Doğum Kontrol Yöntemleri



Doğum Kontrol Hapı Nedir ?
Doğum kontrol hapları normalde kadın vücudunda bulunan dişilik hormonlarını çok düşük miktarlarda içeren ve bu hormonlar yardımı ile gebeliği önleyen ilaçlardır.

Hap gebelikten nasıl korur ?

Hapın bileşiminde bulunan dişilik hormonları kadının yumurtalıklarına etki ederek hapın kullanıldığı süre içinde yumurta oluşumunu engeller. Yumurta oluşmadığı için de gebe kalma söz konusu değildir.

Hapta hangi hormonlar vardır ?

Hapın bileşiminde başlıca iki tip hormon bulunur. Bunlardan birincisi estrojen hormonu, diğeri ise progesteron hormonudur. Her iki hormon da normalde kadın vücudu tarafından düzenli olarak üretilirler.

Hapların birbirinden farkı nedir ?

Doğum Kontrol Haplarının hemen hepsi aynı şekilde etki eder. Aralarındaki en önemli fark bileşimlerinde bulunan estrojen ve progesteron hormonlarının cins ve miktarıdır. Bu hormonlar, sentetik olarak elde edilmeleri nedeniyle birbirinden bazı kimyasal farklılıklar gösterebilirler. Hapın içindeki hormonların bazı avantajları doktorlar tarafından hap seçiminde belirleyici olabilir.
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=34809

Hap her zaman etkili midir ?

Hapı almayı unutmadığınız, kusma ve ishal geçirmediğiniz veya belli ilaçlarla birlikte alınmadığında doğum kontrol hapı pratik olarak etkindir.Hangi ilaçların hapınızın etkisini azaltacağı prospektüslerinde yazılıdır. Emin olmadığınız durumlarda doktorunuza danışınız.

Hapa nasıl başlanır ?

Hapa başlamadan önce en uygun yol doğum kontrol hapı kullanmaya engel bir durum olup olmadığını öğrenmek için bir doktora danışmaktır.