Aileler Ve Öğretmenler
Günden güne yaşama şekillerimiz ve diğer insanlarla olan ilişkilerimiz değişime uğruyor, bu değişimin doğal sonucu olarak da farklı şeylere ihtiyaç duymaya başlıyoruz. Bundan 50 yıl önce aileler geniş aile dediğimiz şekilde yaşıyor ve ailenin ihtiyaçları yine aile bireyleri tarafından karşılanıyordu. Ancak bugün toplumumuzda geniş aileler yerini çekirdek ailelere bıraktı. Değişen bu sosyo- ekonomik yapı sonucunda da aileler bir takım ihtiyaçlarını kendi içlerinde karşılayamaz oldular.

Çalışan anne sayısının artmasına paralel olarak çocukların bakım ve eğitim için okullara gönderilmesi değişen aile yaşantısının en önemli gerçeğidir. Bunun sonucunda okula giden özellikle anaokuluna giden çocuk sayısı oldukça artmıştır. Aileler çocuklarını okula göndererek hem çocukları için hem de kendileri için farklı bir sosyal ilişki başlatmış oluyorlar, bu ilişki de aile-çocuk-öğretmen ilişkisidir.

Aile-çocuk-öğretmen ilişkisinde her öğe ayrı bir önem taşımaktadır, ancak bu öğelerin birbirleriyle olan ilişkileri daha önemlidir. Bu nedenle aileler çocuklarını okula gönderdiklerinde çocuklarının sağlıklı bir ortamda eğitim alabilmesi için bu ilişkinin de sağlıklı olmasına özen göstermeliler.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=83745

Neler Yapabilirsiniz?

? Eğer çocuğunuzun öğretmeni ile halen tanışmıyorsanız bir an önce onunla tanışın.

? Öğretmenin tarzını ve önem verdiği noktaları anlamaya ve bu noktala özen göstermeye çalışın.

? Çocuğunuza öğretmeni ile ilgili olumsuz düşüncelerinizi aktarmayın, bu tip sorunlarınızı öğretmenin kendisiyle konuşarak halletmeye çalışın.

? Verilen ödevleri ve yapılan çalışmaları takip edin, böylece öğretmenin okulda neler ve nasıl işlediği konusunda fikir sahibi olursunuz, böylece öğretmeni daha yakından tanıma şansını elde edersiniz.

? Okuldaki aktivitelere ve toplantılara katılmaya çalışın, bu etkinlikler hem öğretmeni daha iyi tanımanızı sağlayacak hem de kendinizi öğretmene tanıtma fırsatını size verecektir.

? Katıldığınız toplantılarda okula ve öğretmene iletmek/paylaşmak istediklerinizi iletin.

? Okul kurallarını özenle uymaya çalışın, çünkü sınıf içerisinde okul kurallarının en önemli uygulayıcısı öğretmenlerdir, bu kurallar uymadığınızda çocuğunuzun öğretmeni size uyaracaktır, anlayışlı olmaya çalışın.

?Eğer çocuğunuzla ilgili belirtmek istediğiniz özel bir durum varsa bunu öğretmenle paylaşmaktan çekinmeyin, aksi halde bazı hallerde çocuğunuz veya siz olumsuz etkilenebilirsiniz.

? Öğretmenle mümkün olduğunca kuvvetli bir ilişki kurmaya ve çocuğunuzun eğitimi için öğretmenin partneriymiş gibi davranın.

Çocuğunuzun öğretmeni ile kurduğunuz sağlıklı ilişkide hem çocuğunuzun daha başarı olması için bir ortam yaratmış olursunuz hem de öğretmeni daha iyi tanımış olacağınız için kendinizi rahat hissedersiniz. Son dönemde ailenin, çocuğun okul başarısında önemli bir paya sahip olduğunu kanıtlayan bir çok araştırma var.

Uzmanlar göre aile- öğretmen ilişkisi ne kadar sağlıklı olursa çocuk-öğretmen ilişkisi de o kadar başarılı oluyor. Aileler öğretmenlerle kurdukları iyi ilişki sonucunda çocuklarını objektif bir göz olan öğretmenin gözüyle de görme şansına sahip oluyorlar ve çocuklarının ihtiyaçlarını daha iyi anlayabiliyorlar. Aynı durumu ters çevirmekte mümkün, öğretmen aileleri ne kadar çok tanırsa çocuğa karşı yaklaşımı o kadar sağlıklı ve doğru oluyor. Bu nedenle çocuğunuz öğretmeni ile iyi bir ilişki kurmaya özen gösterin!!!