Türkiye’nin en yüksek kapasiteli otomotiv üreticisi olan Tofaş, 2006 yılında gerçekleştirdiği 184 milyon YTL’lik AR-GE harcaması ile Türk otomotiv endüstrisinde en çok AR-GE harcaması yapan kuruluş olma özelliğini kazandı.
Koç Holding-Fiat Auto ortaklığı ile faaliyet gösteren Tofaş “2010 yılına kadar Fiat’ın en rekabetçi ve kendi kendine yeterli binek ve ticari araç geliştirme merkezi olmak” vizyonu doğrultusunda AR-GE bölümünü yeniden yapılandırdı. Önümüzdeki 5 yıllık sürede 2 yılda bir yeni bir araç geliştirebilir kapasiteye ulaşma hedefi olan Tofaş AR-GE Merkezi, donanımı ve kadrosuyla Türk otomotiv sektöründeki en büyük AR-GE merkezi oldu.
Fiat’ın Avrupa’daki ikinci, dünyadaki ise 3’üncü geliştirme merkezi olan Tofaş AR-GE merkezi, 290 çalışan istihdam ederek 2006 yılında 184 milyon YTL’lik AR-GE harcaması gerçekleştirdi. Yıllık AR-GE harcamasının net şirket cirosuna oranını % 5 seviyesine ulaştıran Tofaş, bu rakam ile dünya standartlarının bile üstüne çıktı.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=72846
Araç gövde, süspansiyon, motor, emisyon, titreşim ve akustik alanlarında tasarım ve performans testleri yapmak üzere yaklaşık 25 milyon Euro’luk yatırımın gerçekleştirildiği merkezde, yeni araç tasarımı, prototip üretimleri, sanal testler, fiziksel testler ile beraber araç gürültü, titreşim ve konfor analizleri yapılmakta ve üretime hazırlık süreci komple yönetilmektedir.
Ülkemizde yeni yatırımlar ile 2 milyon adet yıllık üretim kapasitesine çıkılması mümkün olacağını belirten Tofaş CEO’su Ali Pandır üretimin kalıcılığının sağlanması için AR-GE çalışmaları devlet tarafından desteklenmeli ve ülkemizde iyi bir AR-GE alt yapısı kurulması gerektiğini belirtti. Pandır, firmaların kendi sınai mülkiyet haklarına sahip olması için ilave destekler verilmesi gerektiğini de söyledi.