Boğmaca

Tıp biliminde akut laringeotrakeit olarak geçer. Etken Bordetella Pertusis adlı bakteridir.

Bulaşma:
Damlacıklar yoluyla ve en çok da kataral safhada bulaşır. Antibiyotikler bulaşmayı azaltır. Mikrop alındıktan sonra kuluçka süresi 7-14 gündür. Genelde hastalık 2-3 hafta sürer. Bazen daha uzun olabilir. Daha çok ilkbaharın ilk aylarında ve kışın görülür. Olguların yarısını 1 yaşın altındaki bebekler oluşturur.

Bulgular:
Kataral safha: Kuru öksürükle beraber üşüme semptomları, düşük evreli ateş, tahriş olma. Paroksismal safha: Bir hafta sonra arada hiç soluk alıp bırakmadan patlar gibi öksürme, kalın mukus çıkarılır. Genelde gözler dışarı fırlar; dil dışarı sarkar; deri soluklaşır veya kızarır; terleme, yorgunluk olur. Bazen apne (bebeklerde) ve öksürmeden dolayı herni (fıtık) görülür. Konvalesan safha: Boğulur gibi öksürme ve kusma kaybolur, iştah artar. Aşılanan çocuklarda hastalık hafif geçer.

Tedavi:
Bebeklerde hastaneye yatma
Antibiyotikler ilk safhadaki semptomları azaltabilir.
Oksijen
Mukus aspirasyonu
Kaynak: ReformTürk http://www.reformturk.com/showthread.php?p=13103
Ortamın nemlendirilmesi
Beslenme:
Sık sık beslenme. Çocuğa belli saatlerde yemek vermektense, öksürük aralarında çocuk istediği zaman vermek daha uygundur.
Sıvı değişimi
Gerekirse damardan beslenme
Dikkat: Boğmaca sırasında yüksek ateş olursa ciğerlerde bir sorun var demektir!

Korunma:
DTB (Difteri-tetanos-boğmaca) aşısı iledir. Eğer bebek boğmacalı biriyle beraber olduysa, ona gamma globülin verilerek, hastalığa yakalanmaması veya çok hafif olarak geçirmesi sağlanabilir.

Komplikasyonlar:
Dış kulak iltihabı
Pnömoni (Zatürre)
Konvulziyon (Havale)
Özellikle bebeklerde ölümcül olabilir

__________________
Burun Eti (Geniz Eti)

Adenoid ve adenoid hipertrofisi olrak da bilinir. Burun eti (adenoidler, tonsilla pharyngea, vejetasyon) olarak adlandırılan ve bademcikler ile beraber lenfoid dokunun bir bölümünü oluştururlar. Burnunun arkasındaki boşlukta yer alan diğer bademciktir. Muayenede bu küçük bademcikler görülmez. Solunum yollarını dışarıdan gelen virüs ve mikroplara karşı korur.

Burun eti sık sık mikrop kaparsa büyür, bir mikrop yuvası haline gelir ve devamlı boğaz, kulak ve burun hastalıklarına neden olur.

Adenoid hipertrofisi belirtileri süt çocukluğu döneminde başlayabilir. Uyku bozuklukları, iştahsızlık, horlama yanında bazen de burun kanadı solunumu gibi zor nefes alma belirtileri görülebilir. Genellikle bulgular 2 yaştan sonra belirginleşir.

Çoğunlukla bademcik iltihabı ile beraber seyreder. Çocuklarda normalde bu lenfoid dokunun büyüklüğü 2-3 cm kadardır. Hipertrofiye uğrayarak büyüdüğü zaman hava yollarında ve östaki borusunda darlığa yol açar.

Ağızdan soluma, devamlı burun akıntısı ve burundan konuşma en karakteristik belirtileri oluşturur. İştahsızlık, yorgunluk, horlama, huzursuz uyku, ağlayarak uyanma gibi uyku bozuklukları sıktır. Diş gıcırdatmalarına sık rastlanır.Doktor tarafından tanı koyulduktan sonra semptomatik tedavi yapılır.

Burun etinin iltihaplanması sonucu doktor belli kriterler varlığında burun etini alınmasını önerir. Bu çok kolay, risksiz, hastanede yatmaya gerek olmayan bir operasyondur. Genellikle 1 yaşından sonra yapılır.

__________________