HDMI teknolojisi tüketici elektroniğinde kendini ispatlamış durumda. DVD oynatıcısı, TV, Projeksiyon veya oyun konsolları. Hepsinin HDMI bağlantısı var. Fakat bu yetmemiş olmalı ki HDMI girişi değişiyor.

HDMI, büyük ev elektroniği cihazlarında standardını oturtturmuş. Birçok cihaz bu arabirimi destekliyor. Fakat dijital kamera, cep telefonu ve GPS cihazları bu teknolojiden yoksun. Daha doğrusu bu teknolojiyi kullanıyorlar. Fakat bu teknoloji, hiç bir şekilde verimli olamıyor.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/tekno-yenilik/56815-hdmi-girisi-degisiyor.html#post116007

Bildiğimiz HDMI bağlantısı esasında Typ A olarak adlandırılıyor. Küçük cihazlarda Typ A bağlantısı kullanılamıyor. Bu bağlantı küçük cihazlara fazla büyük geliyor. Bu yüzden Typ C adlı bir standart geliştirildi. Typ C, Typ A’dan çok daha küçük bir bağlantı türü. Fakat bu bağlantı türü günümüzde bu büyük kalıyor. Bu yüzden çok daha ufak olan HDMI Typ D bağlantı türü geliştirildi.




Typ D, Typ A’nın yarı büyüklüğüne sahip. Bu mini bağlantı türünün yüksekliği sadece 2.8 mm. 6.4 mm’lik bir genişliğe sahip olan bu bağlantı türü Micro USB’den bile daha küçük olması ile ilgi çekiyor. Tabi burada bağlantının küçük olması çok da önemli değil. Geliştirilen bu bağlantı türü diğer bağlantı türleri ile uyumlu olması çok önemli.

Typ D büyük abisi gibi 19 adet veri bağlantısına sahip. Bunun anlamı. Bu bağlantı türünün Typ A ile uyumlu olması.