Haber ler ve duyurular


Gaziemir İlçesi “Haydi Kızlar Okula!” Kampanyası 2006-2007 Eğitim Öğretim Yılı Çalışmaları
İzmir ili Gaziemir Kaymakamlığı “ HAYDİ KIZLAR OKULA! ” Kampanyası kapsamında, 2006-2007 Eğitim-Öğretim döneminde planladığı çalışmaları, kampanya süreçlerine bağlı olarak başarıyla tamamlamıştır.

Örgütlenme ve Kapasite Geliştirme Aşamasında, İlçe Yürütme Kurulu, Kaymakam Kemal KARADAĞ Başkanlığında, Gaziemir Belediye Başkanı Adnan YÜKSEL, Milli Eğitim Müdürü Cemal BÜYÜKER, Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Selahattin DAVER, Sağlık Grup Başkanı Dr.Ömer AMASYALI, Emniyet Müdürü Uğur GÜN, Müftü Abdurrahman HEKİMOĞLU, Nüfus Müdürü Halim KARAKÖSE’nin katılımları ile oluşturulmuştur.

İlçe Kampanya Sorumlusu olarak Halk Eğitimi Merkezi Müdür Yardımcısı Zühal ELCAN, Kampanya danışmanları olarak, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlar, Gülden IŞIKLILAR, A.Ebru KALENDER ve Salim KILINÇER görevlendirilmişlerdir.

Toplumsal Seferberlik Aşamasında, Yürütme Kurulu başkanı Kemal KARADAĞ’ın temasları sonucunda İlçemizden Sayın Ahmet AYAKDAŞ (Ayakdaş Ayakkabı), Sayın Ertan UYKUTALP (Betül Pastanesi), Sayın Adil EROĞLU (Dasif İnşaat), Sayın Erol GÜNAYDIN (Günaydın Grup), Sayın Hüseyin Kaptan KIN (Kurt Makina), Sayın Ali TÜRKAN (Mevsim Grup), Sayın Murat TOPÇU (Orca Reklam), Sayın Selami ÖZPOYRAZ (Poyraz Otomotiv) ve Sayın Kenan KILIÇ (Kenmak) isimli hayırseverlerin kampanyaya gönüllü destekleri sağlanmıştır.

Tespit ve Değerlendirme Aşamasında, İlçe Kampanya sorumlusu ve danışmalar ekibi, bütün okul müdürleri ve muhtarlarla yoğun bir çalışma ve işbirliği içerisine girmiş, alınan bilgi, belge ve kayıtlar incelenip, değerlendirilmiştir.

İkna ve Kayıt Aşamasında, bir çalışma takvimi oluşturulup, 13 Kasım 2006 tarihinden itibaren tek tek evlere gidilerek hane halkı ile yüz yüze görüşmeler yapılmış, kayıtsız veya devamsız (279) çocuk saptanmıştır.

İkna ve Kayıt Aşamasındaki çalışmaların sonucunda:
- (43) çocuğun okula kayıt olmaları veya devamları gerektiği,
- (73) çocuğun kayıp,
- (18) çocuğun naklen başka yerlere gittiği,
- (9) çocuğun gelecek sene okula kayıt olacağı,
- (13) çocuğun sağlık nedenleriyle okula gidemedikleri,
- (11) çocuğun öğrenim çağı dışında oldukları,
- (112) çocuğun da başka okullara kayıt oldukları anlaşılmıştır.

Kapsam içindeki (43) çocuktan (23)’ünün okullara kayıtları yapılmış ve devamları sağlanmıştır. Kalan (20) çocuğun fiziki gelişim, psikolojik vb. nedenlerle kazanılmaları mümkün olmamıştır.

İlçe Yürütme Kurulu 28 Aralık 2006 tarihinde okul müdürlerinin,muhtarların,doktorlar ve ebelerin,cami imam-hatiplerinin,sivil toplum temsilcilerinin,kampanyaya destek sunan hayırseverlerin iştirak ettikleri bir toplantı yapmıştır.

Geniş katılımlı bu toplantıya Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürü Sayın Prof. Dr. Yüksel ÖZDEN ile birlikte Genel Müdür Yardımcısı Sayın Timur ŞEYHOĞLU ve Bakanlık Müşaviri Sayın Yaşar UGÜROL, İl Milli Eğitim Müdürü Sayın Kamil AYDOĞAN ve Yardımcısı Sayın Ramazan UYANIK katılmışlardır.

Bu toplantıda Kampanyaya destek sunan hayırseverlerin kendi aralarında yaptıkları organizasyonla, kazandırılan (23) öğrencimize 2007 Ocak Ayından başlayarak sekiz ay boyunca aylık (105) YTL. burs, Gaziemir Müftülüğü tarafından bunlar içindeki durumları acil (9) kız öğrenciye aylık (40) YTL. Burs bağlanması,

Ayrıca KENMAK tarafından (23) öğrenciye çalışma masası ve koltuğu, Ayakdaş tarafından yılda iki kez ayakkabı verilmesi, ESBAŞ tarafından (8) öğrencinin uzay kampına alınması, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfınca ailelerin yakacak ve mutfak ihtiyaçlarının, Mevsim Grup tarafından yardıma muhtaç ailelerin temel ev ihtiyaçlarının(soba,yatak,halı,koltuk v.b.) temin edilmesi, bütün hayırseverlerce (6) ailenin yıllık temel gıda ihtiyaçlarının karşılanması karar altına alınmıştır.

Yukarıda bahsi geçen yardımların hepsi Ocak ayı sonu itibariyle ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmıştır.

Gaziemir Kaymakamlığı ile Belediye Başkanlığı, okula kazandırılan çocukların yarı yıl tatillerinde kültür,sanat ve spor faaliyetleri ile zamanlarını değerlendirmeleri için bir program hazırlamıştır.

Bu program dahilinde çocuklarımız topluca sinemaya götürülerek sinemayla tanışmaları sağlanmıştır.

Selçuk İlçesinde bulunan Meryemana Evi ziyaret edilmiş ve Efes Antik Kenti rehberler eşliğinde gezdirilmiştir.

Ayrıca çocuklara sporu sevdirmek maksadıyla sporla oyun çalışmalarına katılmaları sağlanmıştır.

İzleme ve Değerlendirme Aşamasında, okula kazandırdığımız çocuklarımızın devam durumlarının izlenmesi için özel bir “takip formu” geliştirilmiş ve İlçe Yürütme Kurulu Başkanlığında, Milli Eğitim Müdürü, İlçe Kampanya Sorumlusu, Rehber ve Psikolojik Danışmanlar ve ilgili okul müdürleri ile aylık izleme toplantıları yapılmasına başlanmıştır.




Van İline Anlamlı Ziyaret
7 Temmuz 2006 tarihinde Bakanımız Doç. Dr. Hüseyin ÇELİK, BM Genel Sekreter Yardımcısı ve UNICEF Başkan Yardımcısı Kul Chandra Gautam ile İlköğretim Genel Müdürü Prof. Dr. Yüksel ÖZDEN ve beraberindeki bir heyet “Haydi Kızlar Okula” kampanyası kapsamında Van valisi Sayın Mehmet Niyazi TANILIR’ın makamında bir araya gelerek görüşme yapmışlardır.

Sayın Bakanımız Doç Dr. Hüseyin ÇELİK; “ Kampanya ile Van’da okula dönen çocukların yaklaşık 8.500’ünü erkek öğrencilerin oluşturduğunu ifade ederek, “ Haydi kızlar Okula!” kampanyası sadece kızlarımız için değil, bütün yavrularımız için hayırlı olmuştur” dedi.ve önümüzdeki süreçte de “Haydi Kızlar Okula !” kampanyasının devam edeceği müjdesini verdi.

Genel Müdürümüz daha sonra “Çocuk Dostu Okul” projesinde bulunan Fevzi Geyik ilköğretim okuluna geçmişlerdir. Burada yapılan toplantıda Van ili genelinde “ Haydi Kızlar Okula!” kampanyası ile “Çocuk Dostu Okul” projesi kapsamında brifing verilmiş, sorunlar ve çözüm önerileri paylaşılmıştır






İL MÜLKİ İDARE AMİRLERİ İLE BİLGİ VE DENEYİM PAYLAŞIMI TOPLANTILARI YAPILDI
Milli Eğitim Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve UNICEF işbirliğinde 13 ilin mülki idare amirlerine yönelik “BİLGİ VE DENEYİM PAYLAŞIMI’” toplantıları gerçekleştirilmiştir.
Toplantılara yaklaşık 180 kaymakam ve merkez ilçeleri temsilen vali yardımcısının katılımı öngörülmüş yapılan toplantılar sonunda 120 kaymakam/vali yardımcısının katılımı gerçekleşmiştir.
Toplantılara MEB-İlköğretim Genel Müdürlüğü ve UNICEF temsilcilerinin yanı sıra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, Diyanet İşleri Başkanlığı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü ve Kadının Statüsü Genel Müdürlüğünden Merkez Yürütme Kurulu “Teknik Ekip” üyeleri de katılmış ve kendi kurumlarına ait kampanya çalışmalılarını paylaşmış ve illerde karşılaşılan sorunlara yönelik kendilerine yöneltilen soruları cevaplandırmışlardır.
Ayrıca il vali yardımcısı, il milli eğitim müdürü ve kampanya il koordinatörleri ile il danışmanlarımızda toplantıya katılmışlardır.
Kaymakam toplantıları aşağıda belirilen yer ve tarihlerde gerçekleştirilmiştir.
- 25-26 Mayıs 2006 Kayseri 10 Doğu ve Güneydoğu Anadolu illeri kaymakamları
(BITLIS, AĞRI, MUŞ, VAN, ŞIRNAK, BINGÖL, SIIRT,
DIYARBAKIR, HAKKARI, ŞANLIURFA )
- 06 Haziran 2006 Ankara Ankara ili kaymakamları
- 8-9 Haziran 2006 Ankara 10 Doğu ve Güneydoğu Anadolu illeri kaymakamları
(BITLIS, AĞRI, MUŞ, VAN, ŞIRNAK, BINGÖL, SIIRT,
DIYARBAKIR, HAKKARI, ŞANLIURFA )
- 21 Haziran 2006 İstanbul İstanbul ili kaymakamları
- 22 Haziran 2006 İzmir İzmir ili kaymakamları
Yapılan toplantılara deneyimlerini paylaşmak üzere;
Siirt Valisi Sayın Hüseyin Avni Mutlu (İstanbul Bağcılar eski kaymakamı), Elazığ Vali Yardımcısı Sayın Kadir Okatan (İzmir Kiraz eski kaymakamı), Balıkesir Sındırgı Kaymakamı Sayın İdris Akbıyık (Diyarbakır-Çınar Deneyimi), Hatay Altınözü Kaymakamı Sayın Huriye Küpeli (Hatay Altınözü deneyimi), Şanlıurfa Harran Kaymakamı Sayın Adil Karataş (Şanlıurfa Harran Deneyimi) ve Malatya Hekimhan Kaymakamı Sayın Tülay Baydar’ın (Erzurum Köprüköy Deneyimi) katılımı sağlamıştır.
Milli Eğiitm Bakanlığı-İlköğretim Genel Müdürümüz Sayın Prof. Dr. Yüksel ÖZDEN başkanlığında yapılan toplantılarda; kaymakamlarımız ilçelerinde yapılan çalışmaları paylaşmış ve özellikle ulaşılması güç gruplar için görüş ve önerilerini belirtmişlerdir.






Haydi Kızlar Okula Educaturk Fuarındaydı...
İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Kültür Merkezinde bu yıl ikincisi düzenlenen Educaturk Eğitim Fuarında, Milli Eğitim Bakanlığı projelerin tanıtıldığı stantı açtı.Haydi Kızlar Okula, Eğitime %100 Destek ve Bilgisayarlı Eğitime Destek projelerinin tanıtıldığı stand, katılımcılar ve ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi gördü.

Projelere destek vermek isteyen eğitim gönüllüsü üniversite gençleri, şu ana kadar 300 yakın kayıtlı üyesi olan Eğitim Gönüllüsü platformuna adlarını yazdırdı.

Fuarda, projelerin işleyiş biçimi ve başlangıçtan bugune gelinen son durumlar hakkında kamuoyuna aydınlatıcı ve teşvik edici bilgi ve dökümanlar dağıtıldı.







NTV’den Bilgisayarlı Eğitime Destek! Sadece tıklayın, Ülkenin geleceğine siz de sahip çıkın!
Ülkemizin Geleceğine Sahip Çıkalım!
Bilgisayarlı Eğitime Destek Olalım!

NTV, Milli Eğitim Bakanlığı’nın düzenlediği “Bilgisayarlı Eğitim Kampanyası”na destek veriyor. Kampanyaya katılım çığ gibi büyüyor.

Yılbaşı gecesi NTV’de duyurulan kampanya çerçevesinde, ntvmsnbc.com adresindeki linkler 5 Ocak itibarıyla yaklaşık 2 milyon tık aldı.

Türkiye’de ilköğretim ve lise seviyesinde 14 milyondan fazla öğrenci bulunuyor. Ancak 71 öğrenciden sadece 1’i okulda bilgisayarla tanışma fırsatı buluyor.

Çocuklarımızın, geleceği bugünden yakalaması için bu kampanyaya siz de destek olun. Yapmanız gereken tek şey sadece ntvmsnbc.com sitesinde yer alan “Bilgisayarlı Eğitime Destek Kampayası” linklerini tıklamak olacak ve ne kadar çok tıklanırsa sponsor firmaların logosu göründükçe daha çok bilgisayar okularımıza bağışlanıyor!

Bu sayede, kampanyaya destek veren sponsor firmalar sizin adınıza ihtiyacı olan okullara bilgisayar bağışında bulunacak.

ÖNEMLİ MESAJ:

Sponsor firmaların destek verdiği ntvmsnbc'deki kampanya Ocak ayı sonuna kadar sürecek....

Bu nedenle ulaşabildiğiniz tüm insanlara,ülkemizin geleceğini şekillendiren ve çığ gibi büyüyen bu haberden söz ediniz!!!






Haydi Kızlar Okula! Kız Çocuklarının Okullulaşmasına Destek Kampanyası Stratejik Planlama Toplantısı Yapıldı…
Kampanya kapsamında yapılan faaliyetlerin kurumsallaşa bilmesi ve çeşitli konularda öneriler geliştirilerek, hazırlanacak stratejik plana ve “9. Kalkınma Planı”na girdi sağlanması amacıyla 12-14 Aralık 2005 tarihleri arasında Kızılcahamam’da “Haydi Kızlar Okula! Kampanyası Stratejik Planlama Toplantısı” gerçekleştirildi…
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=71940

Toplantıya İlköğretim Genel Müdürü Prof. Dr. Servet Özdemir, Eğitime %100 Destek Projesi Koordinatörü ve Bakan Müşaviri Hamza Aydoğdu, Unicef Turkiye Program Koordinatörü Lila Pieters, Sağlık Bakanlığı ve Çalışma Bakanlıklarından üst düzey yetkililer ve proje kapsamındaki 53 ilin proje koordinatörleri ve sorumluları katıldı…

Toplantının açılış konuşmasında İlköğretim Genel Müdürü Sn. Prof. Dr. Servet Özdemir, Sn. Bakan beyin katılımcılara gönderdiği mesajı okuduktan sonra:

“Acaba Türkiye’de okula gitmeyen çocuk kalmaması için biz ne yapabiliriz? Daha önce 175.541 kız çocuğunun 2 sene içinde okullulaştırılması, bize tamamını okullulaştırabileceğimiz konusunda heyecan vermektedir.

Türkiye’nin tarihsel misyonu başarılı adımlar atmasını gerektiriyor. Ayrıca Türkiye’nin diğer ülkelere göre de bir çok kültürel avantajı var. Eğer Türkiye iç dinamiklerini harekete geçirebilirse yapamayacağı hiçbir şey yok. O yüzden eğer Türkiye’yi karşılaştıracaksanız, Almanya ile, Rusya ile, Amerika ile karşılaştırın… Hedefimizi bu şekilde belirlemekte fayda var. Türkiye’nin hedefi bir dünya devleti olmak bölgesel güç olmak olmalıdır…Bu da ancak eğitimle olacaktır.

Okullarımızı, birbirine saygı duyan insanlar topluluğu haline getirmemiz gerek. Türkiye Cumhuriyetten bu yana çok büyük mesafeler aldı; almaya da devam etmesi gerekiyor… Biz bütün gücümüzü aynı noktaya yönlendirebilirsek eğer netice alabiliriz…

Ben istiyorum ki: artık Türkiye’de okula gitmeyen çocuklar, cinsiyet ayrımcılığı gibi konular konuşmayalım. Eğitimde niteliği konuşalım, meslek kazandırmayı konuşalım, çağ nüfusunun tamamını üniversitede okutmayı konuşalım… Bunu yapabiliriz… Bunu yapmak için de inanmak lazım. Atatürk’ün bir sözü var: “Zafer, zafer benim diyebilenindir.” diyor. İnanmadığınız hiçbir şeyi yapamazsınız.

Biz insanları eğer farklılaştırabilirsek, geliştirebilirsek; Mehmet’lerden bir tanesi gemileri karadan da yürütüldüğünü keşfederse o artık Mehmet olmuyor değil mi? Fatih oluyor… Bunu başarabileceğimize inanıyorum… Ve geçmişle bugün arasında bir çok avantaj var. Ülkemizde “Eğitime %100 Destek”ten biliyorsunuz, hayırseverler sayesinde 2,6 trilyonluk bir katkı eğitim sistemimize katıldı.

Yaptığımız projeler dünyaya örnek oluyor. Haydi Kızlar Okula da öyle Eğitime %100 Destek’te öyle.. Yurt dışından uzmanlar bu projelerin işleyiş biçimini görmek incelemek istiyor. Onlar da yapmak istiyorlar. Mesela G8 zirvesinde kendi istekleri üzerine Haydi Kızlar Okula! Tanıtım filmi sunuldu. ILO ile yapılan Adana Karataş daki proje yapılan en iyi proje olmaya aday gösterildi.. Yani bir gün inşallah Türkiye’de okula gitmeyen çocuk kalmadığında o günü bayram ilan edeceğiz… Gururla sunacağız.

Biz ülkemizdeki çocuklardan başlayarak risk atıldaki tüm dünya çocuklarına elimiz uzatalım. Biz bunu tarihsel misyonumuzun gereği olarak yapmak zorundayız.

Geleceğe yönelik neler yapabiliriz? Bunun bir analizini yapmamız lazım. Avantajlarımız nelerdir? Dezavantajlarımız nelerdir? Olumsuz faktörler ile ne gibi mücadele yöntemleri geliştireceğiz. Bunlarının hepsinin cevaplarını bu toplantıda bulmalıyız.Yani “Voltran” çizgi filminde olduğu gibi güçlerimizi birleştirip yenilmez olalım…” dedi.

Eğitime %100 Destek Projesi Koordinatörü ve Bakan Müşaviri Hamza Aydoğdu da:

“Haydi Kızlar Okula! Kampanyası bizim kardeş projemiz, her türlü konuda yardımlaşmaya hazırız. Bu bağlamda özellikle kız öğrencilerimizin az okula gittiği bölgelere hayırseverlerimizi yönlendirmeye çalışıyoruz…” dedi.

Unicef Turkiye Program Koordinatörü Lila Pieters ‘da yaptığı açılış konuşmasında:

“Kızların eğitimi yalnızca bir eğitim sorunu değil. Aynı zamanda kadın ve erkek arasındaki eşitliğin giderilmesi anlamında da bi sorun… Türkiye çok büyük bir ülke. Zor olduğunu biliyorum ama bunu başarabileceğini de biliyorum.
Ayrıca İlköğretim Genel Müdürü Servet Özdemir Beye Türkiye’deki tüm çocukların dünya ile yarışabilir hale gelmesinde gösterdiği vizyoner liderlik için teşekkür ederim” şeklinde düşüncelerini belirtti…

Daha sonra İlköğretim Genel Müdür Yardımcısı Selahattin Şahin tarafından katılımcılara kampanyanın genel değerlendirilmesi ve Merkez Yürütme Kurulu Kararlarının duyurulması amacıyla bilgilendirme sunumu yapıldı ve ardındanda ilk defa poster sunumu uygulamalarının da gerçekleştirileceği 4 gruplu paralel oturumlara geçildi.