibi yanlara ileri ve geriye deplasmanlarla topun geleceği yere daha evvel giderek ve hedefe yönümüzü vererek yapmalıyız. Bunu her zaman akılda tutmak ve manşet çalışmalarının mükemmelleştirme safhalarında uygulamak daha önemlidir.

3. MÜDAFAA
Voleybolda topu oyuna sokmak, top karşılamak manasına gelen müdafaa çeşitli durumlarda yapılır. Top karşılama servis veya smaç, smaç plase, plase tarzında sahaya düşen toplara, oyun içinde bırakabilme onu pasöre göndererek kendimiz için oyun yapma fırsattır. Burada daha çok sert ve ani toplarla karşılaşılacaktır. Kullanılacak vuruş tarzı manşet veya tek elle vuruştur. Top karşılama voleybol oyununda üç safha olarak düşünülmelidir.
a) Servis karşılama
b) Smaç müdafaası
c) Fileden dönen topları kullanma
alıntıdır