Giriş


REFORMTÜRK 17. YIL


7 sonuçtan 1 ile 7 arası
  1. #1
    **NUR** Beyza - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    Konya, Turkey
    Mesajlar
    4,214
    Tecrübe Puanı
    100

    Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)

    Kıbrıs Türk Devleti yarımadasının 65 km güneyindeki Akdeniz'de yer alan en büyük üçüncü ada ve AnadoluKıbrıs adasının kuzey kısmında yer alan Türk devletinin adıdır.

    KKTC şu anda sadece Türkiye tarafından tanınıyor. Daha önceden Bangladeş ve Pakistan tarafından da tanınmasına rağmen uluslararası baskılar sonucu bu ülkeler tanımalarını geri çekmiştir. KKTC uluslararası toplum tarafından uluslararası ilişkilerde Kıbrıs'ın içinde katılıyor (mesela Avrupa Birliği'ndeki üye sayımında).


    Yönetim Biçimi


    Cumhuriyet ile yönetilen KKTC'nin 50 kişiden oluşan bir meclisi vardır. Cumhuriyet Meclisi adı verilen mecliste 25 milletvekili ile birinci parti Cumhuriyetçi Türk Partisi'dir. İkinci Ulusal Birlik Partisi'nin 18, iktidarın diğer ortağı Demokrat Parti'nin 6, Barış ve Demokrasi Hareketi'nin ise 1 milletvekili vardır.



    Coğrafyası


    Kuzey Kıbrıs'ın kuzeyinde 65 km mesafe ile Türkiye, doğusunda 112 km mesafe ile Suriye, 267 km ile İsrail, 162 km ile Lübnan; güneyinde Güney Kıbrıs ve 418 km ile Mısır; batısında ise 965 km ile Yunanistan yer almaktadır. KKTC'nin toplam yüzölçümü adanın üçte birine denk gelen 3355 km² dir. Kıbrıs adası sahil şeritinin yarısı KKTC sınırları içerisindedir. Ekilebilen % 45 lik verimli arazinin % 20 si sulanabilmekte ve KKTC genelinin % 20 si ormanlık olup yoğun bir ağaçlandırma programı düzenli olarak sürdürülmektedir.
    Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin önemli yerleşim yerleri, başkent Lefkoşa, Girne, Gazimağusa'dır.



    Tarihi


    1960'da Kıbrıs'ta yaşayan Rum ve Türk cemaatleri arasında kurulan ortaklık Kıbrıs Cumhuriyeti yaşanan iç çatışmalar sonucu sürdürülemez olmuş ve 15 temmuz 1974 tarihinde Yunan cuntasının Kıbrıs'da darbe yaptırması sonucu gerçekleşen Kıbrıs Barış Harekâtı'nın ardından gerçekleşen İkinci Barış Harekâtı'nın hemen ardından 25-26 Ağustos 1974 tarihinde BM Genel Sekreteri Kıbrıs'a gelmiş ve toplumlar arasında ikili görüşmelerin başlatılmasını istemişti. İkili görüşmelerde varılan mutabakat gereği nüfus mübadelesi yapılmış ve Rumlar güneye Türkler ise kuzeye geçmiştir. Böylece iki bölgeli ve iki toplumlu bir federal yapı için uygun ortam sağlanmış oldu. 13 Şubat1975 günü Kıbrıs Türk Federe Devleti'nin ilanı Doktor Fazıl Küçük tarafından açıklanarak gerçekleşti. Amaç federal bir Kıbrıs Devleti yaratmaktı, ancak bu gerçekleşmediğinden 8 yıl sonra Türkler yol ayrımına giderek kendi cumhuriyetlerini kurmak yoluna girdiler.

    KKTC'yi ilk tanıyan ülkeler olup 15 Kasım 1983 tarihinde KKTC'nin ilanı gerçekleşti. Türkiye,Pakistan ve BangladeşTürkiye dışındaki ülkeler daha sonra bu tanımayı geri çekmişlerdir. KKTC'nin kuruluş bildirgesini kurucu cumhurbaşkanı Rauf Denktaş okumuştur. Bu bildirge aşağıdaki gibidir:

    "Kıbrıs Türk halkının özgür iradesini temsil eden, doğuştan hür ve eşit olan bütün insanların hür ve eşit yaşamalarına inanan, bu inanç içinde, Kıbrıs Türk Halkının kendi kaderini tayin etme hakkını 17 Haziran 1983 tarihli kararıyla dünyaya ilan etmiş olan, ırk, milli menşe, dil ve din gibi farklara dayalı olarak insanlar arasında ayırım gözetilmesini, her türlü sömürgeciliği, ırkçılığı, baskı ve tahakkümü reddeden, Kıbrıs'ta, Doğu Akdeniz'de, Orta-Doğu'da ve dünyada tam bir barış ve istikrarın, huzur ve güven içinde yaşama ve kendi kendilerini yönetmeye hakları olduğuna inanan, aynı adada yan yana yaşamaya mecbur bulunan bu iki halkın aralarındaki bütün sorunları, eşit düzeyde müzakerelerle, barışçı, adil ve kalıcı bir çözüme ulaştırmanın mümkün ve zorunlu olduğu görüşüne sımsıkı bağlı bulunan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ilanının iki eşit halk arasında ortaklığının bir federasyon çatısı altında yeniden kurulmasını ve sorunların çözümlenmesini engellemeyip, kolaylaştırabileceğine kani olan, iki halk arasındaki bütün sorunların barışçı ve uzlaşmacı bir politika ile çözümlenebileceğine inanan ve bu amaçla müzakereler yürütülmesini yürekten dileyen ve önerilmiş bulunan zirve toplantısının bu açıdan yarar sağlayacağına inanan Meclisimiz, Kıbrıs Türk Halkı adına, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ve 'bağımsızlık bildirisini' onaylar".

    Daha sonra yapılan referandum sonucu halk KKTC Anayasasına büyük bir çoğunlukla evet demiştir. Yıllarca süren toplumlararası görüşmelerden bugune değin herhangi bir sonuç çıkmamıştır. En son BM Kıbrıs Çözüm Planı ile iki toplum arasında yeniden birleşme imkânı da referandum'da Türklerin "evet"ine karşı Rumların "hayır" demesi sonucu gerçekleşmemiştir.

  2. #2
    **NUR** Beyza - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    Konya, Turkey
    Mesajlar
    4,214
    Tecrübe Puanı
    100

    Yanıt: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)

    Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Dış İlişkileri

    Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, kimine göre uluslararsı olarak tanınmamaktadır, Türkiye'ye bağlıdır ve bunu kolaylaştırmak için KKTC'nin uluslararası topluluk ile ilişkileri vardır. Her ne kadar bazı inanılan son gelişmeler yaptırımı zayıflatsa da, KKTC, Kıbrıs devletinin uluslararası olarak tanınmış cumhuriyetini; siyasî, kültürel ve ekonomik yaptımlarını tam 1974 yılından bu yana elinde tutmaktadır.

    Son Gelişmeler

    Annan Planı temel alınarak yapılan 2004 halk oylamasında, uluslararası topluluğa üye olan KKTC'nin yaklaşımları değişmeye başladı. Azerbaycan, KKTC ile direk uçuşlara (her ne kadar özel olarak kiralanmış ucuz tarifeli uçaklar ile olsa da) başladı. Oysa bundan önce KKTC'ye gitmek için tüm uçuşlar Türkiye'den yapılmak zorundaydı. İslam Konferansı Örgütü, konferansın genel sekreteri bir Türk'tür (Ekmeleddin İhsanoğlu), KKTC'yi bir topluluktan, bir gözlemci konumuna yükseltti ve Birleşik Devletler kongre üyelerinden oluşan bir temsilciler kurulu, KKTC devleti ile doğrudan bağlantıya geçti. Bu bağlantılar adanın güney kısmına gitmeden, doğrudan KKTC'ye yapılan ziyaretler ve iki tarafın bakanlıklarına yapılan milletvekili buluşmalarıdır.
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/ulkeleri-taniyalim/51565-kuzey-kibris-turk-cumhuriyeti-kktc.html#post106323

    Azerbaycan'ın önderliğinde, tüm Türk dil ailesine mensup Orta Asya ülkeleri, KKTC ile olan kendi hava bağlantıları ile ilgilenmeye başladıklarını belirttiler. (Her ne kadar Azerbaycan, Avrupa Birliği'nin yaptığı güçlü baskılara karşı dayanıyor olsa da 2005'ten sonra KKTC'ye olan tarifeli uçuş seferlerini durdurmak zorunda kaldı.)

    2005 Eylül'ünde Türkiye'nin denetiminde Yeni York'ta düzenlenen İslam Konferansı Örgütü'nde (İKÖ), üye ülkelere ve diğer devletlere Birleşmiş Milletler'in KKTC'ye yönelik kararlarını ve sınırlamalarını tanımamaları ve KKTC ile daha fazla doğrudan bağlantılar kurmaları yönünde çağrıda bulunuldu.

    Ekim 2005'te Kırgızistan'ın gönderdiği büyük bir meclis kurulu, ekonomik ve kültürel bağlılıkları ile yakınlık bağlılıklarını göstermek amacıyla KKTC'ye vardı.

    Diplomatik Temsilcilikler

    Şu an Türkiye, KKTC'de bir elçiliği ve konsolosluğu olmasına rağmen sadece bir elçilik ile KKTC ile diplomatik ilişkilerini sürdürüyor. Diğer ülkelerden ise fiili olarak çalışan elçilikler ve konsolosluklar olmasına rağmen resmî olmayan temsil kurumları bulunmakta. Türkiye ise KKTC'nin ilişkilerini, resmî olmayan bu kurumlar ile birlikteymiş gibi göstermektedir. Lefkoşa'da (ki bu şehir KKTC'nin denetimindedir) hem İngiliz Yüksek Kurulu hem de Birleşik Devletler büyük elçiliği kendi resmî diplomatik konutlarında bulunmaktadır (her ne kadar bu diplomatik konutlar 1963Büyük Britanya'nın ya da Birleşik Devletler'in KKTC'deki resmî tanımlamasını göstermemektedir. öncesinden beri kullanılıyor olsa da). Bu sadece
    Azerbaycan ve Gambiya yakın zamanda KKTC'yi sonunda resmî olarak tanıdıklarını ve içtenliklerini tüm dünyaya duyurdular. Bu iki ülke bunu şimdiye kadar doğrudan gerçekleştirmedi; fakat resmî olmayan bağlantılarını arttırdılar. Ayrıca diğer ülkelerin diplomatları, KKTC'nin büyük elçiliği ile olan buluşmalarını devam ettirmek için KKTC'nin Ankara'da bulunan elçiliğine yakın zamanda ziyaretler düzenlediler. KKTC'ye karşı ilgisini olumlu yönde değiştiren son ulus devlet Paraguay'dır.

    Ayrıca KKTC'nin diğer şehirlerini temsil etmek ve ilk KKTC Temsilci Kurulu'na yardım etmek için KKTC tarafından onursal temsilciler atandı.

    Dışişleri Bakanı

    Serdar Denktaş (KKTC eski cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın oğlu) KKTC'nin dışişleri bakanıdır. Asıl amacı anavatanı olan Türkiye'nin askerî desteği devam ederken, ki zaten güneydeki Rumlara karşı savunmada bulunmak için hazırda 30.000 kişilik bir birlik beklemektedir, KKTC'nin yükselişini siyasî yollardan tüm dünyaya bildirmektir. Denktaş'ın KKTC için yaptığı betimlemeleri bağımsızlık, laik demokrasi ve uluslararası ekonomiyi güçlendirici yaklaşımları olarak kabul edilebilir.

    Münakaşalar

    Güney Kıbrıs Rum Yönetimi

    Uluslararası olarak tanınmış Kıbrıs devleti, KKTC'ye uluslararası alanda hiçbir resmî konum vermemek için KKTC'yi yok sayar ve etkin olarak diğer ülkelerin girişimlerini de caydırmaya çalışır. Bu yaklaşım Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından desteklenmektedir. Rum Yönetimi, KKTC'yi "Evlilik Dışı İlişki Sonucu Doğan Bir Kişi", "Türk Ordu'su Tarafından İşgal Edilmiş Bir Vatan" ve "Türkiye'nin Bir Kukla Eyaleti" olarak kabul eder ve görür. "İkiyüzlü" ve "Yalandan" gibi anlatım şekilleri Rumlar tarafından KKTC'de çalışan memurları ve KKTC'deki devlet kurumlarını belirtmek için kullanılır.

    Gerçekte KKTC Cumhurbaşkanı, Kıbrıs Rum Yönetimi, Avrupa Birliği (AB) ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından basit olarak "Kıbrıslı Türk Cumhurbaşkanı" olarak kabul edilir. (1960 dönemindeki Kıbrıs yapısını delil göstermek hernekadar ilginç olsa da Kıbrıslı Türk Önderler, tüm veto gücüyle birlikte Kıbrıs Cumhuriyeti'nin yardımcı cumhurbaşkanı olarak kabul edilirler. Fakat bu konum Rumlar tarafından Aralık 1963'ten beri kabul edilmemektedir.) Bu tutum yüzünden KKTC, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin hiçbir resmî tanımlamasını kabul etmez, onu "Güney Kıbrıs'ın Kıbrıslı Rum Yönetimi" olarak adlandırır ve bu yönetimin cumhurbaşkanını ise "Kıbrıslı Rum Önder" olarak kabul eder. Türkiye ise bu konumu onaylar.

    Son zamanlarda bazı Kıbrıslı Türk ve Rum diplomatik başarıları elde edilmiştir. Hernekadar Yeşil Hat boyunca birkaç denetim noktası açılması son yaşanılan gelişmeler olsa da, Kıbrıslı Rum ve Türklerin diğer taraftan diğer tarafa ziyaretlerine izin verilmiştir.


    Avrupa Birliği

    Her iki taraf arasındaki müzakereler, 2004 yılında AB'nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ni kendi topluluğuna katmasıyla içinden çıkılmaz bir duruma geldi. KKTC, AB'nin bu yeni üyesini yasadışı olarak görüyor ve kendisine danışılmadan böyle bir katılımın gerçekleştiğini savunuyor (1960'daki yapıyı şart koşuyor). Ayrıca AB'ye katılan bu Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Kıbrıslı Türk halkı temsil etmiyor. Yasal olarak AB düzenlemeleri tüm ada için geçerli olsa da, uygulamada adanın sadece güney bölümü AB'nin üyelik yararlarının tadını çıkarıyor.

    Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, AB'den KKTC'ye gönderilme sözü verilen yardım paketlerininin ulaşımını veto etmek için AB'deki konumunu kullandı ve kendi üyeliklerini KKTC'ye daha da baskı kurmak ve KKTC'ye yapılan desteklere son vermek için kullanıyorlar. Türkiye'nin Avrupa Birliği ile Gümrük Antlaşması'nı imzalamasına rağmen Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ni tanımıyor olması bir anlaşmazlık konusu olmasına karşın, bu durum İngiltere ve ABD gibi ülkeler tarafından giderek olumsuz bir biçimde algılanmaktadır.

    Hukuken AB, KKTC'yi, yabancı bir ordu işgali altındaki AB vatanı olarak ve bu sebeble yeni bir anlaşmaya ulaşılana kadar süresiz olarak AB yasa/yasamalarından muaf tutulan bir ülke olarak düşünmeyi sürdürüyor. Kuzey sakinlerinin hali hazırda seçim sürecine katılamaması gerçeğine rağmen koltukların sayısı Avrupa Meclisi'nde (6 koltuk) Kıbrıs'ın tüm nüfusu temel alınarak Kıbrıs için ayrıldı. Kıbrıslı Türk oyverenler 1960 yapısına benzemeyen bu yapıda, ki bu yapıda Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler Kıbrıs Meclisi'nde üyelerine ayrı ayrı oy verebiliyordu, Kıbrıs Sorunu'nun çözümüne kadar, geçerli statüko yüzünden, Avrupa Birliği Kıbrıs üyeleri için sadece Kıbrıslı Rumlar ile birlikte oy verebilirler. 97 Kıbrıslı Türk oy kullanmıştır. AB içine iki Kıbrıs üye eyelatini kabul etmek için henüz hiçbir destek yoktur.


    Birleşmiş Milletler

    1983 yılında BM iki Güvenlik Konseyi kararı aldı: KKTC'nin Tek Taraflı Bağımsızlık Kararı'nı yasadışı olarak kabul etti ve diğer BM üyesi ulusların bu hususta KKTC'yi tanımamasını şart koştu. BM'nin asıl amacı iki ayrı topluluğu tek bir fedaral yapıda biraraya getirmektir. KKTC, 1972'de Pakistan'dan ayrılan Bangladeş'i tanıması nedeniyle Birleşmiş Milletler'in yaptığını ikiyüzlülük olarak tanımlamaktadır. Yeşil Hat boyunca barışı koruyan BM Barışı Koruma Gücü hâlâ Kıbrıs'taki varlığını sürdürmektedir.

    Türkiye

    2005'te KKTC, Türk göçmenleri düzene sokmak için girişimlerde bulundu. Bunun sebebi istihdam açığı ve suç oranlarının artmasından kaynaklanıyordu. Bu KKTC ile Türkiye arasındaki ilk büyük çapta uyuşmazlıktı ve Türk egemenliğinin demografik statükosu etnik Türk göçmenleri ile sürdürülmek isteniyordu.


    Dünya Posta Birliği

    Dünya Posta Birliği, KKTC'yi ayrı bir ülke olarak tanımamaktadır ve KKTC'ye gönderilen tüm postalar, "ulaştırılamadı" olarak gönderene geri dönmektedir. KKTC bu sorunu çözmek için doğrudan Türkiye'yi alıcı adresi olarak göstermek zorundadır (bu adres "Mersin 10,Türkiye" olarak belirlenmiş olmalıdır). Her ne kadar KKTC posta pulları 1965 ile 1980 yılları arasında posta puluna benzemese de Zimbabve tarafından tanınır.

    Genel Görünüm

    Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin KKTC'nin uluslararası izolasyonunun ana kaynağına olan tutumu devam ederken, Kıbrıslı Türk insanlarına olan sempati, onların 2004'te Annan Planı ile başlayan ve yeniden birleşmeyi amaçlayan halk oylamasının başarısız olmasından beri yükselerek devam ediyordu. Bazı gözlemciler bu sayede devam eden yaptırımların kırılmaya başlayacağına inanıyorlardı. Çin Cumhuriyeti'ne benzer bir siyasî durum ile KKTC bitirilebilirdi. (Çin'in diplomatik ilişkileri sadece 25 eyalet iledir; fakat diğer yönden ticaret, turizm ve spor için hiçbir engel yoktur ve gerçekte birçok ülke ile olan ilişkileri ekonomik ve kültürel kurumlar ile sağlanır.) Resmî tanımlamalar sadece İslam Konferansı Örgütü'nün (OIC) birkaç ulusunun (bunlar büyük olasılıkla Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Azerbaycan ve Özbekistan'ın Türk eyaletleri sayılabilir) kısa dönemden orta döneme olan tanımlamalarına benzer olacak gibi gözüküyor. Diğer birçok ulus, BM Güvenlik Konseyi'nin çözümlerinden (550, 541),ki hâlâ adada kuvvet bulunduruyorlar, memnun değil.

    KKTC, Türkiye'nin AB'ye katılma girişimlerini tamamen destekliyor. Bu girişimlerin bir parçası olarak, son zamanlarda Türkiye yeni AB üyeleri olan Gümrük Birliği'ni genişletmeyi öngeren bir protokole imza attı. Bu protokolde Türkiye'nin hâlâ tanımadığı Güney Kıbrıs Rum Yönetimi de var. Fakat Türkiye buna rağmen beyannamede böyle bir tanımlama ile aynı anlama gelmediğinden emin ve yeni bir anlaşmaya ulaşılana kadar "Güney Kıbrıs'ın Kıbrıslı Rum Yönetimi" anlatımını kullanmamaya devam edecek. KKTC, Avrupa Birliği'nin Türkiye'yi Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ni tanıması yönünde zorlamaya yönelik her hareketini, kendilerini destekten yoksun bırakacak izolasyon çabası olarak görmektedir. Türkiye, KKTC'yi tamamen terk etmeyeceğine söz verdi; ama yaklaşan AB müzakereleri ile bu sözler şiddetli bir biçimde test edilecek.

    Uluslararası Örgütsel Üyelik

    KKTC, İslam Konferansı Örgütü'nün bir gözlemci-eyalet üyesidir.

  3. #3
    **NUR** Beyza - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    Konya, Turkey
    Mesajlar
    4,214
    Tecrübe Puanı
    100

    Standart Yanıt: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)

    Kibris'in Cografi Konumu

    Kibris Akdenizde bir ada. Kuzeyinde 65 km mesafe ile Türkiye, dogusunda 112 km mesafe ile Suriye, 267 km ile israil, 162 km ile Lübnan; güneyinde 418 km ile Misir; batisinda ise 965 km ile Yunanistan yer almaktadir. Kibris, Akdeniz'in Sicilya ve Sardinya'dan sonra üçüncü büyük adasidir. Kibris adasi 30.33 ve 35.41 eylemleri ve 32.23 ve 34.55 boylamlari arasindadir. KKTC'nin yüzölçümü 3.355 km²dir. Yaklasik olarak ada sahillerinin yarisi KKTC sinirlari içerisindedir.

    Ekilebilen % 45 lik verimli arazinin % 20 si sulanmaktadir. KKTC genelinin % 20 si ormanlik olup yogun bir agaçlandirma programi devam etmektedir.
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/ulkeleri-taniyalim/51565-kuzey-kibris-turk-cumhuriyeti-kktc.html#post106325
    1571 yilinda Türkler tarafindan fethedilmis, 1878 yilinda ingilizler tarafindan isgal edilmis, 1960 yilinda Kibris Cumhuriyeti adiyla bagimsizlik kazanmis, 1974'de Yunan darbesi ertesinde Türk Silahli Kuvvetleri'nin gerçeklestirdigi Kibris Baris Harekati sonucu adada iki ayri devlet olusmustur. Nüfusun yaklasik %78 i Yunan (Rum), %18'si Türk'tür. En büyük sehir Lefkosa (Lefkosia/Λευκωσ?α)'dir. Günümüzde ada iki ayri cumhuriyet tarafindan yönetilmektedir: Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti, Güney Kibris Rum Kesimi (Kibris Cumhuriyeti)


    İklimi


    Kibris'in iklimi tipik bir Akdeniz iklimidir. Yazlari uzun ve kurak, kislari kisa ve yagmurludur. Yillik ortalama sicaklik 19ºC'dir (66ºF). Yaz ortasi sicaklik 40ºC (105ºF) civarinda seyretmektedir ve Akdeniz'deki en sicak deniz olarak ortalama 21ºC'dir (75 Fº). Kisin hava oldukça yumusaktir ve yillik ortalama 500mm yagmur düsmektedir.


    Bitki örtüsü


    Yapragini dökmeyen, çamgiller, turunçgiller, zeytingillerin yani sira makilik, yapragini döken agaç, bodur agaççiklar, agaç ve çaliliklarla degisik çiçek türleri Kibris'in genel bitki örtüsünü olusturur.

    Flora

    Kibris'in essiz Akdeniz iklimi dogal zenginligin olusmasinda büyük bir etken olmustur. En yaygin orman tipi agaç türleri çam, servi, mese ve sonradan adada yetistirilen okaliptüstür. Kibris'ta 150'ye yakin degisik türde Gramineae out dahil, dogal olarak yetisen tahmini 1900 çesit çiçekli bitki bulunmaktadir. Dünyada bilinen orkide türlerinden 30'u sadece Kibris'ta yasamaktadir.
    Dünyanin hiçbir yerinde bulunmayan ve yalniz Kibris'ta yetisen 19 bitki türü bulunmaktadir.

    Fauna

    Kibris gerek adada yasayan, gerekse kitalar arasinda göç eden hayvanlari barindirmasi nedeniyle zengin hayvan türüne sahip bir ülkedir. Kuzey Kibris cografik konumu nedeniyle Afrika ve Dogu Avrupa arasinda kuslarin konaklama ve yumurtlama merkezidir. Adada bulunan 350 türden 7 türü endemiktir. Ayrica 26 farkli çesit sürüngen ve amfibyum da yasamaktadir.

    Kibris'in essiz sahilleri ayrica Akdeniz'de nesli tükenmekte olan caretta carettachelonia mydas kaplumbagalari için uygun yumurtlama merkezleridir. ve
    Karpaz Milli Parki'nda 250 civarinda özgürce yasayan yabani esek bulunmaktadir

  4. #4
    **NUR** Beyza - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    Konya, Turkey
    Mesajlar
    4,214
    Tecrübe Puanı
    100

    Standart Yanıt: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)

    Kibris'ta Tarihi Yerler ve Müzeler


    Kibris yüzyillar boyunca üzerinde kurulan degisik uygarliklarin biraktigi zengin bir tarihi ve mimari mirasa sahiptir. Batida Soli ve Vuni’den Lefkosa’daki Arap Ahmet camisine, Magosa’daki Salamis'ten Dogu’daki Apostolos Andreas Manastiri’na, 9000 yillik uygarligin izlerine heryerde rastlamak mümkündür.
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/ulkeleri-taniyalim/51565-kuzey-kibris-turk-cumhuriyeti-kktc.html#post106326



    Lefkosa

    Büyük Han
    Mevlevi Tekke Müzesi
    Selimiye Camisi
    Dervis Pasa Konagi
    Girne Kapisi
    Arasta Sokak
    Venedik Stunu



    Girne

    Girne Kalesi
    St. Hilarion Kalesi
    Bellapais Manastiri
    Buffavento Kalesi
    kon Müzesi


    Magosa

    Salamis Harabeleri
    Lala Mustafa P. Cami
    Othello Kulesi
    St. Barnabas Manastiri
    Namik Kemal Zindani
    Kertikli Hamami
    Kral Mezarlari
    Venedik Sarayi


    skele

    Apostolos Andreas Manastiri
    Kantara Kalesi
    Ayia Trias Bazilikasi
    Kanakaria Kilisesi
    Philon Kilisesi
    skele kon Müzesi
    Kral Mezarlari

    Güzelyurt

    Vuni Kalesi
    Güzelyurt Müzesi
    Soli harabeleri
    St. Mamas Manastiri
    Agia Napa
    Paphos
    Larnaca
    Limassol

    Adaya ilk kez ayak basanlarin; bazi tarihçilere göre Avrupa, bazilarina göre de Asya’dan gelen insanlar oldugu söylenir. Milattan önce 8. yüzyilda Asur mparatorlugunun bir parçasi olan ada, daha sonrasinda sirayla Babilliler’in, Misirlilar’in ve Pers’lerin egemenligi altina girmistir. Milattan önce 58 yilinda Ada Romalilarin yönetimine geçmistir. Aslan yürekli Richard 1191 yilinda, Haçli seferleri sirasinda adaya yerlesmis, sonrasinda adayi Templar sövalyesine satmis ve daha sonra Guy de Lusignan’in adayi satin almasina izin vermistir. Ada 1489’da Venediklilerin adayi alisina kadar Lusinyan’larin yönetimi altinda kalmistir.1571-1888 yillari arasinda Ada’da hüküm süren Osmanlilar daha sonra Ada’yi ngiliz yönetimine kiralamistir. Ada 1960 yilinda bagimsizligini ilan etmis. Ancak ada’da yasayan mevcut iki toplumun anlasmazligi nedeniyle 1974 yilinda bir savas meydana gelmis ve ikiye ayrilarak 1983 yilinda KKTC'de kurulmustur

  5. #5
    **NUR** Beyza - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    Konya, Turkey
    Mesajlar
    4,214
    Tecrübe Puanı
    100

    Standart Yanıt: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)

    Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Elçilik, Konsolosluk ve Temsilcilikleri


    KKTC ANKARA BÜYÜKELÇiLiği

    Telefon : (312) 446 0185 / 446 1036
    Fax : (312) 446 5238


    Adres :
    KKTC Ankara Büyükelçiligi
    Rabat Sokak No:20
    Gaziosmanpaşa 06700
    Ankara-Türkiye
    E-mail : info@kktcbe.org


    KONSOLOSLUK & TEMSilcilikler

    istanbul Baskonsolosluğu
    Yeni Gelin Sokak, No: B24/1 Balmumcu, Beşiktaş-istanbul-Türkiye.
    Tel: (0212) 227 3490/ 3491 / 3492
    Fax: (0212) 227 3493
    E-mail: istanbul@kktcbe.org


    izmir Konsoloslugu
    Gaziosmanpasa Bulvarı, Süreyya Reyent Y Merkezi No: 30/4 Daire: 408 Konak-Yzmir-Türkiye
    Tel: (0232) 489 4914
    Fax: (0232) 489 5892
    E-mail: izmir@kktcbe.org

    Mersin Konsolosluğu
    Atatürk caddesi, No: 71/3 Mersin 33016, Türkiye.
    Tel: (0324)237 2482
    Fax: (0324)237 2520
    E-mail: mersin@kktcbe.org

    ingiltere (Londra) Temsilciligi
    Londra Temsilciliği Bürosu, Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti,
    29 Bedford Square, Londra WC1B 3EG, Birle?ik Krallyk.
    Tel: (00 44) 171-631 19 20 (3 Hat)
    171-631 19 30 (2 Hat) Turizm
    Fax: (00 44) 171-631 19 48 / 171-631 18 73
    E-posta: webmater@trnclondon.demon.co.uk
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/ulkeleri-taniyalim/51565-kuzey-kibris-turk-cumhuriyeti-kktc.html#post106328

    ABD Washington Temsilciliği
    1667, K.Street, Suite:690, USA.
    Tel: (00-1-202) 887 6198
    Fax: (00-1-202) 467 0685
    E-posta: kktc@erols.com

    ABD New York Temsilciliği
    821, United Nation Plaza, 6th Floor, New York, N.Y. 10017, USA.
    Tel: (00-1-212) 687 2350
    Fax: (00-1-212) 949 6872
    E-posta: trncny@aol.com

    Azerbaycan Bakü Temsilciliği
    Füzuli Küç. No:69, Kat.5, Bakü.
    Tel/Fax: 0099412 959351

    Belçika Brüksel Temsilciliği
    284/286 Avenue Louise, BTE-10, 1050 Brüksel, Belçika.
    Tel: (00-32) 26484870/ 26484756
    Fax: (00-32) 26487088
    E-posta: trnc.brusells@evronet.be

    B.A.E. Abu-Dabi Temsilciliği
    Khalifa Bin Zayet Street, The Blue Tower-Suite 704-A, (Pox.Box 45061), Abu-Dhabi
    Tel: (00-971-2) 272977 / 274544
    Fax: (00-971-2) 270844
    E-posta: kktcabud@emirates.net.ae

    Pakistan (Yslamabad) Temsilciliği
    315-B Kyahaban- E Iqbal, F-7/2 P.O.Box 2165, Islamabad, Pakistan.
    Tel: 00-92-51-278064 / 278066 / 278067
    Fax: 00-92-51-278125 / 278065

    KKTC DIŞ FAHRİ TEMSiLCiLiKLERi


    Antalya Fahri Konsolosluğu
    P.K.633 Antalya-Türkiye
    Tel/Fax: (0242)248 9847
    E-posta: antalya@kktcbe.org

    Almanya Fahri Temsilciliği
    Auf Dem Platz 3, 53577 Neschen, Almanya.
    Tel: 00-49 (0) 2683 32748
    Fax: 00-49 (0) 2683 31723

    Almanya Bavyera Fahri Temsilciliği
    Sieiner Strasse 13.91161, HILPOLTSTEIN, Almanya.
    Tel: (09174) 889

    Almanya Bavyera Fahri Kültür Ataşeliği
    Hauptstr 12 A, 92369 Buchberg/Sergenthal, Almanya.
    Tel: (0049) 9181/907343
    Fax: (0049) 9181/296376

    Avusturya Fahri Temsilciliği
    A 3291 Kienberg BEI Gaming, Heinrichweg 9, Avusturya.
    Tel/Fax: 00-43-7485 97218

    Avusturalya Fahri Temsilciliği
    295 Clyde Street, Granville South, N.S.W. 2142, Avusturalya.
    Tel: 02 897 3114
    Fax: 02 682 4164

    izmir Turizm irtibat Bürosu
    Kuzey Kybrys Türk Cumhuriyeti - Turizm ve Çevre Bakanly?y
    Yzmir Turizm Yrtibat Bürosu
    Atatürk Caddesi, 1 Kordon 312/B Alsancak-YZMYR
    E-posta: kktcizmir@superonline.com
    Tel: 0232 4645893
    Fax: 0232 464 5923

    Çin Fahri Temsilciliği
    RM 701, A International Trade Building, No Longkum Rd. ,
    Haikou, Hainan, 570125, People's Republic of China.
    Tel: 86-898-677-9481
    Fax: 86-898-679-5625
    Kanada Adresi:
    P.O.Box 60168, fraser Postal Outlet, Vancouver, B.C., Kanada V5W 4B5
    Fax: 604-322-0111

    Fransa Fahri Kültür Ataşeliği
    18 Rue Laffitte, 75009 Paris, Fransa.

    Fransa Fahri Kültür Temsilciliği
    4, Rue Andre'Colledebousuf-75016 Paris, Fransa.
    Tel: (33) 0140500177
    Mobil: 0608407729
    Fax: (33) 0146476868

    Güney Afrika Fahri Temsilciliği
    P.O.Box 1203, Meyerton 1960, Güney Afrika Cumhuriyeti.
    Tel: 27163620299
    Fax: 27163620292

    İtalya (Roma) Fahri Temsilciliği
    14 Viale Gorizia, 00198 Roma, Italya.
    Tel: 00-39-6-8412353
    Fax: 00-39-6-8412354

    Kanada Fahri Temsilciliği
    328 Highway 7 East, suite 308, Richmond Hill, Ortario, L4B 3P7, Kanada.
    Tel: 00-1-905-7314000
    Fax: 00-1-905-7311458

    Suudi Ara***tan (Cidde) Fahri Temsilciliği
    King Abdulaziz Hospital, P.O.Box:31467 Jeddah, 21497 K.S.A, Sudi Ara***tan Krally?y.
    Tel: 6375 555
    Fax: 9 66 2637 9442





    Kaynak: KKTC Büyükelçiliği Ankara

  6. #6
    **NUR** Beyza - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    Konya, Turkey
    Mesajlar
    4,214
    Tecrübe Puanı
    100

    Standart Yanıt: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)

    Kıbrıs'ta Kültür - Sanat


    Uluslararasi bahar Konseleri : Kuzey Kibris Müzik Dostlari Dernegi tarafindan organize edilen Uluslararsi Bahar Konserleri klasik müzik severler arasinda oldukça popülerdir. Konserler Nisan ve Mayis aylarinda düzenlenmektedir. Bellapais Manastiri'nin tarihi atmosferinde gerçeklestirilen bu konserleri kaçirmamanizi tavsiye ederiz.

    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/ulkeleri-taniyalim/51565-kuzey-kibris-turk-cumhuriyeti-kktc.html#post106329
    Güzelyurt Portakal Festivali : Güzelyurt Belediyesi tarafindan organize edilen Güzelyurt Festival', 1977 yilindan bu yana hersene gerçeklestirilmektedir. Haziran-Temmuz aylarinda yer alan festivalde, adindan da anlasilacagi gibi dünyaca ülü Kibris portakalinin enfes tadina bakma sansini yakalayabilir., çesitli konserler, yarismalar ve sanatsal etkinliklere katilabilirsiniz.

    Uluslararasi Bellapais Müzik Festivali : Kuzey Kibris'in ev shaipligi yaptigi pek çok öenmli festivalden biride bu festivaldir. Uluslararasi Bellapais Müzik Festivali her sene dünyaca ünlü müzisyenleri ve yorumculari biraraya getirmektedir. Festival Mayis ve Haziran ayinda düzenlenmektedir.

    Uluslararasi Kuzey Kibris Müzik Festivali : Eylül ve Ekim aylarinda düzenlenen festival, Bellapais Manastiri, Salamis Antik Tiyatrosu ve Girne Kalesi'nde gerçeklesen senfonik-rock, koro, oda orkestrasi, flamenko, tango, çigan müzigi ve rstiallerden olusmaktadir

    Uluslararasi Gazimagosa Festivali : Geçmis yillarda Asward, Los Paraguayos, Berlin Sanat Toplulugu gibi dünyaca ünlü sanatçilari, gruplari agirlayan Uluslararasi Gazimagosa Festivali Akdeniz'in en iyi festivallerinden biri olarak nitelendirilmeyi fazlasiyla hak ediyor. Festival Haziran ve Temmuz aylarinda gerçeklestirilmektedir.

  7. #7
    **NUR** Beyza - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    10 Eylül 2006
    Yer
    Konya, Turkey
    Mesajlar
    4,214
    Tecrübe Puanı
    100

    Yanıt: Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)

    Kibris'ta El Sanatlari

    KKTC'deki el sanatlari ile ilgili çesitli kurum, kurulus ve sahislar, Kibris'a ait Kibris Türk tarihinin ve kültürünün bir parçasi olan el sanatlarimizin unutulmamasi ve gelecek nesillere aktarilmasi yönünde çalismalarini sürdürmekte ve ülkemiz degerlerinin tanitimina katki koymaktadirlar. ehirlerde ve kirsal kesimlerdeki kadinlarimizin, el emegi ve göz nuru ile islemis olduklari geleneksel el sanatlarimizi pazarlayarak kendilerine sosyal ve ekonomik özgürlük sansi tanimaktadir. Sitemizdeki bu bölüm, el sanatlari ile ilgili kurum ve kuruluslarin kendi kendine yetebilme, ulusal ve uluslararasi alanda el sanatlarinin tanitim ve pazarlamasini yapabilme ve üretici ile çalisanlarinin refahini artirma amacina hizmet edecegi inanci ile hazirlanmistir.



    El Sanatlarinin Tarihçesi


    El Sanatlari Kibris’in gelenek, görenek, kültür ve tarihinin bir parçasidir. Kibris, el sanatlari açisindan çok eski yillara dayali bir zenginlige sahiptir. Birçok uygarligin izlerini mozaiginde tasiyan Kibris, el sanatlari açisindan her zaman büyük bir üne sahip olmustur. Tarih kitaplarinda, Kibeis'a ait el sanatlarinin çesitli uygarliklara ve zamanin komutanlarina hediye olarak sunuldugunu hep görmekteyiz. Büyük skender'in ünlü kilicinin da Kibris'ta üretildigi bilinmektedir. Ayrica Leonardo Da Vinci'nin Kibris'ta üretilen nakislara hayran kaldigi ve Milan Katedrali'ne konmak üzere Lefkara isi örneginden bir örtüyü almak için Kibris'i ziyaret ettigi bilinmektedir. Leonardo Da Vinci tarafindan seçilen ve alinan Lefkara nakisinda bulunan motif bugün onun adi ile anilmakta ve taninmaktadir. Bu motifin bizdeki ismi ise Dere olarak geçmektedir.

    Modern zamanda, teknolojinin de gelismesi ile Kibris el sanatlari ciddi dis tehlikelerle karsilasmis, ithal edilen ürünler karsisinda birçok el sanatimiz tarihe karismistir.

    Çesitli kurum, kuruluslar ve kisiler, kaybolmaya yüz tutmus el sanatlarimizi gün isigina çikarmak ve onlarin gelecek nesillere aktarilmasi ve tanitilmasi için özveri içrerisinde çalismalarini sürdürmektedir.


    Nakis:

    Dikisin dekoratif sekilde yapilmasindan dogan bir süsleme sanati ve evrensel bir olgudur. Yapilan arastirma ve incelemelerde nakisin insanlarin gelisme ve varolma dönemlerinde hep hayatlarinin bir parçasi olmustur. Hanimlarimiz, genç kizlarimiz bos zamanlarini degerlendirmek, çehizlerini hazirlamak hatta para kazanmak için meslek edinenlerimiz bile çok sayida bulunmaktadir. Ayrica meslek okullarmizda örgün egitimde branj olarak seçilmekte yaygin egitimde ise nakis konularia katilan oldukça kabarik bir nakis grubu olusturmakta ve yerel kültür nakislarimiz yaymakta büyük rol oynamaktadir. Nakislar kumas ve desen özelliklerine göre kasnak, gergef, yastik gibi araçlara gerilerek yapilmaktadir. Teknoloji ilerledikçe kumasi germe islemleri de daha çabuk ve daha pratik yapilmakta ve zamandan kazanilmaktadir. Ornegin: gerilmis bir gergef üzerine nakis islenecek parça sadece zimba ile çok çabuk tutturularak islenebiliyor. Nakis çok eski zamanlarda sadece elde çalisilirdi, ilerleyen teknoloji sonucu elde, makinede ve her alanda kullanilan sanayi makinesinde üretilmektedir. Ancak yine de elde yapilan en degerlisidir. Nakis islemek insanlara sabirli olmayi, stresten uzak durmayi da ayrica ögretiyor.


    Halk Sanatlari Enstitüsü


    (Hasder), 1977 yilinda kurulmus olup, kibris Türk Halk Sanatlarinin korunup yasatilmasi ve yayginlastirilmasi yolundaki çalismlarini araliksiz olarak sürdürmektedir. Tamamen amatör bir ruhla çalismalarini sürdüren Dernek bugüne kadar birçok uluslararasi festivalde ülkemiz kültürünü tanitmis ve pekçok ödül kazanmistir. Özellikle halkbilimi arastirmalari ve halkdanslari alaninda çalismalarini yogunlastiran Has-Der, 2000 yilinda Halk Sanatlari Vakfi adi altinda bir vakfin kurulusunu gerçeklestirilmis olup, çalismalarini bu vakif adi altinda sürdürmektedir.
    Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/ulkeleri-taniyalim/51565-kuzey-kibris-turk-cumhuriyeti-kktc.html#post106330

    Birlesmis Milletler Proje Hizmetleri Ofisi’nin (UNOPS) finanse ettigi Halk sanatlari Enstitüsü, Has-Der tarafindan yürütülmekte olan bir projedir. Bu Enstitü’de Kibris’in geleneksel el sanatlari alaninda üretim gerçeklestirilmekte, ayrica bu el sanatlari alaninda meslek egitimi verilmekte, üretilen ürünlerin sergilenmesi ve satisi gerçeklestirilmektedir.

Benzer Konular

  1. Kıbrıs Sorunu'nun tarihsel gelişimi
    By Beyza in forum Türk Tarihi
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 18.Ağustos.2008, 12:31
  2. Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti
    By soleil in forum Ülkeleri Tanıyalım
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 10.Temmuz.2008, 00:08
  3. Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 08.Şubat.2007, 13:30
  4. kıbrıs Türklerinin kökeni
    By çawuş in forum Tarih
    Cevaplar: 2
    Son Mesaj: 02.Şubat.2007, 23:44
  5. Kıbrıs Hıkayesı Yasanmıs Gercek Bir olay
    By Mustafa Uyar in forum Komik Yazılar
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 12.Eylül.2006, 12:53

Bu Konudaki Etiketler


Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 PL2 ©2011, Crawlability, Inc.