etmiş ve derhal teşkilatlanmalara girişilmişti . Böylece ülkenin dört bir tarafında Müdafaa-i Hukuk Cemiyetleri teşkil edilmeye başlanarak, işgallere karşı direnişe geçildi.
Özellikle Yunanlılar’ın İzmir ve çevresini işgali ve katliamlara girişmeleri ülkenin her tarafında sert protestolara yol açtı . Bu sıralarda Samsun’a çıkmış olan Mustafa Kemal Paşa , askerî ve mülkî makamlara gönderdiği telgraflarla İzmir’in işgaline karşı vatandaşların tepki göstermeleri konusunda tedbirler alınması ve milletin harekete geçirilmesini tamim ediyordu.
Yunanlılar’ın Batı Anadolu’da ilerlemeleri, Çukurova ve Güneydoğu Anadolu’nun Fransız’ların işgaline girmesi ve buralarda Ermenilerin yaptıkları zulümler ile Doğu Anadolu’da bir Ermenistan kurulacağı konusundaki söylentiler Türk Milletini kendi kaderini tayin konusunda adımlar atmaya ve teşkilatlanmaya mecbur etti.
Millî kurtuluşumuza çalışan bazı cemiyetler işte bu duygu ve düşüncelerden hareketle kurulmuştu . böylece kurulan her bir cemiyet kendi bölgesinin kurtuluşu ile ilgili ve genellikle silahlı bağımsızlık mücadelesini değil, propaganda ve yayın yoluyla haklarını dünyaya duyurmak, anlatmak yolunu tercih etmiştir. Ortak gayeleri bölgelerini işgalden kurtarmak ve işgale karşı mücadele etmek olan, Millî mücadelede önemli vazifeler görmüş ve bu mücadelenin çekirdeğini oluşturan bazı cemiyetleri şöylece sıralayabiliriz.
a) Trakya – Paşaeli Müdâfaa-i Heyet-i Osmaniye Cemiyeti
b) İzmir Müdâfaa-i Hukuk-ı Osmaniye Cemiyeti
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=35003
c) Müdâfaa-i Vatan Cemiyeti (Redd-i İlhak)
d) Vilâyât-ı Şarkıyye Müdâfaa-i Hukuk-ı Milliye Cemiyeti
e) Kilikyalılar Cemiyeti
f) Trabzon Muhâfaza-i Hukuk Cemiyeti
g) Millî Kongre Cemiyeti
h) Anadolu Kadınları Müdâfaa-i Vatan Cemiyeti



FAYDALANILAN KAYNAKLAR :

1)Türk İnkılâbı Tarihi ve Atatürk İlkeleri – Prof. Dr. Mehmet Ali Ünal
Y. Doç. Dr. Ahmet Halaçoğlu

2)Türk İnkılâp Tarihi – Prof. Dr. Hamza Eroğlu