şelengo.jpg
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/sifali-bitkiler/71116-selengo.html#post136434

Belki de birçoğunuzun bugün ilk kez duyacağı bir meyveyle tanıştıracağız sizi: Şelengo. Şelengo sadece ismiyle değil formuyla da şaşırtan bir meyve. Çünkü baktığınızda minik bir karpuza benziyor, kestiğinizde içiyle kavunu andırıyor, tattığınızda ise salatalığa benzer bir tat alıyorsunuz.
Üstelik bu sıra dışı meyve bu topraklarda yetişiyor, yani bizden biri. Ülkemizde sadece Şanlıurfa-Viranşehir’de yetiştirilen şelengo için Türk Patent ve Marka Kurumuna coğrafi işaret tescili için patent başvurusu bile yapılmış durumda.
Öyleyse gelin, şelengo nedir, nasıl tüketilir gibi tüm merak edilenleri tek tek cevaplayalım ve onu yakından tanıyalım.
Şelengo nedir?
Kabakgiller ailesinin bir üyesi olan şelengo, ülkemizde sadece Viranşehir’de yetişen çok özel bir yiyecek. Üretiminde gübre kullanılmadığı için çok da doğal. Yaz mevsiminde yetişen şelengonun toplandıktan 2-3 gün sonra hemen tüketilmesi gerekiyor. Bölgede karpuz ve kavundan daha çok tüketilen bir meyve olan şelengonun patent başvurusu da yapılmış durumda, şelengo üreticileri bu güzel meyvenin daha çok tanınmasını istiyorlar.
Bildiğimiz tüm meyvelerden farklı olan şelengo görünüşü ve lezzeti itibariyle de oldukça dikkat çekici. Zira görünüşü karpuza benzeyen ancak üzerinde küçük küçük tüyler olan şelengonun içi ise kavuna benziyor. Armut büyüklüğünde olan şelengonun tadı ise salatalık ile mango arasında.
Bu sebeple “Viranşehir’in mangosu” denen bu ilginç yiyecek diğer yandan ekonomik de. Öyle ki sezonda kilosu en fazla 5 liraya satılıyor.
Şelengo nasıl tüketilir/yenir?
Tat olarak salatalığa benzeyen şelengo kabuklarıyla direkt yenebildiği gibi yemek tariflerinde de kullanılabiliyor. Örneğin şelengo ile cacık yapabilir, turşusunu kurabilir, salatalarda kullanabilirsiniz. Hatta dolmasını bile yapabilirsiniz.
Bölgede yok satan şelengonun acı olanlarının isilik tedavisinde bir şifa kaynağı olarak kullanıldığını da belirtelim.
Şelengonun bilinen önemli faydaları
Sadece lezzetli olmakla kalmayan şelengo önemli faydalarıyla da dikkat çekiyor.
Zira şelengo kan şekerini düşürüyor ve kandaki toksinleri düşürüyor.
Aynı zamanda acı şelengolar bir krem gibi sürülerek isilik hastalığının tedavisinde kullanılarak bu hastalığa çare oluyor.
alıntıdır