81-) Ey Ali! (Radıyallahu anh) Allah Teala’nın nimetlerine şükreden, belâlarına sabreden, yapmış olduğu günahlarına tövbe eden kimse, cennete istediği kapıdan girer.



82-) Ya Ali! (Radıyallahu anh) Kimseye muhtaç olmamak için çalışan kimse, sırat köprüsünden şimşek gibi geçer. Allah Teala ondan razı olur. Kim ki dünya malına tapar, haram-helal demeden mal mülk biriktirirse, Allah Teala ondan razı olmaz. Allah Teala'nın gazabına uğramış olarak O’nun huzuruna çıkar.

83-) Ey Ali! (Radıyallahu anh) Kim ki ihlâsla, bir Müslüman'ı yedirirse, Cenab-ı Allah ona bin sevap verir, bin günahını da bağışlar.



84-) Ya Ali! (Radıyallahu anh) Mazlumların inkisarından ve bedduasından uzak ol.



85-) Ya Ali! (Radıyallahu anh) Az borçlan. Ta ki borçsuz olarak yaşayasın, öldüğünde de borçsuz olarak ölüp, tekrar borçsuz olarak dirilesin. Borç dini harap eder. Borç insanın gündüzünü zelil eder, gecelerini de gam ve kederden hali bırakmaz.



86-) Ya Ali! (Radıyallahu anh) Her kim ki, cuma gecesi Bakara süresini okursa, o kimseye yedi kat gökten bir nur iner, o nur ki yedi kat yerin dibine kadar sirayet eder.



87-) Ya Ali! (Radıyallahu anh) Her kim ki, Duhan süresini okursa, onun yapmış olduğu ve yapacak olduğu bütün günahları bağışlanır. Yatarken, "VESSEMAİ'VE’T-TÂRİK" süresini okuyan kimseye Cenab-ı Hak gökteki yıldızlar kadar sevap verir.



88-) Ya Ali! (Radıyallahu anh) Uyumak istediğin zaman şunu okuman gerekir: "SÛBHANALLAHİ VE’L-HAMDU LiLLÂHİ VE LÂ İLAHE İLLALLAHU VALLAHU EKBER, VELA HAVLE VELA KUVVETE İLLÂ BİLLAHİ‘L-ALİYYİ ‘L-AZİM" ve "KULHU VE'LLAHU AHAD" süresini çok oku. Çünkü o Kur’an-ı Kerim’in kalbidir. Ayete’l-Kürsi’yi çok oku. Çünkü onun bir harfinde bin bereket ve bin rahmet vardır. Her kim uyurken, "Mülk" süresini okur ve, "ALLAHÛMME, I’SIMNÎ Bİ’L-İSLAMİ KÂİMEN VA’SIMNÎ Bİ’L-İSLAMİ RAKİBEN VELA TEŞMUT BÎ ADUVVEN VELA HÂSİDEN ALLAHUMME İNNÎ EÛZU BİKE MİN ŞERRİ NEFSİ VE MİN ŞERRİ KULLİ DÂBBETİN ENTE AHİZUN BİNÂSIYETİHA VE ESELUKE MİNE’L-HAYRİ KULLİHİ" derse. Allah Teala onu bütün mahlûkatın şerrinden korur.



89-) Ya Ali! (Radıyallahu anh) "Haşr" süresini oku ki, dünya ve ahiretin şerrinden korunasın.



90-) Ey Ali! (Radıyallahu anh) Zeytinyağı ye ve onunla kendini yağla.



91-) Ya Ali! (Radıyallahu anh) Bir bela ve musibetle karşı karşıya bulunduğun zaman, "SUBHANEKE RABBİ LA İLAHE İLLÂ ENTE ALEYKE TEVEKKELTÜ VE ENTE RABBU’L-ARŞİ’L-AZÎM" diye oku. Ve Cebrail Aleyhisselamın bana öğrettiği şu duayı çok oku "ALLAHUMME İNNÎ ES’ELUKE EL-AFVE VE’L-AFIYETE FI’D-DÜNYA VE’L-AHIRETİ"



92-) Ya Ali! (Radıyallahu anh) Cenabı Hakk’ı kederli iken zikret ve şöyle de:"YA HAYYU YA KAYYÛM YA LA İLAHE İLLÂ ENTE BİRAHMETİKE ESTEĞÎSU FAĞFiRLÎ VESLIH LÎ ŞE’NÎ VE FERRİC-HEMMİ"



93-) Ya Ali! (Radıyallahu anh) Yemeğe başlarken tuz ile başla. Yemekten sonrada tuz al çünkü tuz yetmiş derde devadır. Yemeğe çörek otu koy. 0 da her derde devadır.



94-) Ya Ali! (Radıyallahu anh) Yeni ay gördüğün vakit, tekbir getir ve "LA İLAHE İLLALLAHU VALLAHU EKBER VE EAZZU VE A’ZAMU VE EKBERU MİMMÂ EHAFU VE EHZER" diye oku.



95-) Ya Ali! (Radıyallahu anh) Bir kimseden bir şey isteyeceğin zaman Ayete'l-Kürsi’yi oku. Onun yanına giderken sağ ayağınla adım atarak git.

96-) Ya Ali! (Radıyallahu anh) Yedi kimse vardır ki benim ümmetimden, onlar cennete girerler:
1. Tövbe eden delikanlı,
2. Sadakayı gizli olarak veren kimse,
3. Haramdan kaçınan kimse, kuşluk namazını kılan kimse,

4. Malının elinden gideceğini bilse bile bir vakit namazın cemaatle kılmasını isteyen ve bir vakit namazın geçmesine bile razı olmayan kimse.
5. Allah Teala korkusundan daima ağlayan, gözlerinden yaş döken kimse,
6. Âlimler ile oturan kimse,
7. Allah Teala için bir mümini seven ve ona ikram eden kimse.



97-) Ya Ali! (Radıyallahu anh) Bir müminin üzerinden kırk gün geçer de, âlimlerin meclisine oturmazsa, o kimsenin kalbi kararır, büyük günah işler. Çünkü ilim, kalbi daima canlı tutar. İbadet de ancak ilimle olur.



98-) Ya Ali! (Radıyallahu anh) Günahtan kendisini menedecek mana ve takvaya sahip olmayan kimsenin yerin altında, yani kabirde bulunması hayatta olup dünyada bulunmayandan daha hayırlıdır.



99-) Ey Ali! (Radıyallahu anh) Bir şey pişirdiğin vakit onu çok iyi pişir. Yerken de çok çiğne. Kâfirlerle savaştığın zaman, Kur’an-i Kerim okuduğun zaman ve farz namazından sonra, yağmur yağdığı zaman dua et.



100-) Ya Ali! (Radıyallahu anh) Her kim ki bir köre elini sürer onun gönlünü alırsa, Allah Celle Celalahü onun yüz bin günahını bağışlar. Sol elini sağ elinle tut. Böyle olan kimseye Cenab-i Hak saliha ve kendisine itaatkâr bir kadın ihsan eder. Onun gönlünü hoş tutar, komşularının kendisinden razı olmasını sağlar.



101-) Ya Ali! (Radıyallahu anh) Evinde bal, çörek otu bulunduran kimse için melekler istiğfar ederler. Suret, köpek ve şarap bulunan eve melekler girmezler. Ana ve babasına asi olan, kendisine hiçbir zaman misafir gelmeyen kimsenin evine de melekler girmezler.



102-) Ya Ali! (Radıyallahu anh) Sefere veya muharebeye gittiğin zaman, evden çıkmadan önce "Yâsîn" süresini oku. Aynı zamanda on kere de "İnnâ enzelnahû" süresini oku. Allah Teala (şeytanın) şerrinden korur.



103-) Ya Ali! (Radıyallahu anh) Bir zalimden korktuğun zaman, "YA İLÂHE CEBRAİL VE MİKAİL VE AZRAİL VE İLÂHE İBRÂHİM VE İSMÂİL VE İSHÂKE VE MUNZİLE'T-TEVRÂTİ VE’L-İNCÎLİ VE’Z-ZEBÛRİ VE’L-FURKÂNİ KUN LÎ CÂREN MİN FULAN BİN FULAN MİN KEZA VE KEZA" diye oku.



104-) Sefere çıktığın zaman da "YA ARDU AMENTÜ BİRABBÎ VE RABBİKE' LLAHU ELLEZİ LÂ İLÂHE İLLÂ HUVE'L-LEZİ HALAKANÎ VE HALAKAKE EÛZU BİLLAHİ MİN ŞERRİKE VE MİN ŞERRİ MA YEDUBBU ALEYKE VE MİN ŞERRİ KULLİ ESVEDİN VE ESEDIN VE MİN ŞERRİ VALİDİN VE MÂ VELEDE" diye oku.



105-) Ya Ali! (Radıyallahu anh) Bir güçlükle karşılaştığın zaman da, "ALLAHUMME ÎNNÎ ES’ELU KE Bİ HAKKI MUHAMMEDİN VE ÂLİ MUHAMMEDİN İLLÂ NECCEYTENİ" diye oku.

Hazret-i Ali Radıyallahu anh;

"Ya Rasulullah, senin âlin kimdir?"

Peygamberimiz Sallallahu aleyhi ve sellem;

"Benim âlim, her temiz ve muttaki olan kimsedir," buyurdu.

"Bir köye (veya şehre), "ALLAHUMME İNNÎ ES’ELUKE HAYREHA VE HAYRE MEN BİHA VE EÛZU BİKE MİN ŞERRİHA VE MİN SERRİ MEN BİHA" diye okumadan o köye girme."



Yemek yerken üç parmağınla ye. Çünkü Şeytan iki parmağıyla yemek yer.

Hiçbir kimsenin yüzüne tokat vurma.

Kimsenin kabahatini yüzüne vurma.

Doğruyu söylediğin kimse dostun olsa bile gerçek ne ise onu söyle.



106-) Ey Ali! (Radıyallahu anh) Bu vasiyetimi iyi koru. Tıpkı, ben âlemlerin Rabbi olan Allah Teala’dan bana tebliğ eden Cebrail Aleyhisselam'dan işittiğimde koruduğum gibi.

107-) Ya Ali! (Radıyallahu anh) Sen bu tavsiyelerimle gelip geçenlerin ve geleceklerin ilimlerini ver."



HAZRETİ ALİ RADIYALLAHU ANH İLMİN KAPISIDIR

Resul-i Ekrem Sallallahu aleyhi ve sellem, "Ben ilmin şehriyim, Ali ise ilmin kapısıdır" buyurmuştur.

Bu hadis-i şeriften ötürü Hariciler, Hazret-i Ali Radıyallahu anh'ı çekemediler. Âlimlerinden on kişi bir araya gelip, "Her birimiz bir meseleyi Ali'ye (Radıyallahu anh) soralım. Eğer her birimizin sorularına ayrı ayrı cevap verirse onun âlim ve faziletli olduğunu anlarız", dediler ve Hazret-i Ali Radıyallahu anh'ın huzuruna çıktılar.

İçlerinden biri Hazret-i Ali Radıyallahu anh’a sordu:

" Ya Ali, ilim mi üstündür, yoksa mal mı?

Hazret-i Ali Radıyallahu anh:

"İlim üstündür. Çünkü ilim peygamberlerden miras olarak kalmıştır. Mal ise Firavun’dan, Karun’dan ve Hâman’dan miras kalmıştır" buyurdu.
İkinci şahıs sordu:

"Ya Ali, ilim mi üstündür, yoksa mal mı?"

Hazret-i Ali Radıyallahu anh şöyle cevap verdi:

"İlim üstündür. Çünkü ilim, sahibini korur. Mal ise koruyamaz. Bilakis malı sahibi korumak zorundadır."

Üçüncü şahıs:

Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=62474
"Ya Ali, ilim mi üstündür, yoksa mal mı?" diye sordu.

Hazret-i Ali Radıyallahu anh;

"İlim üstündür. Çünkü ilim sahibinin düşmanı yoktur, dostu çoktur. Mal sahibinin ise dostu yoktur, düşmanı çoktur" buyurdu.

Dördüncü şahıs:

"Ya Ali, ilim mi üstündür, yoksa mal mı?" diye sordu.

Hazret-i Ali Radıyallahu anh;

"İlim üstündür. Çünkü ilim harcandıkça fazlalaşır, mal harcandıkça noksanlaşır" buyurdu.

Beşinci şahıs;

"Ya Ali, ilim mi üstündür, yoksa mal mı?" diye sordu.

Hazret-i Ali Radıyallahu anh;

"İlim üstündür. Çünkü ilim sahibi büyük isimlerle anılır mal sahibi ise cimrilikle yâd edilir", buyurdu.

Altıncı şahıs da aynı soruyu sordu.

Hazret-i Ali Radıyallahu anh ona da;

"İlim üstündür. Çünkü mal hırsızlardan korunur. İlim ise hırsızlardan korunmaz" diye cevap verdi.

Yedinci soru sahibine ise şöyle cevap verdi;

"İlim üstündür. Çünkü mal çok durmakla zayi olur. İlim ise çok durmakla zayi olmaz."

Sekizinci şahsa:

"İlim üstündür. Çünkü ilim kalbi nurlandırır, mal ise kalbi karartır" dedi.

Dokuzuncu şahsa şöyle cevap verdi;

"İlim üstündür. Çünkü mal, sahibini kibre götürür, o kadar ki zengin olan kimse, ilahlık davasında bulunur. İlim ise böyle değildir. İlim, sahibini tevazua götürür, büyüklük taslamaktan uzaklaştırır."

Onuncu şahsa da şöyle cevap verdi;

"İlim üstündür. Zira mal kalbin katılaşmasına sebep İlim ise aksine kalbin yumuşamasına, merhametli olmasına sebep ve vesile olur."

Bundan sonra Hazret-i Ali Radıyallahu anh şöyle buyurdu.

"Eğer bunlar benden devamlı olarak soru sorsalardı, her birine başka başka olmak üzere kendilerine cevap verirdim"



Hazret-i Ali Radıyallahu anh'da bu ilmi üstünlüğü gören o on Haricî Hazret-i Ali Radıyallahu anh'a teslim oldular, onun emirlerine itaat ettiler.



وَ آخِرُ دَعْوَيناَ أَنِ الْحَمْدُ ِللهِ رَبِّ اْلعَالَمِينَ ،

وَالصَّلَاةُ وَالسَّلاَمُ عَلَى رَسُولِناَ مُحَمَّدٍ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَ سَلَّمَ وَ آلِهِ وَ أَصْحَابِهِ

وَ مَنْ تَبِعَهُ بِاِحْسَانٍ اِلَى يَوْمِ الدِّينِ