Anadolu'nun İlk Tıp Gazetelerinden ''Hekim''

Trabzon: Tarih boyunca Asya-Avrupa arasındaki ticari faaliyetlerin denizle kara bağlantısının sağlandığı en önemli liman ve ticaret merkezlerinden biri olmuştur. Bu özelliğinden dolatı, dünyada yaşanan gelişmelerden en kısa sürede haberdar olan ve en çabuk etkilenen Trabzon, ticari açıdan olduğu kadar kültür, sanat ve basın hayatında da ilklerin kentidir.

Osmanlı döneminde, Şakir Şevket tarafından 1877'de "Trabzon Tarihi" adıyla ilk il tarihinin yazıldığı kent olan Trabzon, 1869 yılında İstanbul dışında ilk vilayet gazetesi ile ilk Vilayet Salnamesi'nin yayımlanmaya başladığı, II.Meşrutiyet'in getirdiği özgürlükçü ortamdam belki de en fazla yararlanarak sanat, edebiyat, tarih konularını işleyen onlarca dergi ve gazetenin yanında ona yakın mizah dergisinin de yayımlandığı, 1910lu yıllarda yazdığı Lugat-ı Cudi" adlı Türkçe sözlük ile dönemin birkaç sözlükbilimcisinden biri olan İbrahim Cudi Efendi'nin yetiştiği, Cumhuriyet döneminin ilk kadın dergisi olan "Çalıkuşu" mecmuasının yayımlandığı bir kenttir.

Kent kültürü açısından dikkat çeken bir diğer yayın ise 1910'da yayımlanmaya başlayan Hekim gazetesidir ki bu da ilklerden biridir. 15 günlük bir tıp gazetesi olan Hekim, 48 sayı yayımlanmış ve genel olarak basın tarihindeki, özel olarak da tıp tarihindeki yerini almıştır.

Kendisi de hekim olan Dr. Mustafa Çulfaz tarafından titiz ve yorucu bir çalışmayla günümüz alfabesine aktarılan gazetede çok değişik konularda yazılar kaleme alınmıştır. Ancak en önemlisi, özellikle salgın hastalıklardan dolayı büyük sıkıntıların yaşandığı Trabzon'da; bir yandan yapılan çalışma ve alınan önlemler hakkında bilgiler edinirken öte yandan halk sağlığı, koruyucu hekimlik ile tanı ve cerrahideki yeni gelişmeler konularında da ilginç yazılar yer almaktadır. Gazetenin içeriğine ilişkin belki de en ilginç husus, ülkemizin hâlâ en önemli gündem maddelerinden biri olan sağlık politikaları tartışmalarının, o dönem için de toplumsal bir sorun olduğuna dair yazıların çokluğudur. Gazetenin, 20. yüzyıl başlarından 21. yüzyıl başlarına ışık tutacağını umuyoruz.