Biyopsi
Lokal aneztezi altında yapılır. Bazı kellik türlerinde bu yöntem son derece yararlıdır. Alopesi Areatada histolojik değişiklikler çok önce başlar ve tedavide alınan cevabın izlenmesinde bu yöntemler mümkün olur.
Saç Çekme(hair pull)
Bu tekniğin amacı saç kaybı miktarını değerlendirmektir. Tanı yönünden telojen ve anajen effluviumlarda ve saç şaftı bozukluklarında ve lokal alopesilerde önemlidir.
Saç Koparma (hair pluck-tikogram)
Kıl kökünün geçirdiği değişiklikleri inceleme açısından önemlidir.
Saç Büyümesinin Ölçülmesi
Fototrikogram
Klinik değerlendirmede androjenik alopesinin değerlendirilmesinde kullanılır. Telojen saç yüzdesinin %?0 den fazla olması ilerki aylarda saç kaybının artacağının bir göstergesidir. Ayrıca kıl densitesinin 180-200 kıl/cm2 den az olması erken saç kaybına işaret eder. Alopesisinin tedavisi için tasarlanmış tedavinin etkinliğinde objektif bir yaklaiım sağlar. Mevsimsel döngülerin izlenmesi bu yöntemle mümkündür. Bu yöntem deriden sabit uzaklıkta bir kamera, milimetrik dereceli superempose cam çerçeve, 0.5 cm2 lik inceleme alanı. Bu yöntemle yetişkin normal erkekte tepe bölgesinde şu sonuçlar elde edilir:
Yoğunluk (cm2 de 204 saç)
Telojen oranı (%17.8)
Büyüme hızı (günde 0.35 mm)
Ortalama anajen çapı (76 mikron)
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=41135
40 mikrondan küçük saç (ince saç) oranı (% 9.2)

Polarize ışık ile inceleme
Mikroskop altında saçın incelenmesidir. Burada saç yapısındaki bozukluklar görülebülür. Basit yöntemdir ancak saç kökü hakkında direkt bilgi verir.