'Kavun ve karpuz diş çürümesini engelliyor'




Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/sifali-bitkiler/27845-kavun-ve-karpuz-dis-curumesini-engelliyor.html#post53549
Tatil nedeniyle yaz aylarında çocuklar ve yetişkinlerin düzenli beslenmeden daha çok abur cubur tarzında beslenmeyi tercih etmesi diş çürüklerine zemin hazırlıyor.

Yaz aylarının gelmesiyle özellikle asitli içecekler, çikolata, cips, bisküvi, gofret, mısır ve simit gibi abur cubur diye tabir edilen karbonhidratlı yiyeceklerin bolca tüketildiğini kaydeden Diş Hekimi Fatih Özen, karbonhidratın ağızda birikerek zamanla asit meydana getirdiğini söyledi.
Bu dönemde havaların ısınmasıyla vücuttaki sıvı kaybının çok fazla olduğunu ve karbonhidrattan oluşan asitlerin dişlere daha fazla zarar verdiğini ifade eden Özen, "Sıvı kaybından dolayı özellikle tükürük bezlerinin salgılamasının azalmasıyla ağızda kuruluk meydana geliyor. Yaz aylarında ağzın kurumasının ve tükürük bezlerindeki salgının az olması dişlerin çürüğe karşı dayanıklılığını da azaltıyor." dedi.
Ağız kuruluğundan dolayı oluşabilecek çürümeleri önlemek için bol miktarda sıvı alınması gerektiğini dile getiren Özen, içerisinde bol miktarda sıvı bulunduran kavun, karpuz gibi yiyeceklerin de tüketilerek, vücudun sıvı kaybının önlenmesi gerektiğini söyledi. Özen, yaz mevsiminde diş bakımına diğer mevsimlere göre daha fazla özen gösterilmesi gerektiğini ifade ederek, özellikle kola gazoz ve benzeri içeceklerin diş minesini zayıflattığını ve bunların tüketiminden en az bir saat sonra dişlerin fırçalanması gerektiğini vurguladı. Tatile çıkılmadan önce muhakkak bir diş hekimine uğranılması gerektiğine dikkat çeken Özen, tatil boyunca dişlere gereken özenin gösterilmesi gerektiğinin de altını çizdi.