Türkiye'nin şifali bitki çeşitliliğinde önemli bir potansiyele sahip olduğu ancak çoğunluğu köylüler tarafından bilinçsizce toplanan bu bitkilerin neslinin tehlikeye girdiği bildirildi.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/sifali-bitkiler/38620-sifali-bitkiler-tehlikede-post83814.html

Çukurova Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atabay Düzenli, yaptığı açıklamada, ilaç ve kozmetik sanayinin en önemli hammaddesi olan bitkilere duyulan ihtiyacın tüm dünyanın gözünü Türkiye'ye çevirdiğini söyledi.

Prof. Dr. Düzenli, DPT ve TÜBİTAK'ın desteği ile yaptıkları bir araştırmada, Doğu Akdeniz'deki şifalı bitkilerin envanterini çıkardıklarını belirtti.

Çoğunluğu orman içinde olan bitkilerin bilinçsizce, ne zaman tohum bırakacaklarına, ne kadar zamanda toprak yüzeyine çıkacaklarına bakılmaksızın toplanmalarını eleştiren Prof. Dr. Düzenli, ormanların ağaçları, kuşları, böcekleri ve bitki örtüsü ile bir bütün olduğunu, oysa ülkemizde sadece ağacın asli ürün olarak kabul edilip diğerlerinin tali ürün muamelesi gördüğünü vurguladı. Prof. Dr. Düzenli, şu bilgiyi verdi:

''Bir yeri ağaçlandırırsanız ormanlık alan olur ancak orman olamaz. Çünkü bu alanlar ormanın ekosistemdeki işlevini yerine getiremez. Bu nedenle ormanlar kadar bitki örtüsünü de koruma altına almalıyız. Aksi taktirde ormanlık alanlardaki toprak da rüzgar ve yağmur ile gider. Durum böyle olduğu halde, ormanlarda belli hacime ulaşmış ağaçların kesimine izin verilirken bitkilerin toplanmasıyla ilgili yasal boşluk var.''

TONLARCA BİTKİ AVRUPA ÜLKELERİNE GİDİYOR

Prof. Dr. Düzenli, Türkiye'de bol bulunduğu için kıymeti bilinmeyen ancak nesilleri tehlikede olan tonlarca şifalı bitkinin başta Almanya olmak üzere ABD, İngiltere, Fransa ve İtalya gibi ülkelere ihraç edildiğini vurguladı. Prof. Dr. Düzenli, şöyle devam etti:

''Biz ihracata karşı değiliz ancak bu değerli bitkilerin devamınınsağlanması için önce bilinçli toplama sağlanmalı, sonra ne kadar bitkivarlığımızın bulunduğu rakamlarla ortaya konulmalı, bu verilere bakılarak da ihracata kota getirilmelidir.''

Prof. Dr. Düzenli, Viagra ilacının hammaddesi olan ''Cappari'' adlı bitki yönünden özellikle Doğu Akdeniz'in önemli bir potansiyele sahip olduğunu, bu bitkilerin çok düşük fiyatlarla ihraç edilmesine rağmen, bundan elde edilen ilaçların astronomik ücretlerle Türkiye'ye döndüğünü vurguladı.