13 Eylül 1941'de Afyon'da doğdu. Anne Hatice ve baba Mehmet Sezer'in üç çocuğundan biri olan Ahmet Necdet Sezer, ailenin tek erkek evladı ve en küçüğü. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyon'da tamamlayan Sezer, 9.Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve İsmail Hakkı Karadayı'nın mezun olduğu Afyon Lisesi'ni bitirdi.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/siyaset-adamlari/55286-ahmet-necdet-sezer.html#post112942

1955-1958 yılları arasında eğitim gördüğü lisede arkadaşları tarafından sessiz, sakin ve giyimine dikkat eden biri olarak tanınan Sezer, Maliye eski Bakanı DYP'li İsmet Attila, Sağlık eski Bakanı ANAP'lı İbrahim Halil Özsoy gibi siyasilerle ortaöğrenimi sırasında aynı sınıftaydı.

Öğrenciliğinden bu yana "çalışkan, mütevazi, tertipli ve mükemmeliyetçi" olarak tanınan Sezer'in Afyon Lisesi'nde okuduğu dönemde en başarılı olduğu dersler Askerlik, Felsefe, Beden ve Kimya idi. Bu derslerden 10 tam not alan Sezer'in en düşük notları ise 6 ortalama tutturduğu Türkçe-Kompozisyon ve Müzik'ti.

Hukuğu seçti

1962 yılında Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. İçişleri eski bakanlarından CHP'li Hasan Fehmi Güneş'le tanıştı. 1962 yılında hakim adayı olarak Ankara'da göreve başladı. Askerliğini Kara Harp Okulu'nda yedek subay olarak yaptı. Dicle, Yerköy hakimlikleri ve Yargıtay Tetkik Hakimliği görevlerinde bulundu.

Medeni Hukuk alanında 1977 ve 1978'de Ankara Hukuk Fakültesi'nde yüksek lisans öğrenimi yapan Sezer, 7 Mart 1983 tarihinde Yargıtay üyeliğine seçildi ve 5 yıl bu görevde kaldı. Dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren tarafından Yargıtay Genel Kurulu'nca belirlenen üç aday arasından 27 Eylül 1988 tarihinde Anayasa Mahkemesi asil üyeliğine atandı.

Yekta Güngör Özden'in emekliye ayrılmasıyla boşalan Anayasa Mahkemesi Başkanlığı görevine 6 Ocak 1998'de seçimle getirildi. RP'nin kapatılması davası, onun başkanlığı döneminde sonuçlandı.

Bu davada RP'nin kapatılması, Necmettin Erbakan'a siyasi yasak gelmesi yönünde oy kullandı ve kararı bizzat açıkladı. Üç çocuk sahibi olan Sezer, babası gibi öğretmen olan Semra Hanım ile evli.

alıntıdır