Nişanlı veya yeni evli bir çift olarak ilk kavganız çok önemlidir ve yıllar sonra bile hatırlanır. Çiftlerin çoğu,ilk kavga ile aralarındaki büyülü havanın sona erdiğini düşünür. İlk kavgada yaşanan tatsızlık sonsuza dek sürecekmiş hissi uyandırır, ama on yıl sonra geçmişe baktığınızda her iki taraf da ayrıntıları hatırlamaz. Kavgalar normalde yapmayacağımız ve söyleyemeyeceğimiz şeyleri yapmamıza ve/veya söylememize neden olur.
Bu yüzden, tarafların birbirini kırarak geçici körlüğe yol açtığını söyleyebiliriz. Bilmeniz gereken en önemli nokta, her bir kavganızın aslında ilişkinizi sağlam temellere oturtmanız için elinize geçmiş bir fırsat olduğudur.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=84562

KAVGALARIN EN YAYGIN NEDENLERİ
Müstakbel eşinizle aranızdaki bireysel farklılıklar, olaylara bakışınız, alışkanlıklarınız,vb. farklılıklar. Çok önemsiz konulara takılmanıza sebep olabilir. Birbirinizi gerçekten seviyor ve anlamaya çalışıyorsanız, ciddi sorunlara yol açmaz. Esnek olmama ve benmerkezcilik : aranızdaki farklılıkları zenginlik olarak görmenizi engeller, bir “orta yol” bulamayabilirsiniz. Kavga sebebi olarak ciddiye alınması gereken sorunlar arasındadır. Evlilik öncesi ilişkilerde Kişilik, sorumluluklar ile ilgili sorunlar,para kazanma,ve ev işleri gibi problemlerde kavgalar yaratabilir.
Akrabalar: Birbirinizin ailesiyle tanışırken sıkıntılı zamanlar geçirebilirsiniz. Eşler, mümkün olduğunca birbirlerine destek olmalıdırlar. Örneğin müstakbel eşiniz herhangi bir akrabanızla (örneğin kardeşiniz) anlaşamıyorsa, kimin haklı olduğunu tartışmaktan kaçınmalı ve müstakbel eşinize, kardeşinize nasıl davranırsa üzülmeyeceğinin ipuçlarını vermelisiniz.
Kıskançlık: Kıskançlık tamamen olumsuz bir duygu değildir. Bilakis, ilişkiyi kısırlıktan kurtarıcı bir işlevi olduğu söylenebilir. Genellikle eşler, küçük dozlarda “kıskanılmak” isterler. Fakat kıskançlığın aşırı boyutlara ulaşması, hem kıskanılan hem de kıskanan tarafta ciddi depresyonlara, sebep olabilmektedir.