Mayıs 15, 2007
Bitkisel ilaçların kullanımına dikkat
Son yıllarda bitkisel ilaçlara ilginin artığı ve kullanımında önemli artışlar yaşandığı belirtildi. Bu nedenle etiketi bulunmayan ya da etiketinde içerdiği maddeler belirtilmeyen bitkisel kaynaklı ilaçların kullanılmaması uyarısında bulunuldu


Piyasada bitkisel ilaçların satışının denetimden uzak ve genellikle uzman olmayan kişilerce yapıldığını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Hanefi Özbek, bitkisel ilaçların kimlerde ve hangi durumlarda kullanılmaması gerektiği konusunda bilgiler verdi.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hanefi Özbek, son yıllarda bitkisel ilaçlara ilginin artığını ve bu nedenle kullanımında önemli artış yaşandığını, buna karşın bitkisel ilaçların pek çoğunun farmakolojik (ilacın vücuda etkisi ve vücudun ilaca ne yaptığı bilgisinin araştırılması) ve toksikolojik (ilacın yan etkilerinin, vücutta zehirlenme belirtilerine yol açan durumlarının araştırılması) etkilerinin halen tam olarak ortaya konulamadığını bildirdi.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/sifali-bitkiler/22789-bitkisel-ilaclarin-kullanimina-dikkat.html#post43295
Yrd. Doç.Dr. Özbek, bu çerçevede bitkisel ilaçların piyasaya sürülüp sürülmeyeceğine, farmakolog, toksikolog gibi uzman kişilerin karar vermesi gerektiğini vurguladı. Yrd. Doç. Dr. Özbek, bu şekilde hangi bitkinin ne şekilde, hangi hastalıklarda kullanılması ve ne gibi etkiler yarattığı konusunda da daha derinlemesine bilgi sahibi olunacağını kaydetti.

UYARILAR
Piyasada bitkisel ilaçların satışının denetimden uzak ve genellikle uzman olmayan kişilerce yapıldığını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Özbek, bitkisel ilaçların kimlerde ve hangi durumlarda kullanılmaması konusunda şu bilgileri verdi:
“Hamileler, bebek ve çocuklar, hepatit (mikroplu sarılık) hastalığı olanlar bitkisel ilaçları kullanmamalıdırlar. Etiketi bulunmayan ve etiketinde içerdiği maddeler belirtilmemiş bitkisel ilaçları mümkün olduğunca kullanmaktan sakınılmalıdır. Güvenilir olmayan yerlerden bu tür ilaçlar alınmamalıdır. Tıbbı bitkiler uzun süreli ve düzenli bir şekilde kullanılmamalıdır. Hasta bir ilaç kullanıyor, bitkisel bir ilacı da bu tedaviye eklemek istiyorsa, mutlaka bir hekime danışarak buna karar verilmelidir